Hlavní obsah

Hokejová Slavia prožívá krušné časy. Červenka a Bednář jsou jen vzpomínkou

PRAHA

Škyt, ouvej a problém. Zavolejte lékaře. Taková je tíživá realita hokejistů Slavie. Tým vedený trenérem Vladimírem Růžičkou je v tabulce extraligy třetí nejhorší, dva body od samého dna. Ze sedmnácti utkání vyhrál jen šest. Rozjezd připomíná vůz, který se pár metrů po startu propadá mezi ostatními a motor se nemůže dostat do otáček. Za posledních pět sezón nejhorší stav.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kouč Slavie Vladimír Růžička během letošní sezóny

Článek

V posledních dvou zápasech slávisté dokonce nevstřelili gól. „Bohužel. My doma nejsme schopni dát gól, šance jsou, ale nejsme schopní. Snažili jsme se hrát trochu aktivněji, místy se nám dařilo, ale nic jsme z toho nevytěžili. Bez gólu nemůžeme vyhrát,“ říkal po poslední porážce 0:3 s Českými Budějovicemi asistent trenéra Jiří Čelanský.

Slavia za posledních pět let nezažila horší první třetinu základní části extraligy. Při pohledu na minulé ročníky si může jen povzdechnout a zadívat se prosebně do statistik. Sezóna 2009/2010 a deset výher po sedmnácti utkáních. Rok předtím dokonce čtrnáct.

Po tomto týdnu čeká nejvyšší soutěž reprezentační přestávka, čas na možné výměny, pohyby v mužstvu.

„My se nemáme na co těšit. Jsme v pozici, ve které nechceme být. Jestli je čas na nějaké změny, tak to není asi otázka pro mě. Určitě budeme přeskupovat formace, ale týmu, který tady je, stále věříme,“ dodal Čelanský.

Roman Červenka slavil ve Slavii často, teď se raduje v ruské KHL.foto: ČTK/Michal Kamaryt

Kouč Vladimír Růžička sází na mladé, věří jim. Ti dostávají i více prostoru z finančních důvodů. Rozpočet klubu není nafukovací a sehnat peníze je pomalu práce pro hledače pokladů.

Třetina hráčů nepřesáhla třiadvacet let. Na soupisce najdete sedmnáctiletého Tomáše Hertla, osmnáctiletého Dmitrije Jaškina, dvacetiletého Jindřicha Baráka, Jakuba Krejčíka. Na druhé straně tým nemá hvězdu, která by dokázala ostatní strhnout, nebo případně zápas sama rozhodnout.

Za odchody hvězd do zahraničí na Slavii zatím nevyrostla adekvátní náhrada. Důkazem toho jsou tři největší transfery z Edenu z tří uplynulých sezón. Před sezónou 2009/2010 odešel Jaroslav Bednář, který vyhrál kanadské bodování základní části s 68 body. Další rok opustil mužstvo Roman Červenka, také vítěz kanadského bodování, který dosáhl dokonce na 73 bodů. Před tímto ročníkem shodil dres i nejproduktivnější slávista minulého ročníku Michal Vondrka, nasbíral 35 bodů. Tedy už jen polovinu z Červenky a Bednáře.

Vladimír Růžička mladší je nejproduktivnějším slávistou v této sezóně.foto: ČTK/Radek Petrášek

Letos vládne klubovému bodování Vladimír Růžička mladší, má třináct bodů. Celkově je v kanadském bodování dvacátý, ale na prvního a téměř čtyřicetiletého Petra Nedvěda ztrácí dalších třináct bodů.

Slávisté bojují, ale za to jim nikdo body nedá. Ty se dávají jen za vyhraná utkání. A na ty je potřeba střílet góly. A to je zatím problém. Do reprezentační pauzy sehraje Slavia ještě tři zápasy. Ve středu v Litvínově, v pátek doma s Třincem a v neděli před svými fanoušky s Plzní. Co bude potom?

Výsledky Slavie po sedmnácti kolech
SezónaZápasyVýhryPorážky
2011/201217611
2010/20111789
2009/201017107
2008/200917143
2007/200817134

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Pardubice - Třinec 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články