Hlavní obsah

Slavia v O2 Aréně končí! Případné boje o záchranu odehraje v Edenu

PRAHA

Karty byly rozdány jasně. Klíčový duel, který ještě může oběma týmům uchovat naději na proklouznutí do elitní desítky. Před 44. kolem ztrácel Litvínov na předkolo play-off bodů šest, Slavia ještě o jeden více. Vítěz vzájemného duelu si uchová reálnou naději na stáhnutí náskoku konkurentů, šance poraženého už bude spíš v oblasti teorie. Důležitý souboj vyzněl jednoznačně ve prospěch Chemiků, sešívaní se s vyřazovacími boji takřka jistě loučí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Brankář Slavie Dominik Furch loví puk ze své sítě

Článek

1999/2000. To je sezóna, ve které naposledy Slavia zůstala před branami play-off. Následujících jedenáct ročníků sešívaní ve vyřazovacích bojích nechyběli, dvakrát si dokonce mohli potěžkat mistrovský pohár. Teď je však více než pravděpodobné, že místo o titul si zahrají skupinu o udržení.

„Musím přiznat, že skupina play-out strašákem je. Nedáváme góly ani z vyložených šancí. To je na tom to nejsmutnější. Celý rok se trápíme, nedokážeme vyhraný zápas dotáhnout do konce. Pořád nás to pronásleduje. Což samozřejmě neplatí o utkání s Litvínovem,“ říkal po domácím debaklu útočník Pražanů Vladimír Růžička.

Hokejisté Litvínova slaví gól proti Slaviifoto: <a href="http://www.pravo.cz/">Právo</a>/Petr Hloušek

Právě on by se dal nazvat smolařem duelu. Ve druhé třetině za stavu 0:2 se Slavia nadechovala k možnému obratu. Chemiky přehrávala, ztroskotávala však na výtečném brankáři Fraňkovi. Ve 30. minutě při vlastním oslabení právě Růžička mířil na litvínovského gólmana zcela sám, nájezd ale namířil jen do tyčky. Slavia nejenže nesnížila, hned z protiútoku navíc Ručinský zvýšil už na 3:0.

„Klíčový moment,“ pokýval Růžička smutně hlavou. Při svém nájezdu si klidně mohl kotouč vyměnit se spoluhráčem Sklenářem, který ujížděl po jeho boku, leč rozhodl se pro individuální zakončení. „Bál jsem se, že když jedeme dva, nějak bychom to podcenili a třeba ani nevystřelili. Vzal jsem to proto na sebe, bohužel jsem ale trefil tyč.“

Brankář Litvínova Petr Franěk zasahuje před Růžičkou ze Slaviefoto: <a href="http://www.pravo.cz/">Právo</a>/Petr Hloušek

Ztráta Slavie na předkolo tak osm kol před koncem základní části znovu narostla, nyní činí propastných devět bodů. „Sice ještě pořád žijeme, každý si to ale umí spočítat,“ přiznává Růžička takřka bezvýchodnou situaci. „Musíme bodovat každý zápas, zatím se nám to ale nedaří. Doufám, že se to ještě otočí. Nálada je ale špatná.“

Sešívané tak s vysokou pravděpodobností čeká jen skupina o udržení. „O tom se ale nebavíme,“ tvrdí asistent Jiří Čelanský. Jenže slávisté o ní přemýšlet musí. Už před sezónu vyhlásili, že v případě absence v play-off by náklady na provoz luxusní O2 Arény nebyli schopni pokrýt. Proto si vyjednali výjimku, která by jim dovolovala hrát o záchranu v Edenu.

Platí tedy stále, že ve skupině o udržení bude domácí halou „plechárna“ ve Vršovicích? „Ano, to platí,“ odpovídá jasně Čelanský.

Reklama

Související témata: