Hlavní obsah

Uzavření extraligy kvalitu soutěže nepoznamená, brání se kluby

PRAHA

Zástupci devíti extraligových hokejových klubů se ohradili proti názorům, že uzavření soutěže, které chtějí prosadit, sníží kvalitu extraligy. Ve společném prohlášení, které zveřejnili na svých internetových stránkách, tvrdí, že jejich aktivita sportovní prostředí v České republice negativně nepoznamená.

Foto: Zdeněk Němec, ČTK

Ilustrační foto.

Článek

I po případném uzavření extraligy by prý soutěživost zůstala zachována, a to díky dobře zvoleného hernímu systému extraligy. "Základním principem a cílem v profesionálním sportu je vítězství. Vycházíme z toho, že sportovec, který nastupuje do utkání, do něj jde s cílem zvítězit. Stejně tak vycházíme z toho, že cílem hokejového klubu v extralize je uspět, být v tabulce co nejvýše," uvedli představitelé Slavie, Karlových Varů, Mladé Boleslavi, Plzně, Kladna, Litvínova, Pardubic, Brna a Třince.

Ohradili se zároveň proti argumentu řady hokejových osobností, že jedním z důvodů je i obava manažerů o jejich posty. Poukázali na fakt, že chod klubů řídí majitelé. "Proto tedy odmítáme výpady různých osob, které se vyjadřují k tématu uzavření extraligy tímto způsobem. I oni by měli vědět, že chod a činnost hokejového klubu v dnešní době představuje v prvé řadě boj o kvalitní ekonomické i materiální zázemí, jehož nadstavbou a vnějším projevem je pak samotný sport," uvedli zástupci klubů.

Sparta s Libercem jsou proti

Kluby, které uzavření prosazují a mezi kterými nefiguruje například Sparta nebo Liberec, zároveň zopakovaly, že jedním ze základních cílů je i ekonomická stabilita soutěže a vytvoření prostoru pro mladé hráče. "Stávající ekonomická situace není profesionálnímu sportu nakloněna. Náklady na chod klubu v jedné sezóně jsou minimálně 80 miliónů korun."

Asociace profesionálních klubů ledního hokeje (APK LH), která extraligu řídí, začala o uzavření soutěže jednat v závěru minulého roku. Na veřejnost se tato informace dostala v prosinci. Po posledním jednání APK LH člen předsednictva Ladislav Blažek novinářům krátce potvrdil, že asociace bude ve svých snahách pokračovat. Nikdo další se však k problematice nechtěl vyjadřovat.

Uzavření extraligy podle řádů musí schválit konference Českého svazu ledního hokeje, která se uskuteční v létě. Pokud se tedy APK LH nepodaří tento krok zakomponovat do smlouvy se svazem, na základě které extraligu řídí. Starou dohodu platnou od roku 2000 kluby na konci roku vypověděly. Zda je to možné, ale není známo.

Reklama

  Pardubice - Třinec dnes 18 : 00
20240424T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec