Hlavní obsah

Střelecky vydařená první třetina vynesla Spartě výhru v Brně

BRNO

Hokejisté Komety Brno nevybředli ani před reprezentační přestávkou z vleklé krize a na domácím ledě prohráli v neděli ve 31. kole se Spartou 1:2. Po pátečním debaklu v Pardubicích vyšel Spartě dokonale dnešní reparát; o svém vítězství rozhodla agresivnějším pojetím hry hned v úvodní třetině, kdy skórovali Mário Bližňák a Dominik Pacovský. Kometa v závěru snížila, vyrovnat se jí ale navzdory tlaku už nepodařilo.

Článek

I když se pokoušeli Brňané o útočné pojetí, jejich úsilí naráželo na dokonale propracovanou obranu soupeře už ve středním pásmu. Svěřenci trenéra Venery se jen s obtížemi dostávali do útočného pásma soupeře a brankáře Pöpperleho vážněji neohrozili.

Ani Sparta se nedostávala příliš do střeleckých šancí. Ovšem v osmé minutě se ocitl před brněnskou brankou volný Bližnák, jeho střelu ještě tečoval jeden z brněnských zadáků a kotouč skončil za zády brankáře Hoviho. Po dlouhé sérii nevydařených zápasů inkasovaná branka hráče Komety psychicky rozhodila, jejich výkon přecházel do křečovitosti.

V krátkém sledu měli k dispozici dvě přesilové hry. Domácí tým se ale navzdory početní převaze do tlaku nedostal a pozorně bránící Sparta dokonce ve druhé přesilovce protivníka ani nepustila do své obranné třetiny. Kombinační souhra Jihomoravanů navzdory bojovnosti skřípala. Když se už Kometa vzpamatovala a dostala se do náporu, z rychlého protiútoku vstřelil Pacovský druhou branku. Po ní gólmana Hoviho vystřídal Trvaj.

I ve druhé třetině měla Sparta mnohem více střeleckých příležitostí. Vyložené šance měli Tomáš Rachůnek a Tenkrát, ani jeden z nich ale na Trvaje nevyzrál, Ton přestřelil branku a Žálčíkovu střelu srazil brněnský brankář na tyčku. Stejně jako v úvodu zápasu působila hra Komety upracovaným dojmem, zakončení z nepřipravených pozic postrádalo účinnost.

Do tlaku se dostali Brňané až v poslední třetině. Kouč Venera zredukoval sestavu pouze na tři pětky a z náporu se podařilo Čermákovi vstřelit kontaktní branku. K vyrovnání chyběl krůček Petrovickému, jenž ale nedotáhl svůj blafák a v rozhodující chvíli mu puk odskočil z hokejky. I když se Sparta bránila, využívala každou šanci k nebezpečným protiútokům do otevřené brněnské obrany.

Osm minut před koncem neproměnil sólový nájezd Ivan Rachůnek, po něm netrefil volnou část brněnské branky Bližňák. Další vyloženou nabídku k rozhodnutí zápasu zahodil Ton, který vyzkoušel na Trvaje po sólu blafák, v rozhodující chvíli ale nepřehodil chránič brněnského brankáře. Třicet sekund před koncem ještě Brno vyzkoušelo power play, ale bez efektu.

HC Kometa Brno - HC Sparta Praha 1:2 (0:2, 0:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 43. L. Čermák (Dlouhý) - 8. Bližňák (I. Rachůnek, Sersen), 17. Pacovský (T. Rachůnek). Rozhodčí: Mikula, Minář - Bryška, Novák. Vyloučení: 4:6, navíc Sersen (Sparta) 10 min. Bez využití. Diváci: 7083.
Kometa Brno: Hovi (17. Trvaj) - Švrček, Žižka, Vašíček, Kováčik, Bičánek, Malec, Kempný - T. Svoboda, Divíšek, Jakub Svoboda - H. Zohorna, L. Čermák, Dlouhý - Balej, Petrovický, Holec - Erat, Koreis, Jankovič. Trenéři: Venera a Oslizlo.
Sparta: Pöpperle - Milam, Sersen, D. Kočí, Krstev, Jan Hanzlík, Kasík, Phillip, Kučný - Jánský, Broš, I. Rachůnek - Ton, Bližnák, Tenkrát - Y. Treille, Foster, T. Rachůnek - Žálčík, Pacovský, Forman. Trenéři: Jandač, Žemlička a Martinec.

Reklama

Související témata: