Hlavní obsah

Leška se stal s 250 góly 60. členem Klubu hokejových střelců

ZLÍN

Zlínský útočník Petr Leška se stal 60. členem Klubu hokejových střelců deníku Sport, když dokázal nastřílet 250 branek v součtu v nejvyšší soutěži a české reprezentaci. Jubilejní trefu zaznamenal v osmé minutě dnešního utkání 29. kola extraligy proti Kladnu, kterou upravil na 2:1 pro Berany. Na konci ještě další ranou pojistil výhru domácích 6:4.

Foto: Petr Horník, Právo

Útočník hokejistů Zlína Petr Leška

Článek

Šestatřicetiletý Leška čekal na gól čtyři zápasy. Celkem v extralize nastřílel v 922 zápasech 246 branek, zbývající čtyři přidal v patnácti duelech za národní tým. Nejbližším kandidátem na vstup do Klubu hokejových střelců je nyní kapitán Mladé Boleslavi David Výborný, jemuž chybí dvě trefy.

"Samozřejmě jsem rád, ale nijak to neprožívám. Odehrál jsem přes 900 zápasů a to nasvědčuje tomu, že nejsem žádný extra střelec. Za tolik odehraných zápasů by měl střelec dát určitě více gólů. Za střelce považuju například Tona, Balaštíka nebo Ujčíka, ale určitě ne sebe," řekl novinářům Leška. "Dřív se nehrálo tolik utkání a kariéru hráči pomalu končili ve třiceti letech. Střelců bude teď přibývat víc."

Jak dosažení jubilejní střelecké mety oslaví se spoluhráči, Leška bezprostředně po zápase nevěděl. "Něco vymyslím, až bude reprezentační přestávka. S klukama jsme se o tom ještě nebavili. Asi je pozvu na větší svačinu," řekl. Zlínské mužstvo osobní statistiku svého chytrého centra neřešilo. "Spíš jsme se zaobírali naší hrou, protože jsme nikde nedávali góly. Na moje statistiky jsme nemysleli," nepřeceňoval svůj úspěch šestatřicetiletý hokejista.

Při jubilejní trefě se zorientoval po odražené střele Martina Hamrlíka. "Puk se odrazil před branku, poskakoval a jejich obránce promáchl. Nějak jsem se před branku nachomítnul a poslal puk pod horní tyčku. Od Martina to byla střela, určitě ne přihrávka," usmíval se Leška. Kapitán Petr Čajánek vzal puk z kladenské branky a jako cennou rekvii jej Leškovi přivezl. "Ještě jsem nepřemýšlel, co s tím pukem udělám. V obýváku ho ale vystavený mít určitě nebudu."

Zlín měl za sebou čtyřzápasovou venkovní šňůru, z níž vytěžil jen tři body z ledu brněnské Komety. Před svými fanoušky tak chtěl napravit zaváhání. "Z těch čtyř zápasů jsme chtěli vydolovat víc bodů. To se nám však nepodařilo, takže jsme v dnešním zápase brali jako povinnost bodovat," přiznal Leška.

Zlínští trenéři Vlach a Turek nenechali v sestavě kámen na kameni; po špatných výsledcích razantně zasáhli do sestavy. V elitní lajně se sešli Leška s Čajánkem a Michalem Důrasem. "Byla to jedna z variant, jak zlepšit produktivitu. Prohodili jsme lajny a možná je to nějaký impulz. Uvidíme, jestli to bude mít dlouhodobější efekt. Aspoň, že dnešní zápas nám vyšel," doplnil Leška.

Byl především rád, že zlínští hokejisté prolomili střelecké trápení z předchozích duelů. "Mám radost z vítězství, ale hlavně ze šesti gólů, které jsme dali, neboť jsme to potřebovali. I když zápas nemusel být tak dramatický. Stačilo, kdybychom dali čtyři góly a výsledek udrželi 4:2. Tabulka je hodně vyrovnaná, takže je super, že jsme získali tři body," těšilo zlínského útočníka.

Drama nastalo ke konci utkání. V polovině poslední třetiny vedl Zlín 4:2, Kladno ale v 51. minutě snížilo zásluhou Jaroslava Kally a v 57. minutě vyrovnalo po gólu Martina Látala. O 16 vteřin později však vstřelil vítězný gól Tomáš Sýkora a po 32 vteřinách utnul jakékoliv kladenské naděje na bodový zisk dvougólový střelec večera Leška.

"Sami jsme si závěr zkomplikovali, což je špatně. A nestalo se nám to poprvé, protože i se Slavií jsme vedli o dva góly a nakonec jsme remizovali. Musíme se z toho ponaučit. Necháme na trenérech, aby zápas rozebrali a vyvodili z toho důsledky, aby se to příště neopakovalo," uzavřel.

Reklama

  7 : 2 Kladno - Vsetín 7 : 2 dohráno
20240418T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín