Hlavní obsah

Novým koučem hokejistů Komety Brno se stal Venera

BRNO

Novým trenérem extraligových hokejistů Komety Brno se stal třiapadesátiletý Zdeněk Venera, který v uplynulých třech sezónách vedl hokejisty Zlína. Jeho asistentem bude stejně starý Lubomír Oslizlo. Oba uzavřeli v Brně dvouletou smlouvu.

Článek

Venerův příchod byl veřejným tajemstvím, klub jej v pondělí představil poté, co mu o víkendu vypršela smlouva ve Zlíně. Na tiskové konferenci Venera přiznal, že měl i několik dalších nabídek, Brno u něj ale jasně vyhrálo. "Kometa byla favoritem, v Brně je obrovský zájem o hokej. Zápasy mají parádní atmosféru, hokej je tu zálibou pro lidi. A v takovém prostředí se dobře pracuje a pro trenéra je největší odměnou, když má jeho práce nějaký smysl," řekl Venera.

Nový brněnský kouč přivedl před čtyřmi lety Karlovy Vary ke druhému místu v extralize a druhé místo vybojoval společně s koučem Antonínem Stavjaňou i před dvanácti lety ve Zlíně. V obou případech posléze získal ocenění Trenér roku.

S asistentem Oslizlem se Venera zná ještě z mládežnických výběrů české reprezentace. Oba byli spolu na vojně v Dukle Trenčín. Oslizlo naposledy vedl Kometu v roce 2005 v první lize.

Týmu prý chybělo třináct sezón 

Shodou okolností právě Venera v uplynulé sezóně začátkem prosince načal ve Zlíně vítězstvím 3:2 postupný pád Komety z druhého místa v tabulce až do skupiny o udržení. "V té době jsem Kometu vnímal pouze z dálky, proto se mi situace těžko hodnotí. Chybou bylo, že se zřejmě v Brně v té době všichni dívali, kdy už budou na prvním místě. Z mého pohledu hokejovému Brnu chybělo třináct sezón, v nichž nehrála extraligu," konstatoval Venera.

Cílem Komety je nyní budovat nový tým. "V první sezóně v extralize jsme se chtěli zachránit. Ve druhé byla první polovina nad očekávání, v další části se nám nedařilo. Nyní bychom chtěli tým stabilizovat," uvedl majitel týmu Libor Zábranský.

Mužstvo do nové sezóny posílí obránci Tomáš Žižka ze Slavie, Jan Švrček ze Zlína a Slovák Juraj Valach ze Zvolena a útočníci Leoš Čermák z Nižného Novgorodu, Miroslav Holec ze Slavie a Hynek Zohorna z prvoligového Havlíčkova Brodu, kde hrál v sezóně i Holec. Z hostování se vrátí forvard Tomáš Pospíšil ze Slavie a slovenský bek Jaroslav Koma z prvoligové Olomouce.

Po skončení sezóny tým opustili Jiří Dopita, Kamil Brabenec, Pavel Zubíček, Radek Procházka, Pavel Mojžíš, Tomáš Houdek, Aleksejs Širokovs, Ondřej Veselý a Marek Kvapil. Do prvoligového Havlíčkova Brodu odešel na hostování obránce Tomáš Protivný a o nové smlouvě Kometa stále jedná se slovenským útočníkem Jozefem Balejem.

Kdo nahradí Dopitu?

"Základ hráčského kádru Komety je velice solidní. Brankářská dvojice je silná, kvalitních útočníků je také dost. I když bychom chtěli ještě sehnat jednoho produktivního střelce," uvedl Venera. Slabinou loňského týmu podle něj byla kostra týmu. "Všichni hráči byli stejní. Když vypadl Dopita, tak chyběl vůdce, který by tým pozvedl. Když se nedařilo jednomu, tak se postupně přestalo dařit všem," poznamenal Venera.

Přípravu zahájí Kometa Brno v úterý. Po třech týdnech vyrazí tým na týdenní soustředění do Turecka a následovat bude další příprava v Brně do 1. července.

Reklama

Související témata: