Hlavní obsah

Sparta vydřela výhru nad Kladnem, Plzeň padla na ledě Vítkovic

PRAHA

Hokejisté Sparty zvítězili ve 41. kole Tipsport extraligy nad Kladnem 1:0 po prodloužení. Jedinou branku zápasu vstřelil obránce Milam a Pražané vedou ligovou tabulku o čtyři body. Plzeň totiž nedokázala podevatenácté v řadě bodovat a podlehla na vítkovickém ledě 3:5. Na desátou příčku se posunula Kometa Brno, která porazila 1:0 mistrovský Třinec. Brněnský rival v boji o předkolo play-off Slavia získala jen jeden bod za prohru 3:4 v prodloužení v Karlových Varech.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Plzeňský brankář Adam Svoboda pouští druhou branku, zprava jsou jeho spoluhráč Jan Kovář a vítkovický hráč Lukáš Klimek.

Článek

Plzeň vstupovala do utkání proti domácím Vítkovicím se sérií osmnácti zápasů, v nichž dokázala bodovat. V posledním kole podlehli Západočeši v přímém utkání o první příčku extraligy Spartě a na vítkovickém ledě přišli i o svou skvostnou bodovou bilanci. Gólman Plzně Svoboda neměl dobrý vstup do zápasu a ve dvanácté minutě po třetí inkasované brance pustil do klece Mazance.

Toho překonal Burger na začátku druhé části a poslal Ostravany do třígólového náskoku. O ten ale domácí záhy přišli po trefách Dvořáka a Kováře. Gól, který vnesl do domácích řad klid, zajistila zkušená dvojice Burger, Ujčík. První jmenovaný vybojoval v přesilové hře puk na vhazování a přistrčil ho Ujčíkovi, který druhým gólem v utkání vrátil Vítkovicím dvoubrankový náskok.

Na Spartu měli díky akci pražského klubu „Sparta vzdává hold“ volný vstup zdravotníci, hasiči a policisté. Do Tipsport Areny na utkání proti Kladnu jich přišlo přes deset tisíc. Zklamaní ale museli být všichni milovníci gólových přestřelek. Oba týmy se totiž marně snažily dobýt soupeřovu branku. Prim hráli brankáři Falter na sparťanské straně a Chábera na té kladenské. Početné obecenstvo se dočkalo jediné branky až v prodloužení, když se trefil Milam. Sparta odskočila Plzni, před Západočechy má na špici tabulky čtyřbodový náskok.

Brankář Liberce Marek Pinc (vlevo) a Peter Jánský z Pardubic. foto: ČTK/Radek Petrášek

Kometa Brno bojuje o předkolo play-off a v utkání proti mistrovskému Třinci potřebovala bodovat. Oceláři v prvním utkání pod koučem Tlačilem zvítězili nad Libercem, z duelu proti Kometě si však neodvezli ani jeden bod. O jedinou branku zápasu se postaral na začátku druhé třetiny Čermák. Kometa díky zisku tří bodů předskočila Litvínov, který byl desátý, Třinec se propadl na osmou příčku za Vítkovice.

Souboj dvou týmů s opačnými formami svedl proti sobě duel Karlových Varů a Slavie. Zatímco domácí Západočeši nezískali ani jeden bod v předchozích čtyřech zápasech, Pražané se pustili do boje o předkolo play-off a v posledních pěti zápasech se čtyřikrát radovala z vítězství. Růžičkovi svěřenci si vedli dobře i na ledě Energie, když se poprvé v sezóně trefili Jaškin a Dresler. Domácí zápas otočili po brankách Mikesky, Kumstáta a Pecha a směřovali za ziskem tří bodů. Devadesát vteřin před koncem třetí třetiny ale Vondrka tečoval puk před Salfickým a zápas šel do prodloužení. V tom byl vyloučený Kůrka za sekání a Gřegořek rozhodl o zisku dvou bodů pro domácí.

Bílí Tygři přivítali Pardubice, které se bezpečně drží mezi prvními čtyřmi týmy. Severočeši chtěli zastavit sérii dvou proher v řadě. Když se ale v oslabení prosadil Kolář I a poslal Východočechy do vedení 3:2, trvalo domácím téměř dvacet minut, než dokázali odpovědět. Zápas do prodloužení nakonec poslal Nedvěd, jenž využil přesilovou hru Tygrů. A byl to znovu kapitán domácích, který vybojoval druhý bonusový bod, když jako jediný uspěl v samostatných nájezdech.

Mladá Boleslav stále živí naději na předkolo play-off. Středočeši v posledních dvou zápasech uspěli proti Českým Budějovicím i Karlovým Varům a všechny tři body si odvezli i ze zlínského kluziště. Už po 72 vteřinách otevřel skóre Pabiška. Na tento gól „ševci“ odpověděli Kubišovou trefou, ale další střely za svá záda gólman Viktor Hübl nepustil a Mladá Boleslav porazila 4:1 Zlín, který stále drží šestou příčku.

Zápasy 41. kola
Zlín - Mladá Boleslav 1:4on-line
Branky: 11. Kubiš - 2. Pabiška, 24. Mozík, 42. Podkonický.
Vítkovice - Plzeň 5:3on-line
Branky: 8. Štefanka, 9. Ujčík, 12. Kasík, 21. Burger, 54. Ujčík - 11. Pletka, 37. Dvořák, 41. Kovář.
Brno - Třinec 1:0on-line
Branka: 22. Čermák.
Karlovy Vary - Slavia 4:3 po prodlouženíon-line
Branky: 19. Mikeska, 28. Kumstát, 35. Pech, 63. Gřegořek - 9. Jaškin, 25. Dresler, 59. Vondrka.
Sparta - Kladno 1:0 po prodlouženíon-line
Branka: 63. Milam.
Liberec - Pardubice 4:3 po sam. nájezdechon-line
Branky: 11.Urban, 29. Kudrna, 55. Nedvěd, roz. náj. Nedvěd - 19. Radil, 27. Kousal, 37. Kolář I.
Předehráno: České Budějovice - Litvínov 3:2

Reklama