Hlavní obsah

Hokejisty Zlína posílí po návratu z Petrohradu útočník Čajánek

ZLÍN

Hokejisty Zlína posílí útočník Petr Čajánek, který v posledních dvou sezónách působil v Petrohradu. Trojnásobný mistr světa podepsal ve Zlíně dvouletou smlouvu. Pětatřicetiletý Čajánek odešel v roce 2002 do St. Louis, odkud se do Zlína vrátil během výluky v sezoně 2004/05. Od té doby oblékal také dres Kazaně, Dynama Moskva a naposledy Petrohradu.

Foto: Zdeněk Němec, ČTK

Petr Čajánek se stal novou posilou extraligového Zlína. Vlevo prezident klubu Miroslav Adámek.

Článek

"Nastal čas po devíti letech se vrátit domů. Už se těším na následující sezonu. Věřím, že bude pro Zlín úspěšná," uvedl dnes na tiskové konferenci Čajánek. Řekl, že velkou roli na novém angažmá sehrály vazby ke klubu, v němž vyrůstal.

Na poslední dva roky petrohradského angažmá prý bude Čajánek vzpomínat jako na vrchol svého zahraničního působení. "Takové roky už nezažiju. Petrohrad je krásné město. Na zápasech byla výborná atmosféra, plné hlediště. Bohužel se nám sezona nepovedla. Takový je ale hokej," řekl.

Domů se vrátil kvůli rodině

Přiznal, že měl možnost ještě zůstat v Rusku. "Chtěl jsem se ale vrátit kvůli rodině a dětem. Volba jít domů byla jednoduchá, jinou jsem si nepřipouštěl. Je mi pětatřicet, čas pomalu nazrával. Když jsem odcházel z USA, tak ještě nebyl návrat domů realizovatelný. Pokud bych i nyní chtěl zůstat venku, tak jsem tuto možnost měl," prohlásil. Nicméně klauzule ve smlouvě se zlínským klubem mu dává možnost znovu odejít do zahraničí.

Současný tým Zlína Čajánek příliš nezná, klub sledoval spíše zpovzdálí a zajímaly ho více výsledky než to, jak hráli jednotliví hráči a v jaké formě. "Proto by moje komentáře byly neobjektivní. Doufám, že špatné roky zlínského hokeje už jsou za námi. Ovšem už to, že tým hraje každý rok play off, je úspěch," uvedl Čajánek.

Do přípravy naskočí v úterý

Do letní přípravy naskočí hned v úterý. "Trenér mi nedal na výběr," žertoval. Počítá s tím, že ve Zlíně bude pomáhat mladším hráčům, zlínský kouč Rostislav Vlach si od něj slibuje hlavně dodání zkušeností. "Záleží na trenérovi, s kým mě do sestavy postaví. Ale počítám s tím, že bych mohl hrát s mladými," řekl Čajánek. "Bude to kvalitní posila, počítám s ním do prvních dvou formací," doplnil kouč.

Čajánek reprezentoval Česko na šesti mistrovstvích světa, třech olympijských hrách i na Světovém poháru v roce 2004. Vedle zlatých medailí ze světových šampionátů v letech 2000, 2001 a 2005 získal i bronz na olympiádě v Turíně v roce 2006. V NHL za St. Louis odehrál 269 utkání a nasbíral 153 bodů. V dresu Petrohradu si v uplynulé sezoně připsal v 62 duelech včetně play off 44 bodů za 15 tref a 19 asistencí.

Společně s Čajánkem se ve zlínské kabině představí v úterý i další dva noví hráči: útočník Ondřej Veselý a brankář Luboš Horčička. "Kádr už máme až na jeden dva posty uzavřený. Potřebovali bychom ještě jednoho lepšího obránce," řekl trenér Vlach.

Třiatřicetiletý Veselý působil v mateřském Zlíně naposledy v roce 2005, kdy klub dokráčel do finále, o rok dříve tam slavil titul. Pak odešel na pět let do Českých Budějovic a loni zamířil do Komety Brno. V jejím dresu v uplynulé sezoně zaznamenal v 51 zápasech 21 bodů za 10 branek a 11 asistencí. Celkem má na kontě v nejvyšší soutěži 735 utkání a 314 bodů.

Jednatřicetiletý Horčička po několikaletém působení v první lize zazářil v druhé polovině základní části uplynulé sezony v extraligové Plzni, kam jej zapůjčilo Znojmo. Ovládl statistiky nejvyšší soutěže, když v 18 odchytaných zápasech měl nejvyšší úspěšnost zákroků 93,87 procenta a nejnižší průměr 1,61 obdržené branky na zápas. V play off už se mu tolik nedařilo a ve čtyřech zápasech měl průměr 3,22 obdrženého gólu na utkání a úspěšnost 87,06 procenta. Ve Zlíně bude tvořit po odchodu Tomáše Duby dvojici s Jakubem Sedláčkem.

Reklama

Související témata: