Hlavní obsah

Hokejový útočník Tenkrát posílil Spartu

PRAHA

Útočník Petr Tenkrát se stal novou posilou hokejistů Sparty. Vicemistr světa z roku 2006 z Rigy, který naposledy působil ve finském Kärpätu Oulu, se vrací do domácí soutěže napevno po dvanácti letech. Předtím třiatřicetiletý Tenkrát jen třikrát v letech 2007, 2008 a 2009 na úvod sezóny vypomáhal Kladnu při svém působení ve Švédsku kvůli tamním přísným daňovým zákonům.

Foto: Petr Horník, Právo

Petr Tenkrát ještě v dresu Kladna

Článek

"Jedná se o zkušeného útočníka, který je schopný hrát celoplošný hokej a navíc si plnit jak ofenzivní, tak i defenzivní úkoly," řekl klubovému serveru trenér Sparty Josef Jandač. "Jeho velkou předností je vedle zkušenosti skutečně především dobré bruslení. Dokáže hrát hokej ve velkém pohybu a být platný v křídelních prostorech."

V české extralize obleče Tenkrát poprvé jiný dres než Kladna. "Musím říct, že mě velice potěšil zájem, který Sparta o mé služby vyvinula. Byl jsem dlouhé roky v cizině a angažmá ve Spartě je pro mě novou výzvou v kariéře," řekl Tenkrát.

V roce 1999 odešel z Kladna do finské Hämeenlinny, pak působil i v Ilvesu Tampere. V letech 2000 až 2002 působil v zámoří, kde hrál za Anaheim a Nashville a také na farmách v Cincinnati a Milwaukee. Pak strávil čtyři roky v Kärpatu Oulu s krátkou epizodou ve Voskresensku a získal dva tituly ve Finsku. V sezoně 2006/07 se vrátil do NHL v dresu Bostonu, pak působil ve švédských klubech Timra IK a Skelleftea, v průběhu minulé sezony se vrátil do Oulu.

Ve Spartě se potká s kamarádem Tonem

V týmu Sparty má velkého kamaráda Petra Tona. "Výsledky a výkony Sparty jsem vloni sledoval na dálku a vím, že se jí extraligová sezona příliš nevydařila. Je pro mě motivací, aby Sparta šla v příštím ročníku nahoru. Věřím, že se nám společně podaří vrátit klub na umístění, kam dlouhodobě patří," doplnil Tenkrát po podpisu kontraktu.

Sparta si od útočníka, který v uplynulém ročníku finské ligy nasbíral ve 48 zápasech včetně play off 37 bodů za 18 branek a 19 asistencí, hodně slibuje. "Během každé sezony prokazuje kvalitní výkonnost. Dokáže střílet branky a dobrou produktivitu od něj budeme očekávat i v našem mužstvu," doplnil Jandač.

Tenkrát je čtvrtou potvrzenou posilou Sparty po příchodech Ivana Rachůnka ze Zlína, jeho bratra Tomáše z prvoligového Znojma a Slováka Adama Lapšanského z Popradu.

Reklama

Související témata: