Hlavní obsah

Plzeň porazila Liberec a je zase v čele, Slavia vyhrála derby kuriózně 1:0 po nájezdech

PRAHA

Změnu v čele tabulky přineslo úterní 13. kolo Tipsport extraligy. Dosavadní lídr z Liberce totiž prohrál na ledě Plzně, která se tak po týdnu vrací do vedení. Kromě Indiánů se před Severočechy dostal i Zlín, jenž přehrál doma brněnskou Kometu. O šanci jít do čela přišla Sparta na ledě Slavie, která svého městského rivala porazila kuriózním výsledkem 1:0 po samostatných nájezdech.

Foto: Petr Eret, ČTK

Útočník Plzně Martin Straka střílí na libereckého brankáře brankář Marka Pince.

Článek

Plzeňští začali duel s lídrem, který je v čele tabulky vystřídal přesně před týdnem, dobře a během jedenácti minut vedli o dvě branky. Po divoké první třetině se hra zklidnila a domácí v samém závěru prostředního dějství odskočili na rozdíl tří branek. Když v 50. minutě vsítil čtvrtou branku Kratěna, bylo rozhodnuto. Hosté záhy již jen korigovali gólem Vaka.

Západočeši tak Liberec přeskočili a mají na něj dvoubodový náskok. Stejně jako Zlín, který porazil stejným výsledkem brněnskou Kometu a je v tabulce za Indiány jen vinou horšího skóre. Brňané po dvou povedených zápasech, v nichž nastříleli Slavii a Mladé Boleslavi dohromady 14 gólů, vstoupili nadějně i do úterního souboje a od 9. minuty vedli po trefě Svobody. Ještě v úvodním dějství ale domácí převzali brankami Finsterleho a Důrase režii zápasu, což v dalším průběhu potvrdily góly Köhlera a Honejska.

Hokejisté Plzně se radují z gólu. Zprava Martin Straka, Jiří Marušák a Radek Duda.foto: ČTK/Petr Eret

Nejlepší pozici v honbě za prvním místem měla Sparta, která však v prvním pražském derby letošního ročníku extraligy se Slavií potvrdila, že se jí na ledě soupeře dlouhodobě nedaří. V nepříliš atraktivním duelu byli hráči z Holešovic o něco nebezpečnějším týmem, zápas se ale změnil v souboj gólmanů a skóre 0:0 svítilo na tabuli i po prodloužení. O dvoubodovém vítězství domácích nakonec rozhodl parádní samostatný nájezd Krenželoka a Slavia se tak posunula na hranici desítky, Sparta je třetí.

Vary spadly na dno

Před Liberec mohl proniknout i Třinec, repríza loňského finále proti Vitkovícím ale Ocelářům nevyšla podle představ. Ve druhé třetině sice dokázali vymazat jednobrankový náskok hostů a sami šli naopak do vedení, Vítkovice ale ještě před druhou sirénou srovnaly a o vítězi nakonec rozhodovaly až samostatné nájezdy. V nich pak dva body pro hosty trefil Ujčík, Oceláři se museli spokojit s jedním bodem.

Na hranici elitní desítky se po černé sérii sedmi proher v osmi zápasech přiblížili hokejisté Litvínova, jimž se podařilo otočit domácí duel s Pardubicemi. Východočeši se v druhé polovině první třetiny ujali rychlými góly dvoubrankového vedení, Chemikům se ale podařilo ještě před pauzou vstřelit kontaktní branku. Pět minut před koncem mtřetí třetiny pak V. Hübl srovnal a dva body pro domácí nakonec vystřelil v samostatných nájezdech veterán Ručinský.

Michal Gulaši (vpředu) z Karlových Varů sleduje, jak mladoboleslavský David Vrbata překonává karlovarského gólmana Dušana Salfického..foto: ČTK/Břetislav Fiala

Duel dvou nejhorších celků extraligy přinesl jasné vítězství Mladé Boleslavi nad Karlovými Vary. Středočeši vyhráli už první třetinu 2:0, pak přidali v každém dějství po jedné brance a hosté korigovali až šťastným gólem devět sekund před koncem. Vary tak prodloužily mizernou sérii, už šest zápasů čekají na výhru a spadly na poslední místo tabulky. Boleslav je s náskokem tří bodů předposlední.

Třinácté kolo extraligy uzavře středeční dohrávka Kladno - České Budějovice.

Hokejová Tipsport extraliga - 13. kolo
Zlín - Kometa Brno 4:1on-line
Branky: 16. Finsterle, 19. Důras, 29. Köhler, 44. Honejsek - 9. J. Svoboda.
Ml. Boleslav - Karlovy Vary 4:1on-line
Branky: 9. Vrbata, 18. Kotrla, 37. Chaloupka, 42. Tomas - 60. Zaťovič.
Plzeň - Liberec 4:1on-line
Branky: 8. Marušák, 11. Petruška, 40. Hlinka, 50. Kratěna - 51. Vak.
Litvínov - Pardubice 3:2 po sam. nájezdechon-line
Branky: 20. Kousalík, 55. Hübl, rozhodující sam. nájezd Ručinský - 16. Starý, 17. Somík.
Třinec - Vítkovice 2:3 po sam. nájezdechon-line
Branky: 24. Bonk, 32. Hrňa - 9. Szturc, 38. Káňa, rozhodující sam. nájezd Ujčík.
Slavia - Sparta 1:0 po sam. nájezdechon-line
Rozhodující sam. nájezd Krenželok.
Utkání Kladno - České Budějovice se dohrává ve středu 19. října.

Reklama

  Třinec - Pardubice dnes 17 : 00
20240420T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice