Hlavní obsah

Zlatí z Nagana se ujali role střelců

PRAHA

Dva olympijští vítězové z Nagana zazářili při zápasech 21. kola hokejové extraligy. Pardubický Jiří Dopita se blýskl hattrickem na vsetínském ledě, kde býval miláčkem publika a slávistický kapitán Josef Beránek dvěma góly položil nejen základ vítězství nad Karlovými Vary, ale k tomu se dostal i do čela kanadského bodování.

Foto: PRÁVO/Lukáš Táborský

Dopita se začíná rozjíždět, už je mezi desítkou v kanadském bodování

Článek

Poprvé od letního návratu do domácí ligové soutěže přijel 34letý Dopita v pardubickém dresu do Vsetína, kde se hokejové proslavil a získal tam pět titulů a po nich i čestné občanství. Na Lapači byl atrakcí večera a znovu zanechal skvělý dojem, když čistým hattrickem rozhodl o vítězství hostí 5:3. "Byl to pro mě šťastný zápas, hrál jsem ale bez nostalgie," přiznal, ale utajena zůstala jím vypsaná odměna za výhru pro pardubické spoluhráče.

O centrově pocitu

Dopita už polovině zápasu přihrál na gól M. Sýkory v přesilovce, aby v závěrečné desetiminutovce rozjel svůj střelecký koncert. Po 2,5 letech tak dal v extraligovém zápase víc než jeden gól. Nejprve typickou ranou švihem těsně nad ledem strhl poprvé vedení na stranu Pardubic, po nádherné Divíškově přihrávce z rohu kluziště si to zopakoval a vše dokonal střelou do prázdné branky 75 vteřin před koncem.

Zkušený centr přiznal, že při hře na čtyři kompletní řady se obtížněji dostává do tempa. "Cítím to jako největší problém svého působení v Pardubicích. Samozřejmě není možné postavit mužstvo tak, aby to vyhovovalo mně, přizpůsobit se musím já. Mně ale opravdu spíš vyhovuje točení tří útoků," poznamenal pro internetovou stránku hokej.cz.

Dopita by spíš než počtem gólů hodnotil svůj výkon pocitem. "Rozjezd sezóny nebyl jednoduchý, ani ve Vsetíně jsem neměl ze hry příliš dobrý pocit, ale dal jsem ty tři góly. Jindy jsou však utkání, kdy mi to jde lépe, připravím pro kluky spoustu šancí, ale žádná branka z toho není," prohlásil pardubický centr, který si vysloužil pochvalu kouče Miloše Říhy: "Bylo na něm znát, že se chce předvést ve Vsetíně v co nejlepším světle."

Velebil Supa

Podobně významný podíl na vítězství svého mužstva měl i Josef Beránek v Sokolově, kam se karlovarské mužstvo jednou v sezóně tradičně uchyluje k souboji s mistrem. Loni to byla Sparta a odjela s porážkou. Nyní na slávisty tam čekal čistý bílý led bez jediného nápisu, v nejvyšší soutěži nevídaná věc.

"Na to, že jsme hráli venku a mimo extraligový stadion, byla atmosféra výborná. Když jsem šli na stadión, tak se mi vybavily žákovské turnaje, které jsme zde často s Litvínovem hrávali," vzpomněl si podle internetové stránky klubu kapitán Slavie.Beránek má v posledních týdnech výbornou formu, přesto se trenéru Lenerovi omluvil z účasti v reprezentaci na Karjale.

Vydařený sokolovský zájezd

Přitom i tam šlo využít ze Slavie osvědčené spolupráce Sup, Beránek. "Sup za nás vybojuje důležité puky, udělá jednoho až dva hráče a nahraje mi, abych mohl střílet do prázdné branky, takže slíznu tu smetanu," byl citován zkušený 33letý útočník, který se blíží k hranici čtyř stovek extraligových utkání, v nichž už nasázel soupeřům 165 branek.

"Zápas se vyvíjel od začátku v náš prospěch, mohu tedy sokolovský zájezd hodnotit jako vydařený," sdělil Beránek, jehož přínos pro mužstva ocenil i kouč Vladimír Růžička: "Táhne Slavii, je přesně tím typem vůdce, kterého potřebujeme a pokud jde o Beránkovu účast v reprezentaci, tak tam ho nemusí nikdo zkoušet, má už toho hodně za sebou."

Reklama