Hlavní obsah

Plzeň zdemolovala Liberec, padla i desítka! Vítkovice vyhrály v Třinci, Sparta na Slavii

PRAHA

Nedělní 39. kolo hokejové extraligy ukončilo třetí čtvrtinu základní části. Dokonalý brankostroj v něm předvedla Plzeň, která doma doslova zdemolovala Liberec, když vyhrála vysoko 10:4. Západočeši vůbec poprvé v samostatné české lize nastříleli v jednom utkání deset branek. V pražském derby porazila Sparta Slavii na jejím ledě 2:1. V repríze loňského finále znovu uspěly Vítkovice, na hřiště Ocelářů vyhrály 4:1.

Foto: Petr Horník, Právo

Kouč Vladimír Růžička na slávistické střídačce během derby se Spartou.

Článek

Kolo odstartovalo už v patnáct hodin, ve vysočanské O2 Aréně přivítala Slavia městského rivala Spartu. Hosty poslal v úvodu druhé třetiny do vedení Tenkrát, Slavia sice v polovině zápasu dokázala srovnat díky trefě Růžičky, ale nakonec tahala za kratší konec provazu. Sedm minut před třetí sirénou se trefil Bližňák a rozhodl. Po vítězství 2:1 sparťané potvrdili pozici na čele soutěže, Slavia se bude dále rvát o místo v předkole play-off.

Slavista Vondrka se snaží obelstít gólmana Sparty Pöpperleho.foto: Právo/Petr Horník

Do Zlína přijela brněnská Kometa. Poslední vzájemný souboj těchto mužstev skončil hromadnou bitkou, rozhodčí v zápase udělili dohromady 167 trestných minut. To se ale tentokrát neopakovalo. Namísto toho si Kometa odvezla do Brna vítězství 3:2 v prodloužení, první v sezóně, předchozí dva duely se Zlínem prohrála. Postaral se o to Holec, který se v utkání prosadil dvakrát.

Repríza finále pro Vítkovice

Devětatřicáté kolo nabídlo i reprízu loňského finále mezi Třincem a Vítkovicemi. Ostravané v pátek utrpěli domácí šestigólový debakl se Slavií, naopak Oceláři po čtyřech marných pokusech konečně zvítězili. Proti Vítkovicím se jim ale v právě probíhajícím ročníku nedaří, už třikrát odešli poraženi, tentokrát 1:4. Domácí přitom vedli gólem Bolfa, ale pak už se trefovali jen hosté. Obrat začal Štefanka, k němuž se přidali Burger, Sýkora a Tomáš Káňa.

Poslední Mladá Boleslav přivítala Karlovy Vary a brousila si zuby na skok v tabulce právě před Západočechy. Výhrou 4:2 svého cíle dosáhla, navíc po pěti zápasech znovu ochutnali vítězný pocit. Středočeši vyhráli zaslouženě, Vary byly nevýrazné, ve třetím dějství se sice přiblížili na rozdíl dvou branek, ale ke srovnání skóre měly hodně daleko. Kvůli tomu klesly na dno tabulky.

Kladno v pátek osmkrát inkasovalo v Liberci, předtím utrpělo sedmibrankový debakl od Plzně, ale s Českými Budějovicemi si v neděli spravilo chuť. Středočeši vydřeli vítězství 3:1 díky dvěma brankám Knotka a příspěvku Bicka, za hosty se trefil Gulaš. Kladno stavělo především na výtečné obraně, kterou korunoval výborný brankář Chábera.

Udrží Plzeň vítěznou sérii?

V náročné situaci se ocitl po sérii čtyř porážek za sebou Litvínov. V neděli přivítal Pardubice, ale potvrdilo se, že Východočechům se na severu nedaří. Už dva roky tam nedokázali zvítězit a sérii neprolomili ani teď. Chemici zvítězili 4:3 po samostatných nájezdech, až v deváté sérii rozhodl Kubát.

Dvanáctkrát za sebou už dokázala vyhrát Plzně, poslední výhra přitom byla třešničkou na dortu této série. Západočeši převálcovali Liberec 10:4, dvěma brankami se na vysokém vítězství podíleli Vostřák s Dudou, který přidal navíc tři asistence.

Hokejová Tipsport extraliga, 39. kolo:
Slavia Praha - Sparta Praha 1:2on-line
Branky: 31. Růžička - 24. Tenkrát, 53. Bližňák.
Zlín - Kometa Brno 2:3 po prodl.on-line
Branky: 2. Kubiš, 24. Köhler - 10. a 64. Holec, 50. Svoboda.
Třinec - Vítkovice 1:4on-line
Branky: 27. Bolf - 30. Štefanka, 33. Burger, 36. Sýkora, 51. T. Káňa.
Mladá Boleslav - Karlovy Vary 4:2on-line
Branky: 2. Hrdel, 8. Cetkovský, 13. Podkonický, 19. Jiránek - 12. Sýkora, 55. Košťál.
Kladno - České Budějovice 3:1on-line
Branky: 11. a 30. Knotek, 55. Bicek - 33. Gulaš.
Litvínov - Pardubice 4:3 po sam. náj.on-line
Branky: 20. Černý, 29. Hujsa, 45. Hanzl, rozh. náj. Kubát - 3. Nahodil, 43. Kousal, 56. Buchtele.
Plzeň - Liberec 10:4on-line
Branky: 1. St. Pierre, 12. Kovář, 13. Havlíček, 17. Marušák, 21. a 24. Duda, 22. Straka, 36. a 39. Vostřák, 57. Dvořák - 4. Kudrna, 11. Čakajík, 24. Bárta, 46. Vak.

Reklama

  Třinec - Pardubice zítra 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice