Hlavní obsah

Jágr: Připadám si jako amatér, ale Kladnu chci vrátit jeho bývalou image

KLADNO

S novou rolí šéfa klubu se sžívá hokejový útočník Jaromír Jágr a věří, že mateřskému Kladnu pomůže k návratu do lepších časů, které v jeho dresu na startu kariéry sám prožíval. Po mistrovství světa v Bratislavě, kde přispěl k českému bronzu, se věnuje hlavně převzetí středočeského klubu po svém otci. Přestože chce Jágr hrát ještě další rok v zahraničí, do záchrany Kladna se plnou vervou vložil.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Dvanáct dní před startem hokejového mistrovství světa přiletěla 17. dubna do Prahy hlavní hvězda české reprezentace - Jaromír Jágr.

Článek

"Bylo to složité rozhodnutí. Musel jsem se rozhodnout brzo hned po mistrovství světa. Nebylo moc času. Bylo to tak, že buď řeknu ano a klub zůstane na Kladně, nebo ne a bude prodána licence jinam. Protože tíhnu ke Kladnu, naučil jsem se tady hokej hrát a jsem mu dlužný, nepřál jsem si, aby tady hokej skončil. Je to těžký, ale doufám, že to k něčemu bude," řekl novinářům Jágr v době, kdy finišuje převod klubu a spolupráce s městem, které bude vlastnit zbylých třicet procent.

Do klubu přichází nejen s vizí zachránit v Kladně extraligu, ale i vrátit mládež do stavu, aby produkovala talenty, jak tomu bylo v minulých letech. "Mám spoustu cílů. Image Kladna šla dolů. To je náš celkový cíl dostat ji tam, kde byla. Všichni vědí, že z našeho klubu odcházeli nejlepší hokejisté a byli základnou pro národní tým," doplnil olympijský vítěz z Nagana, který se teď věnuje hlavně finančnímu zajištění klubu.

K tomu je podle něj podpora města klíčová. "Bez města nemůžeme konkurovat nejlepším mužstvům. Ta podpora je velmi důležitá. Hlavně v Kladně, kde je těžké najít generálního sponzora," řekla bývalá hvězda Pittsburghu, Washingtonu, New Yorku Rangers a naposledy Omsku, která v současné době řeší, zda zůstane v KHL, nebo se vrátí do NHL.

V nové roli se dvojnásobný vítěz Stanleyova poháru rozkoukává. "Snažím se dělat maximum, aby klub dostal nějaký směr a vizi. I pro mě je to těžké, je to něco nového. Nebyl jsme zvyklý jednat každý den se sponzory, trenéry mládeže a o dalších věcech. Co se týká mojí osoby, jsem rád, že jsem do toho spadl. Připadám si sice jako amatér, ale věřím, že budu lepší a lepší a to je pro mě nejdůležitější. Hlavně doufám, že pomůžu klubu."

Je to běh na dlouhou trať, ví Jágr

Staví si tým kolem sebe. Na pozici šéftrenéra mládeže přišel Miloslav Hořava, novým hlavním koučem prvního týmu se stal Zdeněk Vojta a v managamentu má pracovat Václav Bartoš, Jágrův blízký kamarád, který se staral o Jágr Team. "Každý člověk by si přál, aby to všechno bylo co nejlepší a udělal to nějakým způsobem zázračně. My dobře víme, že to takhle nefunguje. Je to běh na dlouhou trať a my si to uvědomujeme. Ale věříme, že když do toho dáme práci, energii, systém a vizi, podle které se budou všichni řídit, tak budeme na nejlepší cestě vrátit Kladno tam, kde bylo," zopakoval Jágr.

V současné době mu nijak nevadí, že se věnuje hlavně kladenskému hokeji. "Výhoda je, že skončila sezóna a já odpočívám. Na tréninku nic nešidím, protože bych teď stejně nic nedělal. Odjel bych na dovolenou a to se nestalo. Vím, že tahle věc je dobrá," uvedl s tím, že nelituje, že nemá čas nikam vyrazit. "Uvědomuji si, že začátky budou těžké. Věřím ale, že pokud se ten vlak dostane na koleje a strčí se do něj a bude nastartovaný dobrým směrem, tak pojede setrvačností."

Ve středu absolvoval setkání s mládežnickými trenéry a rodiči k možnosti otevření páté sportovní hokejové třídy na 12. základní škole, kam sám chodil. Rád si vyslechl názory. "Jsou reálné a upřímné. Takové, jak to rodiče cítí. Může nám to pomoct v tom, že se poučíme z chyb, které tady vznikly dříve a to je ten nejdůležitější fakt. Záleží, jestli se z toho poučíme a ukážeme rodičům, že jsme se vydali jiným směrem," řekl Jágr, jenž chce zlepšit přístup už od výchovy nejmladších nadějí. Kladno se chce také ucházet o získaní statutu Akademie ČSLH pro středoškoláky.

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Pardubice - Třinec 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec