Hlavní obsah

David Výborný posílí Mladou Boleslav. Do Plzně míří Kratěna

Zatímco pozornost většiny českých hokejových fanoušků se upírá k mistrovství světa na Slovensku, extraligové kluby posilují před nadcházející sezónou. Hned dva extraligové kluby si vyhlédly nové posily ve Spartě, která prochází po neúspěchu razantní obměnou kádru. Mladou Boleslav má posílit pětinásobný mistr světa David Výborný. Do Plzně pak míří útočník Ondřej Kratěna.

Foto: hcsparta.cz

Hokejista David Výborný posílí Mladou Boleslav

Článek

Bruslařský klub Mladá Boleslav má šestatřicetiletou posilu, o jejímž příchodu se spekulovalo, představit ve středu. Výborný dosud v české extralize oblékal jen dres Sparty, kde skončil po nevydařené sezoně Pražanů. Nabídku pracovat v managamentu Sparty nepřijal s tím, že chce ještě určitě rok hrát.

"S Davidem Výborným jsme nějakým způsobem dohodnutí, ale více řeknu až ve středu," řekl deníku MF Dnes sportovní manažer mladoboleslavského klubu Milan Hnilička. "Bavme se o posilách, až budou mít podepsané smlouvy," prohlásil trenér Vladimír Jeřábek.

Výborný se vrátil do Sparty v roce 2008 po působení v NHL v dresu Columbusu a stal se zároveň sportovním manažerem. Jenže plány na dlouhodobé působení ve Spartě nevyšly. Po uplynulé sezoně, v které tým skončil až dvanáctý, se loučil. Kapitán Sparty si v ní připsal v 61 zápasech včetně skupiny o udržení 25 bodů za 10 branek a 15 asistencí.

V české extralize má Výborný na kontě 604 zápasů a 547 bodů za 200 tref a 347 přihrávek. V NHL odehrál za sedm sezon v dresu Columbusu 543 utkání a zaznamenal 317 bodů za 113 gólů a 204 asistencí. V sezoně 1993/94 hrál na farmě Edmontonu v Cape Bretonu a v ročníku 1997/98 ve švédském MODO Hockey.

Česko reprezentoval na dvanácti světových šampionátech a vedle pěti zlatých medailí získal i jednu stříbrnou a dvě bronzové. Hrál také na Světovém poháru v roce 2004 a má olympijský bronz z Turína. Za národní tým odehrál 218 utkání a vstřelil 43 branek.

Kratěna míří do Plzně

Útočník Ondřej Kratěna by se měl stát další posilou hokejistů Plzně. Na přestupu sedminásobného mistra české extraligy ze Sparty už se kluby ústně domluvily a zbývá dořešit jen formality. Plzeň již získala obránce Františka Kaberleho a brankáře Adama Svobodu, kteří v uplynulé sezoně působili v Pardubicích.

Čtyřiatřicetiletý Kratěna s Plzní zahájil v pondělí letní přípravu. "Čekáme, až se to papírově dotáhne, je to jen formalita. Mělo by se to dořešit během dvou dnů," řekl ČTK sportovní manažer Plzně Milan Tichý. Ze Sparty by měl být do Plzně zapůjčen také dvaadvacetiletý útočník Pavel Mrňa.

Olomoucký odchovanec Kratěna působil ve Spartě téměř nepřetržitě od roku 1999, kdy přišel ze Vsetína. Jen v sezoně 2007/08 zamířil do finského Kärpätu Oulu, kde získal další klubový titul. Předtím vybojoval zlato v letech 1997 až 1999 ve Vsetíně, v dresu Sparty triumfoval v letech 2000, 2002, 2006 a 2007.

Bronzový medailista z mistrovství světa ve Finsku z roku 1997 v české nejvyšší soutěži odehrál 772 zápasů a připsal si 520 bodů za 248 branek a 272 asistencí. V poslední době Kratěnu sužovaly zdravotní potíže a v uplynulé sezoně absolvoval včetně skupiny o udržení jen 29 utkání, v nichž si připsal osm bodů za tři branky a pět přihrávek.

Mrňa odehrál za čtyři sezony v nejvyšší soutěži v dresu Sparty 64 utkání a zaznamenal pět bodů za tři branky a dvě asistence. V uplynulé sezoně hrál v Litoměřicích i v druholigové Roudnici nad Labem.

Sýkora s Rehákem zůstávají ve Vítkovicích

Slovenští hokejisté Juraj Sýkora s Denisem Rehákem budou pokračovat ve Vítkovicích. Podle oficiálního webu extraligového vicemistra v klubu prodloužili smlouvy o dva roky.

Sedmadvacetiletý Sýkora přišel do Ostravy před sezonou z Košic. Defenzivní typ útočníka nevynechal za celý soutěžní ročník ani jedno utkání a v 68 zápasech si připsal pět gólů a deset asistencí.

Pětadvacetiletý obránce Rehák zaznamenal tři branky a dvě přihrávky, závěr play off kvůli zranění nedohrál.

Reklama

Související témata:
  2 : 0 Třinec - České Budějovice 2 : 0 dohráno
20240328T17 : 00:00+0100
Třinec vs. České Budějovice
Třinec vs. České Budějovice
Třinec
České Budějovice