Hlavní obsah

Hokejista Platil žaluje známého ortopeda o deset miliónů korun

PRAHA

Hokejový obránce Jan Platil žaluje předního českého ortopeda Jiřího Váchala kvůli údajně špatně provedené operaci. Platil tvrdí, že nepovedený zákrok mu zkazil kariéru, a požaduje odškodnění ve výši deseti miliónů korun. Lékař obvinění odmítá, podle něj hokejista porušil léčebný režim. České soudy budou takovou žalobu řešit poprvé. Informoval o tom deník Sport.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Jan Platil

Článek

Platil v dubnu 2008 podstoupil operaci zraněných ramenních vazů u Váchala, který kromě jiného působil i u fotbalistů pražské Sparty. "Postup byl pochybný, bylo to v nesterilním prostředí a bylo tam velké pochybení doktora při zákroku," uvedl Platil pro televizi Nova.

Deníku Sport řekl, že se k žalobě rozhodl poté, co s ním lékař tři roky nekomunikoval. "Chci hlavně upozornit na problém, který tu existuje," poznamenal Platil, který momentálně bojuje v extraligovém Kladně o místo v kádru.

Váchal naopak tvrdí, že prostředí bylo standardní. Podle něj si za problémy může hokejista sám. "Porušil léčebný režim, nedostavil se na plánovanou kontrolu a bez pojištění odjel do Ameriky," uvedl lékař.

V USA Platil navštívil lékaře, který zjistil, že v rameni je zánět. Následné léčení ho prý stálo mnoho peněz i kariéru. "Řekli mi, jaké jsem měl štěstí, že jsem vůbec přežil. Dokonce to vypadlo, že mi ruku uříznou," uvedl Platil, který za léčbu v zámoří podle svých slov zaplatil čtyři milióny korun.

Klinika Platilovi nabídla jako odškodné 10 000 dolarů, strany se ale nedohodly. "To mě strašně urazilo. Tři roky mě odmítal, ignoroval a doufal, že to vyšumí do ztracena. Ani se neomluvil, a proto to teď chci řešit soudní cestou. Jinak to v Česku asi nejde," dodal Platil. Kdy se soud uskuteční, zatím není známo.

Reklama

Související témata:
Ortopedie