Hlavní obsah

Zlín podlehl Spartě, Plzeň je i přes prohru v Třinci v čele

PRAHA

Pět zápasů uzavřelo v pátek deváté kolo hokejové Tipsport extraligy, po němž dochází ke změně v čele tabulky. Na první místo se i přes prohru v prodloužení na ledě mistrovského Třince prodrala Plzeň, jíž nahrálo zaváhání Zlína, který prohrál doma 0:2 se Spartou. Nejhorším celkem extraligy zůstávají dál hokejisté Karlových Varů, kteří po urputném boji prohráli na ledě brněnské Komety 2:3.

Foto: ČTK

Zlínský útočník Bedřich Köhler (uprostřed), útočník Sparty Alex Foster (vlevo) a obránce Troy Milam.

Článek

Mistrovský Třinec po matném úvodu sezóny nepřestává nabírat dech a v posledních pěti zápasech čtyřikrát vyhrál a nastřílel dvacet gólů. Páteční duel sice odstartovali lépe hostující Indiáni, na branku Straky z 11. minuty ale bleskově odpověděl domácí Adamský a trefa Zíba v závěru první třetiny znamenala lepší pozici pro Oceláře. Hned v úvodu druhé části však bylo opět vyrovnáno, když se před Hamerlíkem prosadil pohotový Heřman.

Před polovinou utkání byli hosté opět na koni, po hrubce domácích projel téměř celé kluziště Hlinka, který nedal domácímu gólmanovi šanci. Jenže ještě před druhou pauzou bylo opět srovnáno, když Svobodu natřikrát překonal Adamský. V opatrné třetí třetině branka nepadla a zápas dospěl do prodloužení, které už po necelých dvou minutách famózně rozhodl Peterek - ve vlastním oslabení, mezi trojicí soupeřů a parádním bekhendem.

Zlínu nestačily přesilovky, ani nájezd

Plzni však nakonec i jeden bod stačil k posunu do čela tabulky. Dosud vedoucí Zlín totiž nestačil na domácím ledě na pražskou Spartu, která se rovněž začíná zvedat a po výhře 2:0 se bodově dotáhla na elitní desítku. Berani sice byli v úvodu utkání aktivnější, ale poté se začali více prosazovat hosté a v úvodu druhé třetiny na stadiónu Luďka Čajky udeřilo, když se po přesné přihrávce Fostera trefil zlínský odchovanec Tomáš Rachůnek.

Zlínský Jiří Ondráček (vlevo) se snaží přelstít brankáře Sparty Tomáše Pöpperleho. foto: ČTK/Zdeněk Němec

Zlín měl šanci srovnat v několika přesilovkách, nakonec ale těsný náskok Sparty vydržel i po trestném střílení Köhlera, jehož úmysl gólman Pöpperle dobře přečetl. Jednobrankové vedení Pražané udrželi až do samotného závěru duelu, kdy se domácí pokusili zvrátit osud při power play, místo vyrovnání ale inkasovali druhý gól z hole Broše. Zlín tak má v tabulce na kontě stále patnáct bodů a je o skóre druhý za Plzní, třetí je rovněž s 15 body Kladno.

Kotalík se uvedl rychlým gólem

Povedenou premiéru v dresu Českých Budějovic má za sebou navrátilec z NHL Aleš Kotalík. Bývalý hráč Buffala už po necelých čtyřech minutách otevřel skóre zápasu s Vítkovicemi, když v přesilovce po spolupráci s Kolaříkem zakončoval do prázdné branky. Vítkovičtí sice ještě do přestávky stačili srovnat, prostřední část ale patřila opět domácím, jimž se během šesti minut podařilo odskočit o dvě branky po trefách Červeného a Květoně.

Aleš Kotalík oslavil návrat do Budějovic úvodním gólem v utkání s Vítkovicemi.foto: ČTK/Roman Vohradník

Vítkovice ještě v prostřední části korigovaly na rozdíl jediné branky zásluhou Káni, konečný výsledek ale určil povedený brejk Gulaše, který po sólovém úniku zakončil povedeným blafákem.

Kometa předvedla bleskový obrat

Hokejisté Karlových Varů vyhráli na ledě Komety Brno gólem Melenovského první třetinu a možná o přestávce mysleli na to, že by mohli opustit poslední příčku tabulky. Domácí jim ale v prostřední části podobné myšlenky rázně vyhnali z hlavy.

Branka Holce z 26. minuty, Pospíšilova trefa o 62 sekund později a gól Dlouhého z 35. minuty znamenaly dokonalou obrátku, hosté ale v úvodu třetí části snížili po druhém zásahu Melenovského na rozdíl jediné branky a domácí se museli o tři body hodně rvát. Nakonec je v urputném duelu vydřeli, Západočeši ale odjížděli s vědomím, že minimálně bod měli na dosah.

Slavia už potřetí v řadě prohrála doma

Pražská Slavia v úterý na ledě Kladna utnula sérii porážek, v pátek ale doma přivítala Pardubice a Východočeši opět prokázali, že se jim v O2 areně daří. Vítězství 2:1 je čtvrté z posledních pěti vystoupení Východočechů na ledě červenobílých, tým trenéra Růžičky proti tomu prohrál třetí domácí utkání za sebou.

Pardubický Martin Bartek (vpravo) překonává brankáře Slavie Miroslava Kopřivu.foto: ČTK/Stanislav Peška

Pardubice v nepříliš atraktivním utkání ovládli první polovinu a trefy Barteka z 12. minuty a Zohorny z úvodu druhé třetiny přinesly rozhodující náskok. Slavia kontrovala po polovině zápasu gólem Kuboše, vyrovnat se jí ale nepodařilo. Východočeši tak poskočili na čtvrté místo tabulky, Slavia proti tomu opustila desítku a je dvanáctá.

Hokejová Tipsport extraliga - 9. kolo
Třinec - Plzeň 4:3 po prodl.on-line
Branky: 12. Adamský, 18. Zíb, 37. Adamský, 62. Peterek - 11. Straka, 22. Heřman, 30. Hlinka.
České Budějovice - Vítkovice 4:2on-line
Branky: 4. Kotalík, 22. Červený, 27. Květoň, 57. Gulaš - 18. Ovčačík, 36. Káňa.
Zlín - Sparta 0:2on-line
Branky: 23. T. Rachůnek, 60. Broš.
Brno - Karlovy Vary 3:2on-line
Branky: 26. Holec, 27. Pospíšil, 35. Dlouhý - 15. Melenovský, 44. Melenovský.
Slavia - Pardubice 1:2on-line
Branky: 31. Kuboš - 12. Bartek, 24. Zohorna.
Předehrané zápasy: Mladá Boleslav - Liberec 0:1, Kladno - Litvínov 4:1

Reklama

  3 : 0 Pardubice - Třinec 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec