Hlavní obsah

Hokejisté Pardubic po dvou letech porazili doma Plzeň

PARDUBICE

Hokejisté Pardubic porazili ve 12. kole extraligy Plzeň 4:1. Východočeši porazili Plzeň, která mohla v případě bodového zisku jít do vedení v tabulce místo Liberce, v domácím prostředí po dvou letech. Pardubičtí si v neděli výrazně pomohli v přesilovkách, z nichž vytěžili tři branky.

Článek

Dva zásahy v početní výhodě vměstnali Východočeši už do první desetiminutovky zápasu. Vostřákovo vyloučení potrestalo "cizinecké" komando ve službách domácích a v osmé minutě otevřel brankový účet Bartek po přihrávkách Elkinse a Somíka. O necelé dvě minuty později si pobytu na trestné lavici moc neužil Lev, když ho už po 14 vteřinách vrátil na led útočník Kolář.

Plzeňští se snažili rychle udělat něco s vývojem zápasu, ale pardubická obrana pracovala bez chyby a pokud se hosté dostali na dostřel, překazil jejich snahu pozorný gólman Růžička. Nejblíže k jeho překonání měl v 11. minutě Pitule, ale ve vyložené šanci minul kotouč.

Ve druhé třetině se Západočeši dostali do velkého tlaku, hrálo se podle plzeňských not a domácí brankář byl v neustálé permanenci. Krátce po polovině základní hrací doby ho nepřekonal ani ze stoprocentní šance St. Pierre a tak se ve 34. minutě měnilo skóre znovu na straně domácích. Útočník Kolář se prosmýkl plzeňskou obranou a svůj nájezd na bývalého spoluhráče Svobodu se štěstím proměnil ve třetí úspěch Pardubic.

Plzeňský gólman se proti stejnému hráči naopak vytáhl ve 36. minutě, kdy bravurním zákrokem zlikvidoval Kolářovu dělovku a vyrovnal tak vzájemný minisouboj mezi oběma hráči.

Ve 42. minutě ale Svoboda nestačil na nechytatelnou dělovku Starého při další pardubické přesilovce a to pro něho byl konec účinkování na pardubickém ledě - do branky nastoupil náhradník Mazanec. Vzápětí přišel o čisté konto Růžička, jehož překonal Stránský a snížil na rozdíl tří gólů.

Plzeňskému týmu dala tato branka znovu elán do hry a domácí se museli bránit. Hosté také přidali na důrazu a těžili z toho územní převahu. V 55. minutě je ale zachránila horní tyčka, kterou po úniku nastřelil agilní útočník Kolář I. Úporná snaha svěřenců trenéra Jelínka o korekci výsledku už k ničemu nevedla a domácí bez problémů dokráčeli za třemi body.

HC ČSOB Pojišťovna Pardubice - HC Plzeň 1929 4:1 (2:0, 1:0, 1:1)
Branky a nahrávky: 8. Bartek (Elkins, Somík), 10. Koukal (Kolář I, Starý), 34. Kolář I (Buchtele, Borer), 42. Starý (Koukal, Sičák) - 42. Stránský (M. Heřman, Johnson). Rozhodčí: Minář, Salonen (Fin.) - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 8:6. Využití: 3:0. Diváci: 8945.
Pardubice: M. Růžička - Píša, Kolář II, V. Kočí, Sičák, Benák, Nakládal, Borer, od 21. navíc M. Drtina - Kolář I, Koukal, Starý - Bartek, Elkins, Somík - Buchtele, Radil, Sim - T. Zohorna, Kousal, Rákos. Trenéři: Hynek a Lubina.
Plzeň: A. Svoboda (42. Mazanec) - Dan Růžička, Jiří Hanzlík, J. Jeřábek, St. Pierre, Marušák, Kinrade, Schnabel - Duda, Martin Straka, Jan Kovář - Kratěna, J. Hlinka, Lev - Horna (41. M. Heřman), Vostřák, Stránský - Dvořák, Pitule, Johnson. Trenéři: M. Jelínek, Razým a Michal Straka.

Reklama