Hlavní obsah

Sešitý Nedvěd nezklamal. S nohama a rukama nic nemám, řekl k návratu

LIBEREC

V pátek mu bude čtyřicet. Před týdnem mu drátovali zlomenou čelist, na zubech měl houbičky, které mu držely pusu, jíst pořádně nemůže, ale hokej ho baví. A to do takové míry, že navlékl kryt na celý obličej a vyrazil na extraligovou zteč. Petr Nedvěd sice neodvrátil úterní libereckou porážku se Spartou 1:2, ale byl jediným střelcem Tygrů zpod Ještědu. „Vydrželo to, byl jsem mile překvapen, střety v zápase byly, párkrát to zabolelo, ale trénink napověděl, že to může jít, tak jsem nastoupil,“ vysvětlil lakonicky Nedvěd, druhý nejproduktivnější hráč extraligy.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Kapitán Liberce Petr Nedvěd v masce po operaci

Článek

Jak se vám hrálo v masce z plexiskla a drátů? Nejsem na to zvyklý, tak jsem si plexisklo během utkání upravoval, ale nebyl to velký problém. Člověk si zvykne na všechno, je to otázka času. Já vím, že v tom teď musím hrát, ale nevidím v tom problém. Asi šest týdnů budu muset kryt nosit.

Se Spartou jste prohráli, ale vy jediný jste vstřelil za Liberec gól, pomohl váš návrat týmu? Jestli jsem pomohl, to není hodnocení na mně. Před zápasem bylo hodně otazníků, ty tu budou asi ještě čtyři týdny, ale to je realita, s tím budu muset do zápasu pokaždé jít.

Liberecký Petr Nedvěd s maskou, která kryje jeho operovanou čelistfoto: ČTK/Radek Petrášek

Věřil jste, že se vrátíte po devíti dnech od nastřelení pukem, což se vám stalo na Kladně minulou neděli? V momentě, když jsem zjistil, že mám zlomenou čelist, tak jsem přemýšlel minimálně o třech čtyřech týdnech, možná pěti. Tohle je pro mě obrovské plus a pozitivní překvapení.

Liberci se bez vaší účasti moc nedařilo, jste hlavní oporou mužstva. Vrátil byste se takto brzo třeba i před lety? Zachoval bych se tak i před patnácti lety, když to jde, tak se snažím nastoupit. Já nejsem dobrý marod, vždy jsem to šel zkusit, ne vždy se to ale vyplatilo. Jsou zranění, se kterými se nedá hnout, když si zlomíte nohu, tak hrát nemůžete. S nohama a rukama nic nemám, proto jsem doufal, že by k návratu mohlo dojít, ale ne tak rychle.

Jste zvyklý hrát bez krytu, teď ho musíte nosit, šili vám čelist, jak se vám dýchalo při utkání? Dneska o dost lépe. V pondělí jsem byl na kontrole, z každé strany mi vytáhli gumičku, která mi pusu držela při sobě. To přejedete dvakrát hřiště a jste zatavený, dneska to bylo o sto procent lepší. Chtěl jsem to zkusit, jedno, jestli dnes nebo v neděli. Stejně zlomenina by nebyla srostlá, to není svalové zranění, kde čtyřiadvacet hodin může udělat rozdíl. Pokud bych se chtěl cítit na sto procent, tak bych musel čekat čtyři týdny. Dva týdny se potom do toho dostáváte. Sečteno podtrženo šest týdnů.

Liberecký Petr Nedvěd s maskou, která kryje jeho operovanou čelist, naskakuje na led.foto: ČTK/Radek Petrášek

Zůstal vám i přes kryt plný rozsah vidění? Kryt je malinko limitující, ale s tím se musím vyrovnat. Ne že bych neviděl, blokovalo mě to, to ne, ale čím více to budu nosit, tím to bude příjemnější. Asi bych kryt měl nosit šest týdnů.

Konzultoval jste riskantní návrat s okolím? Vedl jsem různé debaty s rodinou, trenéry, bráchou, doktorem, ale rozhodnutí bylo na mně. Vesměs na to měli všichni stejný názor. Neměl jsem nějaké pochyby o návratu. Pevně jsem věřil, že to dopadne. Každý mi ve finále řekl, že to je na mně. Zatím jsem zvážil dobře, ale teď to čtyři týdny bude každý zápas otazník.

Reklama

Související témata: