Hlavní obsah

Jihočeši zachránili na poslední chvíli bod, Plzni přesto podlehli

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Hokejisté Českých Budějovic prohráli v dramatickém duelu 31. extraligového kola s Plzní 2:3 v prodloužení. Jihočeši měli ještě po skončení 55. minuty dvoubrankovou ztrátu, ale 22 vteřin před koncem vyrovnal Pavel Kašpařík. V poslední minutě prodloužení ovšem nakonec vystřelil hostům druhý bod navíc bek Nicolas St. Pierre, který se jednou trefil i v předchozím průběhu utkání.

Článek

Domácí Jihočeši prohráli po šesti výhrách za sebou, ale díky bodovému zisku zůstali i přes výhru Sparty v Brně v čele průběžné tabulky.

Mountfield byl od počátku aktivnější a dostával se častěji do pásma soupeře. Domácí gólman Kovář zasahoval v první třetině pouze dvakrát, zatímco jeho protějšek Svoboda zastavil 11 střel. Hned v úvodu zkoušel vypálit Kotalík a poté Podlešák, který byl rovněž účastníkem jízdy dvou hráčů na jednoho, ale po přihrávce od Langhammera špatně mířil.

Hostující útočník Kovář po rychlém průniku z levého křídla ohrozil svého bratra v budějovické brance, ale potom už zase stříleli domácí. Neuspěl však Šimánek, ani Kranjc při přesilovce v roli falešného křídla. V závěru prvního dějství byl za naprosto čistý atak protihráče u mantinelu vyloučený Šimánek, což vyvolalo značné emoce u Jihočechů, kteří však přežili oslabení bez úhony.

Prostřední dvacetiminutovku otevřel Kotalík nebezpečným nápřahem z pravého křídla. Potom hráli domácí přesilovku, ale hrubý faul Dudy na Ptáčka nepotrestali. Krátce před polovinou základní hrací doby otevřeli skóre hosté, když St. Pierrre v jedné z mála útočných akcí nahodil puk do brankoviště a bránící hráč ho nechtěně přesměroval za Kovářova záda.

Při následném vyloučení Kaberleho trefil Ptáček od modré čáry horní spojovací tyčku. Ránu jako z děla vyslal Gulaš na Svobodu po pěkné individuální akci Pšurného, ale místo vyrovnání brzy přišel další úder Plzně. Po milimetrové přihrávce Straky se v přesilovce zblízka trefil Andrašovský. Ve vlastním oslabení potom Gulaš s Kotalíkem jeli dva na jednoho, jenže svojí akci překombinovali.

Plzeňští byli při chuti a v úvodu třetího dějství ostřelovali Kováře ze všech pozic, ale Jan Kovář ani Johnson v nejlepších příležitostech neuspěli. Domácí se vymanili z tlaku až po několika minutách, kdy se odhodlali ke střelbě také Podlešák a Květoň. Ve vlastním oslabení zaútočil Kašpařík, puk z jeho hole však zalehl Svoboda těsně před brankovou čárou.

Slibně vypadala také akce Langhmamera s Podlešákem, ale Svoboda zůstal neprůstřelný i po následném nápřahu Gulaše, který však záhy v přesilovce zopakoval útočný výpad, a tentokrát se již nemýlil. V závěru seděli za katrem St. Pierre a Marušák, domácí odvolali brankáře a při hře šest na tři vyrovnal Kašpařík.

V prodloužení Jihočeši obléhali Svobodu, prémiový bod ovšem vystřelil pro hosty těsně před sirénou St. Pierre.

HC Mountfield České Budějovice - HC Plzeň 1929 2:3 v prodloužení (0:0, 0:2, 2:0 - 0:1)
Branky a nahrávky: 56. Gulaš (Ptáček, Kotalík), 60. Kašpařík (Gulaš) - 28. St. Pierre (Jan Kovář), 37. Andrašovský (Martin Straka, Vlasák), 65. St. Pierre (Vlasák, Martin Straka). Rozhodčí: Husička, Souček - Bejček, Charvát. Vyloučení: 6:9. Využití: 2:1. Diváci: 4752.
České Budějovice: Jakub Kovář - Ptáček, Kranjc, J. Novák, Vydarený (41. Kolarz), Němeček, Mikuš - Martynek, Kašpařík, Šimánek - Gulaš, Kotalík, L. Květoň - Červený, Langhammer, Podlešák - Sailer, Mertl, R. Pšurný. Trenéři: F. Výborný a Kupka.
Plzeň: A. Svoboda - Dan Růžička, Kaberle, Marušák, Kinrade, Vykoukal, Dresler, St. Pierre - Andrašovský, Martin Straka, Vlasák - Duda, Jan Kovář, Kubalík - Dvořák, Pitule, Johnson - Stránský, M. Heřman, Mrňa. Trenéři: M. Jelínek, Razým a Michal Straka.

Reklama

Související témata: