Hlavní obsah

Hokejovou Spartu čeká restart. Nechci vytvářet vzdušné zámky, říká Jandač

PRAHA

Boj o místo ve sparťanském táboře započal. Šestatřicet hokejistů se v pondělí objevilo na tréninku, nazulo brusle. Po osmi přípravných zápasech bude mít trenér Josef Jandač v hlavě sestavu na extraligu. A půjde o hodně. Uplynulý ročník je varováním, Sparta skončila třetí od konce tabulky po základní části a v šatně zavál uragán odchodů. Do klubu poté přišlo jedenáct nových tváří.

Foto: hcsparta.cz

Trenéři hokejové Sparty Josef Jandač (vlevo) a Richard Žemlička

Článek

„Šel jsem do nějaké situace. Vědělo se, že tu asi nezůstane kámen na kameni. Nechci hodnotit, jestli to je dobře nebo ne. To se uvidí, až na ledě. V rámci možností, které jsme měli, co bylo na trhu, co k nám mohlo přijít, co dovolily peníze. Nevím, jestli se dalo udělat více. Trochu mě mrzí Láďa Sičák, ale na něj jsme nedosáhli. O něj jsme hodně usilovali, ale tady šlo o finance,“ přiznává trenér Jandač.

V tuto chvíli je v mužstvu sedm cizinců. Další dva se se Spartou připravují, ale ti do extraligy nejspíše nezasáhnou. Jde o dva mladé korejské reprezentanty, kteří budou se sparťany deset dní trénovat a nabírat zkušenosti.

V odlišné situaci je Ivan Rachůnek, který po šesti letech opustil Zlín a přestěhoval se do Prahy. „Zatím pohoda, uvidíme, až přijdou zápasy. Člověk odcházel z domácího prostředí, takže změna je vždycky znát. Nervozitu necítím, to bylo jen první týden, když jsem přišel, možná se ale dostaví, až tu bude liga,“ uvažuje třicetiletý reprezentant, který byl na prvním tréninku zařazen do útoku s Michalem Brošem a Petrem Tenkrátem.

Bratři Rachůnkové po přestupu do hokejové Sparty, vlevo Tomáš, vpravo Ivan.foto: hcsparta.cz

V minulém ročníku Sparta vyhrála v základní části jen čtrnáct utkání za plný počet bodů, devětadvacet byl pravý opak, tolikrát vyšla s nulou, horší bylo už jen Kladno. „K tomu se nikdo nevrací, to nejde vrátit, co se stalo, stalo se. Nemá cenu se v tom hrabat. Půjde se zápas po zápasu a den po dni. Mám pocit, že tak to zatím bude,“ myslí si Rachůnek.

A co nový kouč Jandač? „Nechci vytvářet vzdušné zámky, že vrátíme Spartu nahoru. Nebudu ani říkat alibistické prohlášení, že se chceme vyhnout play-out, chceme hrát play-off. Budeme chtít, aby mužstvo udělalo po minulé sezóně restart. Možná si to bude nějaký čas sedat, je tu hodně nových kluků,“ říká bývalý asistent u národního týmu, který převzal k trénování i pozici sportovního manažera. Otto Sykora, který tuto funkci vykonával, odešel překvapivě na Slovensko.

„Musím se postarat o všechny hráče, které máme v portfoliu, máme šest pětek. Aby hráli a byli vytížení ať u nás, v první lize nebo juniorech,“ uzavírá Jandač.

Příchody na Spartu před sezónou 2011/2012
Obránci: Jaroslav Kasík, Michal Sersen, Angel Krstev, Troy Milam
Útočníci: Ivan Rachůnek, Tomáš Rachůnek, Petr Tenkrát, Peter Jánský, Adam Lapšanský, Alex Foster, Mario Bližňák.
Na zkoušce: brankář Martin Falter a obránce Jiří Kučný

Reklama

Související témata:
  7 : 2 Kladno - Vsetín 7 : 2 dohráno
20240418T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín