Hlavní obsah

Boleslav porazila Ústí a obhájila extraligovou příslušnost

Hokejovou extraligu budou hrát i v příští sezóně hráči Mladé Boleslavi. Středočeši na svém ledě zvítězili v rozhodujícím sedmém barážovém utkání nad Ústí nad Labem 4:1 a celou sérii vyhráli poměrem 4:3 na zápasy. Dvě branky v sedmém utkání vstřelil David Vrbata.

Foto: Milan Malíček, Právo

Michal Tvrdík (vlevo) se raduje se svým spoluhráčem z Mladé Boleslavi Davidem Vrbatou z branky.

Článek

Rozhodující bitva začala oboustranně opatrně, proto první větší možnost přišla až díky úvodní přesilovce. Domácího Pabišku ale vychytal Francouz. V pokračující početní výhodě, když už se zdálo, že Macho prováhal přihrávku na zcela volného Haye, si ho nakonec pro zakončení vybral a bek Středočechů nezaváhal - otevřel skóre pouhé čtyři vteřiny před koncem Gureňova trestu.

Vyrovnat mohli také při přesilovce Kovář s Roubíkem, Schwarz byl ale proti. Ve 14. minutě trefil Handlovský v oslabení tyč a tyto nevyužité šance mohly Ústí mrzet už o pár vteřin později. Vrbata střelou z úhlu překvapil Francouze a zvýšil na 2:0.

V úvodu druhé třetiny si vynutili tlak Severočeši, jenže dlouho naráželi na vynikajícího Schwarze, proti němuž neuspěli Hanzl ani Ludvík. Ve 35. minutě uháněl na branku hostů Bahenský, ale byl křižován obráncem, zkusil proto střelu z kruhu a svou bombou jen těsně minul.

Potyčka proběhla mezi druhou a třetří třetinou

Až minuty před druhou přestávkou přinesly opět oživení. V čím dál nervóznějším klání hrálo ve 36. minutě Ústí přesilovku, v níž měl ideálně mezi kruhy nabito Hořava, Schwarze ovšem nepropálil. Krátce poté usedl k potrestanému Demelovi ještě Matějovský a hosté hráli přesně minutu pět na tři, šanci si však vypracovat nedokázali. Až poté při klasické přesilovce střílel z bezprostřední blízkosti Kovář, Schwarz mu ale sebral radost.

Ihned po skončení druhé části se dostalo hlediště do varu, neboť na led při oboustranné výměně názorů vlétl hostující Sklenička, jenž do té doby do hry nezasáhl. Ostrým direktem srazil Hrdela, poté se hnal za Boháčem a při odchodu do kabin způsobil další melu již za hrazením u střídaček.

Do třetí třetiny šli sice nakonec po vynesení trestů s přesilovkou čtyři na tři hosté, neboť ještě 32 sekund před koncem druhé části byl vyloučen Pabiška. Jenže pětiminutová penalizace za Skleničkovo extempore a následný trest ve hře přinesly krátce nato naopak početní výhodu domácím a ti ji zásluhou Divíška využili. O tři minuty později utnul Schwarzovu neprůstřelnost Alinč a znovu bylo o co hrát.

Severočeši se snížením ožili a v 53. minutě byl jen kousek od kontaktní branky Kovář, jenže proti byl znovu Schwarz. Na druhé straně mohli přidat pojistku Matějovský a po něm Boháč, ale neuspěli. Ústečtí Lvi bojovali a v 57. minutě zkusili zariskovat hrou bez brankáře, kterou využil s přehledem Vrbata a odstartoval mladoboleslavské oslavy.

Baráž o hokejovou extraligu - 7. zápas:
BK Mladá Boleslav - HC Slovan Ústečtí Lvi 4:1 (2:0, 0:0, 2:1)on-line
Branky a nahrávky: 9. Hay (Macho, Divíšek), 15. Vrbata (Plodek), 43. Divíšek (Vrbata), 57. Vrbata (Chaloupka) - 46. Alinč (Pajič). Rozhodčí: Minář, Homola - Kostka, Bláha. Vyloučení: 11:8, navíc Matějovský 10 min. - Sklenička 5 min. a do konce utkání. Využití: 2:0. Diváci: 4120. Konečný stav série: 4:3.
Mladá Boleslav: Schwarz - Žabka, Chaloupka, Hay, Mikuš, Marušák, Macháček, Benda, Lehikoinen - Vrbata, Plodek, Pabiška - Bahenský, Divíšek, Macho - Matějovský, Štefanka, Demel - Gajovský, Hrdel, Boháč. Trenéři: V. Jeřábek a Hiadlovský.
Ústí nad Labem: Francouz - Gureň, Vobořil, L. Poživil, P. Hořava, Klobouček, K. Černý - Mikulík, Roubík, Ludvík - Jan Kovář, Alinč, Rod - Kloz, Hanzl, Handlovský - Čurilla, Pajič, od 40. navíc Sklenička. Trenéři: Rosol a Skrbek.

Reklama

Související témata: