Hlavní obsah

Jak si v extralize zvyknou? Sparta bez Výborného, Leška bez Balaštíka

PRAHA

Časy se mění. Od nového ročníku hokejové extraligy fanoušci nenajdou na soupiskách některých klubů notoricky známá hráčská jména, na která byli zvyklí. Dlouholeté opory svých klubů to od nové sezóny zkusí jinde a pro některé z nich to bude dosti zásadní změna, v extralize změní dres úplně poprvé v kariéře. Na Výborného ve Spartě či Balaštíka ve Zlíně od nynějška zapomeňte.

Foto: www.bkboleslav.cz

David Výborný v dresu Mladé Boleslavi - zvykejte si

Článek

V pražské Spartě bývalo jméno Výborný znakem úspěchu. Trenér František zde působil s přestávkami třináct let a dovedl klub ke třem mistrovským titulům, před dvěma lety byl však odejit. Letos přišel na řadu i jeho neméně slavný syn David, který "S" na prsou nosil celkem 12 sezón.

O jeden rok méně hrával za Spartu i Ondřej Kratěna, ovšem od nového ročníku jej fanoušci budou vídat v dresu Plzně. František Výborný načne už třetí sezónu v Českých Budějovicích, kde mezi jeho svěřence patří i další "kovaný sparťan" František Ptáček, který kdysi odevzdal Spartě 13 let platných služeb.

Ve Spartě budou naproti tomu působit hráči, u kterých se předpokládaly pevnější kořeny v jiných klubech. Peter Jánský hrál posledních sedm let jen za Litvínov, Petr Tenkrát býval dosud v české extralize věrný jen dresu Kladna. Přišli i zlínští odchovanci Ivan a Tomáš Rachůnkové.

Právě ze Zlína odchází také dlouholetá modla místních fanoušků Jaroslav Balaštík. Zkušený kanonýr bude oblékat dres Mladé Boleslavi, kde obnoví spolupráci s Davidem Výborným, před lety si spolu rozuměli při angažmá v Columbusu v NHL. Je otázka, jak se s novou situací vypořádá ve Zlíně dvorní Balaštíkův nahrávač Petr Leška. Společně hrávali v jednom útoku téměř deset let.

Ještě mnohem více toho mají v jedné útočné řadě nahráno kladenské ikony Pavel Patera a Martin Procházka. Společně slavili tituly na mistrovství světa i olympiádě, zářili spolu i při zahraničních angažmá ve Švédsku a Rusku. Za posledních 20 let existuje jen pět sezón, ve kterých slavné duo P+P nehrálo alespoň chvíli ve stejném klubu. Letos Procházka zamířil do nižší soutěže v Německu, Patera se ale bez svého levého křídla musel obejít už i v loňské sezóně, kterou Procházka promarodil.

Známá jména extraligy v nezvyklých angažmá
Jaroslav Hübl (brankář)Mladá Boleslav
David Výborný (útočník)Mladá Boleslav
Jaroslav Balaštík (útočník)Mladá Boleslav
František Kaberle (obránce)Plzeň
Ondřej Kratěna (útočník)Plzeň
Peter Jánský (útočník)Sparta Praha
Petr Tenkrát (útočník)Sparta Praha

Reklama

  Třinec - Pardubice dnes 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice