Hlavní obsah

Hokejisté Sparty v září odehrají zápas s New Yorkem Rangers

PRAHA

Hokejisté pražské Sparty sehrají 29. září zápas s New Yorkem Rangers. Slavný klub NHL se bude v Evropě připravovat na start nového ročníku NHL, který zahájí 7. a 8. října ve Stockholmu duely proti Los Angeles a Anaheimu.

Foto: Ray Stubblebine, Reuters

Přiletí Václav Prospal (vlevo) s Rangers do Prahy?

Článek

Sparta se tak stane druhým českým klubem, který přivítá mužstvo z NHL. Loni v Liberci nastoupil v přípravném zápase Boston. Bruins pak na startu sezony NHL odehráli dva zápasy s Phoenixem v pražské O2 areně.

"Jsme velmi rádi, že se nám podařilo tuto událost po týdnech jednání získat. Oba týmy mají ve svých zemích velkou historii a jsme moc rádi, že právě Rangers přijedou do Prahy," řekl na tiskové konferenci v Praze předseda představenstva Sparty Petr Bříza.

Organizovat utkání s Rangers bude Sparta ve spolupráci s marketingovou agenturou Česká sportovní, která se podílela na představení NHL v Česku jak loni, tak i v roce 2008. Tehdy poprvé v Praze nastoupili právě Rangers proti Tampě Bay.

Rangers budou stát 12 miliónů

"Pokud jsme se zamýšleli nad organizací tohoto zápasu a celého pobytu Rangers, byl pro nás velmi důležitý silný marketingový partner, abychom byli schopní společně zajistit tak náročnou akci, kterou několikadenní pobyt týmu NHL v Praze je," doplnil Bříza.

Celá akce i s poplatkem pro Rangers a se zajištěním jejich pobytu má rozpočet 12 milionů korun. Sparta má na to oddělený rozpočet od toho na extraligovou sezonu. "Přivést Rangers do Prahy stojí nemalé peníze. I zajištění servisu bude stát velké úsilí. Jsme ale rádi, že se nám to podařilo. Bude to v tomto roce jediný zápas klubu z NHL v Česku," doplnil Bříza.

Myšlenka na uspořádání duelu se začala rodit už při vystoupení Bostonu s Phoenixem v Praze loni v říjnu. "Seděli jsme s (viceprezidentem NHL) Kenem Yaffem a bavili jsme se o případných možnostech. Na základě těchto rozhovorů došlo k dalšímu kontaktu. Poslední čtyři týdny jsme se začali posouvat v dohodě a řešili, zda jsme schopni finančně akci zvládnout," doplnil Bříza.

Hrát se bude v Tesla Aréně na širokém evropském kluzišti. Rangers to prý nijak neřešili a souhlasili s tím. Ve sparťanské domácí hale si loni zatrénovali hráči Phoenixu i Bostonu. "Byli spokojení a udělalo to na ně tady dobrý dojem staré hokejové arény," dodal Bříza.

Vstupenky se začnou prodávat 18. května. "Budou stát od 600 do 1300 korun. Už 11. května startuje prodej permanentních vstupenek na novou sezonu a kdo si ji zakoupí, má možnost na tento zápas získat vstupenku za zvýhodněnou cenu a koupit si i čtyři další na nejlepší místa v aréně," prohlásil výkonný ředitel Sparty Zbyněk Černý. O využití O2 areny klub neuvažoval. "Tady je to náš stánek, lidi sem léta chodí. I cena lístků by byla jiná, pokud by se hrálo v O2 areně," dodal Černý.

Rangers přicestují do Prahy přímo ze zámoří 27. září. "Bude to jejich první zastávka před cestou do Stockholmu," řekl ředitel České sportovní Vladimír Šafařík. "Takovou perličkou je, že jako jeden z prvních to věděl v Česku Jarda Jágr. Sám prohlásil, že je to obrovský úspěch pro český hokej, pro Spartu a výjimečná událost pro českého fanouška," dodal Šafařík.

Nový trenér Sparty Josef Jandač exhibiční zápas v rozehrané sezoně vítá. "Myšlenka to není špatná. Je to atraktivní tým a budou to dobré zkušenosti. Vím to i z ohlasů z Liberce. Jen chceme, abychom byli důstojným soupeřem. Liberec prohrál s Bostonen 1:7, věřím, že budeme lepším soupeřem," řekl Jandač.

V New Yorku Rangers je aktuálně jediným českým zástupcem útočník Václav Prospal. Pokud ale neuzavře novou smlouvu, může se stát v létě nechráněným volným hráčem.

Už po zveřejnění klubů pro letošní akci NHL Premiere bylo jasno o dalších dvou přípravných zápasech. Anaheim bude hrát 4. října v Hartwall Areně proti Jokeritu Helsinky a ve stejný den nastoupí Los Angeles v Hamburku.

Kluby NHL se na úvod sezony představí v Evropě popáté za sebou. Tentokrát vedle dvou duelů ve Stockholmu nastoupí také v jednom zápase v Helsinkách Anaheim s Buffalem a premiérově v Berlíně také v jednom duelu Los Angeles s Buffalem. Praha se letos o pořádání zápasu regulérní sezony NHL neucházela.

Ve Stockholmu se NHL bude hrát počtvrté v řadě. V roce 2008 tam předvedly své umění Pittsburgh s Ottawou, o rok později Detroit a St. Louis a loni San Jose s Columbusem.

V Helsinkách se bude hrát potřetí za sebou. Tradici tam načaly Chicago s Floridou a loni v ní pokračovaly Carolina s Minnesotou. Poprvé se na Starém kontinentu představily v roce 2007 v Londýně Los Angeles s Anaheimem.

Předtím se hrálo mimo Severní Ameriku už třikrát v Tokiu. V roce 1997 to byly duely Anaheimu s Vancouverem, o rok později Calgary se San Jose a v roce 2000 Pittsburghu s Nashvillem.

Reklama

Související témata: