Hlavní obsah

Raději než platové stropy chtějí manažeři uzavření extraligy

PRAHA

Ušetřit především náklady na hráče se snaží kluby hokejové extraligy, když prosazují uzavření soutěže od sezóny 2012/13. V televizním pořadu Kamelot to řekl manažer Vítkovic Petr Husička, jenž přerušil dosavadní mlčení představitelů nejvyšší soutěže k tématu.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Povede se manažerům hokejovou extraligu uzavřít?

Článek

„Spíš než o uzavření bych mluvil o pokusu, jak zajistit přežití extraligy v období nejbližších dvou, tří let. Jde nám o to zajistit ekonomickou stabilitu a ušetřit 250 miliónů korun, především v oblasti nákladů na hráče,“ tvrdil Husička s tím, že když se nebude sestupovat, stane se soutěž rozhodně levnější.

Ze čtrnácti oslovených klubů se proti uzavření soutěže jasně vyslovila jen Sparta, Liberec a České Budějovice. „Po sportovní stránce to možná není ideální nápad, ale potřebujeme dát dolů rozpočty a hledáme nejschůdnější cestu,“ doplnil v předtočeném rozhovoru čerstvě zvolený prezident Asociace profesionálních klubů Ladislav Blažek.

Návrh, že by palčivý problém nákladů mohlo vyřešit zavedení platových stropů, smetli extraligoví představitelé rychle ze stolu. „Mám pocit, že v českém prostředí takové opatření nemůže fungovat. Těžko se na něm bude APK domlouvat a stejně se bude obcházet,“ namítl Husička.

„O to aktuálnější se mi ale jeví jako nutné narovnat poměry na hráčském trhu a zlepšit konkurenční prostředí v jednotlivých mužstvech,“ reagoval v debatě generální sekretář hokejového svazu Martin Urban. „Extraligové kluby si chtějí uzavřít soutěž na úkor všech ostatních a to může mít velký vliv na celý český hokej,“ zlobil se Bedřich Ščerban, manažer prvoligové jihlavské Dukly.

Reklama