Hlavní obsah

Mužstvo dostává charakter, tvrdí karlovarský manažer Látal

Má za sebou měsíční působení v roli sportovního manažera Energie Karlovy Vary, kam Jaromír Látal nastoupil k 1. lednu letošního roku. A s jediným cílem: pomoci klubu ke klidnému dohrání sezóny v extralize. „Věřím, že závěr zvládneme,“ tvrdí v rozhovoru pro Sport.cz.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Jaké poznatky jste nasbíral během dosavadní práce ve Varech?

Pokud jde o tabulku soutěže, zatím velký posun nenastal. Pohybujeme se mezi posledním a předposledním místem, ale myslím si, že mužstvo dostává charakter. Hráči si postupně uvědomují, o co jde. Můj první postřeh po příchodu k týmu byl, že někteří si chodí na tréninky v lázeňském městě jen zahrát. Tehdejší přístup se mi vůbec nelíbil. Ale začalo se tvrdě pracovat v zápasech i na tréninku.

V čem vidíte největší obrat?

V začátku sezóny jsem měl pocit, že pokud mužstvo nevyhrálo za tři body, tak to bylo z pohledu hráčů pod jejich úroveň. Chyběla pokora a větší vůle pro týmový work. Teď se kluci perou a cítím, že si váží každého dobrého výsledku, byť bodové konto naskakuje pomalu. Věřím, že se trenéru Kýhosovi povede vytáhnout z týmu maximum.

Jak to bude s hráči, zapůjčenými z jiných klubů?

Už se psalo, že brankář Salfický skončil. Ale do konce sezóny určitě zůstávají na hostování obránci Lučka ze Zlína a Mocek z Pardubic a útočník Tomáš Sýkora ze Zlína. Pokud jde o zmíněné beky, jsou to postavou urostlí hráči s fyzickými přednostmi. Sýkora je rovněž zkušený, vhodně použitelný pro oslabení.

Povedlo se vám vyřešit obsazení brankářského postu?

Nemám z toho paniku, protože Lukáš Mensator v minulosti dokázal, že je vynikajícím gólmanem. Nebojím se ho označit za brankáře evropského formátu. Letošní sezóna se pro něj nevyvíjela dobře, ale doufám, že závěr zvládne. Do klubu se nově vrátil Lukáš Sáblík ze slovenského Zvolena.

V tomto týdnu hrajete s druhou Plzní, ve Vítkovicích a s vedoucí Spartou. Je to strašidelný los?

Takhle to brát nemůžeme. Dokázali jsme vydolovat tři body v Pardubicích, jeden v Liberci. Hned po úterním zápase jedeme ve středu do Ostravy ke čtvrtečnímu utkání. O jeho termínu rozhodl ředitel extraligy, protože vítkovická aréna se pak bude připravovat na tenisový Davis Cup. Na náročný program si nestěžujeme. Hráči jsou placení od toho, aby byli schopní pružně reagovat na všechno.

Jak probíhá spolupráce s prvoligovým Mostem?

Na bázi farmy. Máme tam schované hráče, kteří nejsou tolik vytěžovaní v extraligových zápasech. Postavení Mostu není dobré, ale situace potřebuje stabilizovat. Chceme, aby klub zůstal v první lize.

Reklama

Související témata: