Hlavní obsah

Nedvěd nám chyběl, ale dřeli jsme až do konce, hodnotil Bartovič duel s Plzní

Josef PešoutSport.cz

Byla to pro hokejisty Liberce v této sezóně dosud nepoznaná situace. Ve středeční dohrávce 26. kola extraligy se silnou Plzní se vůbec poprvé museli obejít bez svého kapitána Petra Nedvěda. Lídr kanadského bodování s dvanácti góly a devatenácti asistencemi, považovaný aktuálně za nejlepšího hráče v nejvyšší soutěži, je po operaci zlomené dolní čelisti.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Milan Bartovič z Liberce

Článek

Bílí Tygři ale zabojovali i za něj a dvěma góly otočili nepříznivý stav, když devět vteřin před koncem prodloužení rozhodl obránce Marek Trončinský o dvoubodovém vítězství. Liberec tak uspěl doma podvanácté v řadě!

Post centra elitního útoku Liberce místo Nedvěda zaujal dvacetiletý Michal Bulíř, který se blýskl vyrovnávací brankou a poté i asistencí. Dvě přihrávky si připsal útočník Milan Bartovič.

„Absence Petra Nedvěda je znát. Je naším tvůrcem hry a moc chyběl při přesilovkách a na buly. A bylo nám jasné, že musíme spoléhat na kolektivní výkon. Dlouho jsme se přesto nemohli prosadit. Ale tlačili jsme se do branky a dřeli jsme až do konce. Nakonec to tam padlo. Patřím ke starším hráčům a cítím, že bych měl zodpovědnost vzít víc na sebe. Bulíř mezi mě a Kudrnu v útoku dobře zapadl,“ líčil slovenský forvard.

Zařazení Bulíře vedle zkušených borců bylo dobrým tahem libereckých trenérů. „Rozhodli se využít ho do naší lajny, což respektujeme. Bulíř je mladý, má perspektivu a jen si přejme, ať mu elán vydrží,“pravil ještě Bartovič.

„Dva body bereme všemi deseti. Za stavu 0:1 jsme si říkali, že budeme spokojeni s jakýmkoli ziskem,“ svěřil se Marek Trončinský. „Výsledek nás snad povzbudí, protože kolem sebe často slyšíme, že Liberec je v ofenzivě jenom Petr Nedvěd. Budeme se snažit, abychom ho nahradili i v dalších kolech,“ dodal liberecký obránce.

Pletka skóroval podruhé v řadě

Střelcem jediné branky Plzně byl Václav Pletka, který přišel na západ Čech nedávno na hostování z Českých Budějovic. A skóroval už podruhé v řadě. „Pro nezaujaté diváky to asi nebyl hokej nic moc, spíš přetahovaná. Dlouho jsme měli náskok a věřil jsem, že to dotáhneme až do konce. Škoda, že nedošlo aspoň na nájezdy, v nichž jsme mohli urvat druhý bod. Vezeme jen jeden, což je málo,“ hodnotil zkušený útočník zápas v Liberci. Tedy na půdě klubu, jehož barvy hájil v letech 2005-2009.

„Vzpomínám si, že se mi v libereckém dresu střelecky dařilo,“ vybavil si Pletka. Poté působil v Karlových Varech a Budějovicích. V Plzni podle svých slov pookřál. „Už jsem stihl čtyři zápasy. Cítím se dobře a věřím, že moje výkonnost půjde ještě nahoru,“ uvedl ještě šikovný útočník.

Reklama