Hlavní obsah

Rangers podruhé v Praze. A znovu byly v hledišti cítit rozpaky

Tesla Arena byla ve čtvrtek večer našlapaná až po okraj, zápas Sparty Praha s New York Rangers byl pro fanoušky příliš velkým lákadlem, než aby si jej nechali ujít. V hledišti se sice při klání s hokejovým gigantem tísnilo téměř jedenáct tisíc diváků, ale při řadě extraligových klání byste zažili bouřlivější atmosféru. Do paměti se tak vrátily vzpomínky na první návštěvu Rangers v Praze před třemi roky.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Brandon Prust z New York Rangers (vpravo) se snaží propasírovat puk přes bránícího sparťana Jaroslava Kasíka a brankáře Tomáše Pöpperleho.

Článek

Tehdy u nás hokejisté New York Rangers zahajovali sezónu NHL dvěma zápasy s Tampou Bay. A především v prvním duelu panovala v obrovské O2 Areně spíše komorní atmosféra a i hráči přiznali, že čekali bouřlivější prostředí. "To nebylo ani jak na extralize," tvářil se tehdy otráveně Radim Vrbata z Tampy. "Fanoušci přijeli ze všech možných koutů republiky a nevěděli komu vlastně fandit. Spoluhráči na střídačce říkali, že by na nás mohli aspoň bučet," dodal.

To se sice během čtvrtečního zápasu nestalo, ovšem hlasitého povzbuzování se aktéři na ledě dočkali jen poskrovnu. Občas bylo z několika ostrůvků v hledišti slyšet tradiční skandování fanoušků Sparty, ale čím dál více bylo znát, že nepřišli jen příznivci pražského klubu. Možná i polovinu hlediště tvořili zvědavci, kteří zkrátka chtěli na vlastní oči vidět teprve druhé měření sil českého klubu s týmem z NHL doma.

Není snadné fandit Spartě

A jak známo, v Česku jste buď fanoušek Sparty anebo ji nesnášíte. Pak vás těžko něco přinutí ji v zápase povzbuzovat, a to i když jejím soupeřem není váš klub. Přitom pokud nejde zrovna o Spartu, dokáží se fanoušci nad své klubové sympatie povznést, to bylo dobře vidět před rokem v Liberci. Tehdy souboj Bílých tygrů s Bostonem doprovázela bouřlivá atmosféra, a to přitom domácí dopadli dost neslavně (1:7).

Na Spartě to bylo jinak. „Přiznám se, že jsem ani nečekal nějaký velký hukot,“ řekl  po zápase útočník Petr Ton. „Přece jen přišli spíš lidi zvědaví na Rangers, určitě tu nebyli samí sparťani. Lidé chtěli vidět hlavně hvězdy NHL. Ale je to i naše vina. Kdyby jsme nějakou příležitost proměnili, tak by se fanoušci třeba víc zvedli,“ dodala hvězda domácího týmu.

Rangers: Diváci byli dost slyšet

New York Rangers však zřejmě nebývají zvyklí při svých zápasech v NHL ani na skandování, takže úterní atmosféru hodnotili pozitivně. „Atmosféra byla výborná a diváci úžasní, byli dost slyšet,“ liboval si autor prvního gólu Artěm Anisimov. „Měl jsem za zády domácí fanklub a celou dobu tam zpívali. Bylo vidět, že milují hokej,“ líčil brankář Rangers Martin Biron.

Reklama

Související témata: