Hlavní obsah

Karlovy Vary snížily rozpočet, obranu posílí Gulaši a Gründling

KARLOVY VARY

S výrazně sníženým rozpočtem vstoupí do nové sezóny hokejisté Karlových Varů. Oproti dosavadním 120 miliónům korun chce vedení Energie vyjít s částkou 90 miliónů na chod klubu, přičemž rozpočet extraligového týmu činí 60 miliónů. Zatím největšími posilami týmu, který z pozice hlavního kouče povede i nadále Václav Baďouček, jsou obránci Michal Gulaši ze Sparty a Slovák Martin Gründling ze Skalice.

Foto: Miroslav Rada, ČTK

Hokejisté Karlových Varů

Článek

Západočeši museli vyřešit nelehkou finanční situaci, neboť generální partner Sokolovská uhelná jim snížil příspěvek o 50 procent. "Rozpočet ovlivňuje i to, že jsme dvakrát po sobě nepostoupili do osmičky a přišli o prémie," uvedl generální manažer extraligového mistra z roku 2009 Miroslav Vaněk na dnešní tiskové konferenci. "Z tohoto důvodu jsme se rozhodli provoz A-mužstva zlevnit a omladit. Nebojím se však toho, že by takové mužstvo nebylo konkurenceschopné," řekl Vaněk.

Třináct milionů z rozpočtu připadá na nájem KV Areny a všech s tím spojených služeb. I nadále pokračuje spolupráce s ruskou Ufou, vítězem KHL. "Z finančních důvodů si nemůžeme dovolit cesty A-týmu ani mládežnických týmů do Ufy. Ufa má však zájem přicestovat s mládežníky sem," nastínil Vaněk.

V rámci obměny kádru klub již dříve zveřejnil, že v týmu končí brankář Lukáš Sáblík, finský bek Petri Kokko, slovenský zadák Karol Sloboda a útočníci Petr Sailer, Milan Hluchý a Marek Melenovský. Poté klub s ohledem na ekonomickou situaci uvolnil i dalšího zkušeného beka Michala Dobroně, ačkoliv s ním měl platnou smlouvu.

Klub naopak posílili obránci Gulaši a Gründling, jehož klubu doporučil Baďoučkův asistent Martin Pešout, který jej trénoval ve Skalici. "Měl by nahradit Michala Dobroně nebo Karola Slobodu," řekl Vaněk na adresu čtyřiadvacetiletého Slováka. Gründling odehrál 56 utkání minulé sezony s bilancí tří branek a 12 asistencí. Nedávno klub podepsal nový roční kontrakt se slovenským forvardem Františkem Skladaným.

Zůstávají i další dlouhodobé opory týmu jako útočníci Václav Skuhravý, Petr Kumstát, Lukáš Pech nebo brankář Lukáš Mensator. "Nemohli jsme si samozřejmě dovolit oslabit mužstvo tak, aby v něm nebyla žádná zkušenost," prohlásil Vaněk. Brankářskou jedničkou zůstává Mensator, o místo dvojky se poperou mladíci Marek Benda a Tomáš Závorka, přičemž třetí gólman týmu následně posílí partnerskou Kadaň a bude mít možnost střídavého startu.

Po zranění a operaci nebude v obraně scházet Martin Parýzek. Z Chomutova se vrací David Zucker a Pavel Kuběna. "Počítáme i s Tomášem Klímou," přiblížil Vaněk. Chomutov již naopak opětovně nepustí ostříleného kanonýra Davida Hrušku. "S ním bohužel počítat nemůžeme. Má platnou smlouvu v Chomutově a noví trenéři KLH nám oznámili, že jej uvolnit nechtějí," uvedl Vaněk.

V týmu je 31 hráčů, Západočeši však vyhlížejí další posily. "Stále se snažíme najít parťáka do útoku k Lukáši Pechovi. Zvlášť, když za nás nebude moci nastoupit David Hruška. Měl by to být koncový hráč, který dokáže využívat přihrávky, které Lukáš servíruje skvěle," řekl Vaněk.

Sportovním cílem pro příští sezonu bude především zlepšit konečně výkony a výsledky v KV Areně. "Chceme pobavit diváka v domácím prostředí. Naše neúspěchy v KV Areně se začaly podepisovat i na návštěvnosti. Druhým úkolem, který ode mě trenéři mají, je vyhnout se skupině play out."

V přípravě čeká Energii 13 utkání, tím prvním bude duel v nové chomutovské aréně proti ambicióznímu prvoligovému týmu domácích. Jen čtyři přípravné duely ale klub kvůli ME volejbalistů odehraje ve své hale. V srpnu si zpestří přípravné období turnajem ve Švýcarsku. Kvůli šampionátu volejbalistů začnou Západočeši také extraligu dvěma zápasy na soupeřových kluzištích - v Litvínově a na Slavii.

Reklama

Související témata: