Hlavní obsah

Kladno potřetí sestřelilo Spartu. Liberec ji ale z čela tabulky nesesadil

Hokejisté Sparty potřetí v sezóně prohráli derby s Kladnem, tentokrát 1:3, ale přesto si udrželi vedení v tabulce. Liberec totiž nevyužil šanci vrátit se do čela extraligy, protože v Pardubicích prohrál vysoko 1:5. Liberec tak na druhé příčce díky lepšímu skóre vystřídaly České Budějovice, které na poslední chvíli otočily zápas v Litvínově. Vysokým vítězstvím 4:1 zaskočila poslední Mladá Boleslav hosty ze Zlína.

Foto: Zbyněk Stanislav, ČTK

Hráči Kladna se radují z druhé branky v síti Sparty.

Článek

Pardubičtí naposledy prohráli gólem deset vteřin před koncem a v neděli toužili konečně zastavit pád tabulkou. Bílý Tygři, stále hrající bez kapitána Petra Nedvěda, se sice ujali vedení, ale domácí díky skvělé druhé třetině zápas otočili. Dvakrát se v rozmezí čtvrt hodiny trefil Jan Buchtele a když v závěrečné části přidal další góly Zohorna a Radil, bylo jasné, že Pardubice po výhře 5:1 teprve podruhé z posledních pěti pokusů zvítězí doma proti Liberci.

Sparťané, ač vyhráli předchozí čtyři zápasy a dál vedou ligu, potvrdili, že se jim v této sezóně proti Kladnu vůbec nedaří. Prohráli i třetí vzájemný zápas za sebou, když zaspali především úvod utkání. Holešovičtí sice v poslední době málo inkasují, jenže na Kladně už po čtvrt hodině prohrávali po tefách Bicka a Libora Procházky 0:2. Pražané chvílemi nevěděli, kam dřív skočit, ale po pár sekundách druhé části je vrátil do hry z první velké šance hostů Ivan Rachůnek. Po chybě jeho bratra Tomáše však ve třetí třetině definitivně vrátil klid gólem na konečných 3:1 Vítězslav Bílek.

Hokejisté Kladna se radují po vítězství nad Spartou.foto: ČTK/Zbyněk Stanislav

Vítkovice po třech letech dobyly Plzeň

Velmi nespokojení budou pravděpodobně hokejisté Plzně po domácí porážce 1:2 po samostatných nájezdech od Vítkovic. Indiání i bez nemocného střelce Tomáše Vlasáka byli lepším týmem a po parádní přesilovkové souhře otevřel skóre kanonýr Radek Duda. I přes dobrý výkon však domácí vedení neudrželi, Vítkovičtí po střele Petra Punčocháře v poslední pětiminutovce srovnali a zvládli i penaltové drama. Duda sice dokázal v rozstřelu srovnat krok, ale vítězný nájezd nakonec trefil Radim Hruška. Vítkovice tak vyhráli v Plzni po více než třech letech.

Rozhodující branka českobudějovického Jiřího Šimánka při samostatných nájezdech za záda litvínovského brankáře Martina Volkeho (vlevo). foto: ČTK/Libor Zavoral

Ještě větší rozčarování panuje v Litvínově, kde domácí dvakrát vedli a ještě 47 sekund před koncem normální hrací doby drželi proti Českým Budějovicím výsledek 2:1. Jenže Jihočeči, kteří na stadiónu Ivana Hlinky naposledy vyhráli v lednu 2009, zásluhou několikrát tečované střely Františka Ptáčka v samém závěru vyrovnali. Při nájezdech domácím nepomohla ani výměna brankáře Volkeho za Fraňka, protože hosté díky dvěma proměněným nájezdům Jiřího Šimánka urvali bod navíc. Tím pádem se udrželi na dostřel vedoucí Spartě.

Reakce fanoušků Litvínova na změnu trenérů hokejového mužstva během utkání proti Českým Budějovicím.foto: ČTK/Libor Zavoral

Třinec zničil Kometu

Mistrovský Třinec využil ztráty Plzně a po delší době se vklínil do první čtyřky. Brněnskou Kometu doma rozstřílel 5:1, když hosty srážela především velká nedisciplinovanost. První oslabení využil Miloslav Hořava a následně Kometa inkasovala po opakované střele Peterka dokonce ve vlastní přesilovce. V polovině zápasu zasadil hostům rozhodující úder z trestného střílení Jakub Orsava. Brno tak pošesté venku prohrálo. V utkání kuriózně museli střídat ze zdravotních důvodů oba gólmani Peter Hamerlík i Jiří Trvaj.

Hodně nepovedenou sérii čtyř zápasů venku zakončili hokejisté Zlína debaklem 1:4 na ledě poslední Mladé Boleslavi. Domácí nutně potřebovali bodovat, aby si udrželi kontakt s mužstvy před sebou a díky dvěma gólům Romana Tomase hned v úvodu zápasu se jim soupeře podařilo dokonale zaskočit.

Hosty srážela především nejistota gólmanů. Horčička ani Sedláček svůj tým nepodrželi. V polovině zápasu se do sítě hostů trefila poprvé dlouholetá opora Jaroslav Balaštík. To už bylo jasné, že Zlín odjede s debaklem. Boleslav se nyní musí znovu rychle soustředit, protože už v pondělí ji čeká duel se Slavií.

Zápas Slavie s Karlovými Vary se odehraje až 3. ledna.

Hokejová Tipsport extraliga, 28. kolo:
Pardubice - Liberec 5:1on-line
Branky: 21. Kolář, 26., 40. Buchtele, 54. Zohorna, 54. Radil -  7. Bulíř
Mladá Boleslav - Zlín 4:1on-line
Branky: 2.,7. Tomas, 11. Bahenský, 29. Balaštík - 38. Galvas
Kladno - Sparta 3:1on-line
Branky: 4. Bicek, 15. L. Procházka, 49. Bílek - 21. I. Rachůnek
Litvínov - Č. Budějovice 2:3 s.n.on-line
Branky: 6. Frolík, 50. Hübl - 48. Mertl, 60. Ptáček, rozhodující nájezd Šimánek
Plzeň - Vítkovice 1:2 s.n.on-line
Branky: 26. Duda - 55. Punčochář, rozhodující nájezd Hruška
Třinec - Kometa Brno 5:1on-line
Branky: 6. Hořava, 12. Peterek, 30. Orsava, 44. Klimenta s.n, 45. Polanský - 46. Čermák
3.1. 2012 Slavia - Karlovy Vary

Reklama