Hlavní obsah

Kůrka se po roce vrací do Slavie! Odchod do Sparty byla chyba, uznává

Před rokem měl za sebou výtečnou sezónu po boku Romana Červenky a ze Slavie se rozhodl odejít do konkurenční Sparty. Jenže tam se Tomáši Kůrkovi vůbec nedařilo, klub jej dokonce uvolnil na hostování do Pardubic. Teď se kruh uzavírá. Takřka přesně po roce se devětadvacetiletý útočník vrací k sešívaným - na jednoroční hostování. Jejich barvy naopak opouští obránce Tomáš Žižka, který míří do brněnské Komety. Informovaly o tom oficiální stránky Slavie.

Foto: Zdeněk Němec, ČTK

Znovu ve Slavii! Tomáš Kůrka po roce znovu oblékne sešívaný dres.

Článek

Kůrka do Slavie zamířil v průběhu sezóny 2009/10 z Českých Budějovic a ihned se stal její oporou. Náramně si vyhovoval s Romanem Červenkou a zejména jejich zásluhou slávisté prošli až do semifinále. Po sezóně však Kůrka neodolal vábení konkurenční Sparty, které se upsal na dva roky.

Jenže přišel tvrdý pád na zem. Za třicet osm zápasů si připsal jen čtyři góly a dvanáct bodů, a tak Kůrku Holešovičtí poslali na hostování do konce sezóny do Pardubic. Jenže ani tam se šikovného forvarda nepodařilo nastartovat. Gólová bilance za šestnáct zápasů? Nula!

Tomáš Kůrka v dresu Sparty.foto: hcsparta.cz

Teď dostává Kůrka další příležitost. A nečekaně od Slavie, kterou loni neváhal vyměnit za Spartu. „Tomáš má za sebou špatnou sezonu, o to víc ale bude chtít teď dokázat, že hokej hrát nezapomněl. O Slavii projevil eminentní zájem a rád by zde navázal na své předešlé výkony,“ říká pro slávistický klubový web trenér a generální manažer Vladimír Růžička, který s Kůrkou počítá jako s náhradou za Michala Vondrku. Ten odchází do finského Kärpätu Oulu.

Že o jeho služby znovu stála Slavia, bylo pro Kůrku překvapením. „Myslel jsem si, že odchodem do Sparty za mnou Růža zavřel dveře. Ale nestalo se a já mám velkou radost, že tu můžu opět být. Hned jak se ozval Růža, na nic jiného jsem nečekal a s radostí po tom skočil. Nad ničím jsem se ani nerozmýšlel.“

Kůrka: Potrestal mě hokejový Bůh

Nyní si uvědomuje, že opustit loni v létě Slavii bylo špatným krokem. „Teď už vím, že to byla chyba. Neměl jsem to dělat. V této organizaci mi zkrátka bylo dobře a mám pocit, že jsem si toho nevážil. Tahle sezóna mi proto dala lehce za vyučenou. Hokejový Bůh mě potrestal za něco, co jsem celou dobu dělal,“ říká sebekriticky Kůrka, který se obává, jak jej přijmou zpět slávističtí fanoušci.

„Samozřejmě, nějaké obavy mám. Přece jenom je vždycky lepší, když vám lidi fandí, než když někam přijdete a hned na vás zanevřou. To bylo třeba na té Spartě. Tam jsem hned poznal, že mě fanoušci spíš nechtějí, než chtějí. Musím ale říct, že na Slavii panuje úplně jiná atmosféra (než na Spartě). To je nepopsatelné. Nechci tím nikoho shazovat, ale prostě vím, kde je lépe,“ prohlašuje.

Tomáš Žižka opouští Slavii a míří do Komety Brno.foto: Právo/Petr Hloušek

Slavii naopak po sedmi letech opouští obránce Tomáš Žižka, který míří do Brna. „Tomášův odchod mě mrzí, ale nedá se nic dělat. Táhne ho to domů, jeho kluk letos začne chodit do školy a on chce být u toho. Vyšel jsem mu vstříc, vždyť toho pro nás odvedl hrozně moc. Patří mu můj velký dík,“ říká Růžička. Do Komety odchází i útočníci Holec s Pospíšilem, kterému v pražském klubu skončilo hostování.

Nové roční kontrakty ve Slavii podepsali brankář Slipčenko, obránce Kolařík a útočník Endál. „Náš kádr je de facto uzavřený,“ má Růžička jasno o složení mužstva pro příští sezónu.

Reklama

Související témata: