Hlavní obsah

Osm bodů pro Spartu, jeden pro Slavii. Praha zažije druhé hokejové derby

PRAHA

Před šesti týdny hráči a téměř devět tisíc hokejových fanoušků v O2 areně čekalo na gól 65 minut. V nájezdech rozhodl o výhře v pražském derby Slavie nad Spartou až Lukáš Krenželok. V úterý je na řadě odveta na sparťanském ledě. Podle postavení v tabulce má jít o utkání, kde domácí musí brát tři body. Ale tohle je derby a nic není předem jasné. A jak říkají hokejisté: "Určitě. Ale začíná se za stavu 0:0."

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Trenér Sparty Josef Jandač může být spokojený, jeho tým je první v extralize.

Článek

Tabulka - Rozpoložení v tabulce dává jednoznačný pohled. Sparta je první, Slavia dvanáctá. Rozdíl mezi oběma kluby je dvaadvacet bodů. Bod pro Spartu.

Gólová čísla - Domácí nastříleli 79 gólů. Spolu s Třincem jsou nejlepší. Slavia o 16 méně a horší je jen Zlín a Mladá Boleslav. Sparťané inkasovali 49 branek, nikdo nedostal méně. Slávisté jsou na cifře 84. O jeden gól jsou horší už jen Karlovy Vary. Bod pro Spartu.

Výhry a prohry - Sparta z pětadvaceti utkání šestnáctkrát vyhrála, devětkrát prohrála. Celkově si neodnesla bod jen ze tří utkání. Není v tomto lepšího mužstva v extralize. Pohled na soka je vzhledem k tabulce o poznání trudnější. Devět výher, sedmnáct porážek a třináctkrát odjela Slavia po šedesáti minutách s nulou, což je třetí nejhorší bilance v této sezóně. Bod pro Spartu.

Trenér Slavie Vladimír Růžička při debatě s rozhodčím.foto: ČTK/Igor Šefr

Lídr bodování - Na Spartě vládne Petr Ton za 13 gólů a 15 asistencí. V pořadí celé extraligy mu patří druhá příčka. Ve Slavii je na čele Vladimír Růžička (6+11), celkově je dvaadvacátý. Bod pro Spartu.

Body obránců - Sparťan Michal Sersen posbíral devět bodů za 2+7, na druhé straně je o dvě přihrávky úspěšnější Vladimír Roth. Bod pro Slavii.

Brankáři - Tomáš Pöpperle stlačil průměr pod dvě inkasované branky na utkání - 1,95. Procentuální úspěšnost mu vyšplhala na číslo 93,65. Lepší je v tomto ročníku nejvyšší soutěže jen Marek Pinc. Ve Slavii má nejlepší čísla Dominik Furch - 3,06 a 89,46, což ho řadí až na sedmnácté místo mezi brankáři. V derby ale bude patrně chytat Miroslav Kopřiva, který se vrátil po zranění a Slavia naposledy porazila Vítkovice 4:2 a získala tři body. Bod pro Spartu.

Slávista Lukáš Krenželok rozhodl poslední derby v nájezdech.foto: <a href="http://www.pravo.cz/">Právo</a>/Petr Horník

Body v mužstvu - Celkem devět sparťanů dosáhlo na deset a více bodů. Na druhé straně mají takových hráčů šest. Sedm hokejistů z Holešovic vstřelilo více než pět gólů, u týmu z Edenu jde o pět osob. Bod pro Spartu.

Trestné minuty - Nejzlobivější domácí Michal Sersen a jeho skóre 39 minut. Proti němu Petr Kalus a číslovka 102, která znamená nejvíce minut ze všech hráčů v lize. Bod pro Spartu.

Aktuální forma - Sparťané hráli třikrát venku a získali plný počet bodů při skóre 12:4. Slávisté si připsali do tabulky body čtyři během tří minulých utkání při osmi vstřelených gólech a devíti inkasovaných. Vedoucí Sparta ale v posledních dvou utkáních doma zaváhala, když prohrála vždy o gól. Jednou v nájezdech a jednou po prodloužení. I přesto. Bod pro Spartu.

Reklama

Související témata: