Hlavní obsah

Jde o katastrofální variantu, říká šéf Sparty Bříza k možnému uzavření extraligy

Libor KalousSport.cz

Možná horké jaro okořeněné emocemi může hokejová extraliga očekávat v červnu. V prosinci Asociace profesionálních klubů přišla s návrhem, že chce uzavřít českou nejvyšší soutěž. Nyní je vše ve stádiu jednání, dohadování, vymýšlení. Fanoušci mají jasno, jsou proti. Podobný postoj má i šéf Sparty Petr Bříza, ale až na konferenci Českého svazu ledního hokeje se uvidí. V osudí je šedesát hlasů. Nadpoloviční většina rozhodne. „Myslím si, že nedojde k nějakému fatálnímu vyhrocení a zákulisním bojům,“ říká Bříza.

Foto: Jan Beneš

Šéf Sparty Petr Bříza odevzdává krev.

Článek

Souhlasí Sparta s uzavřením extraligy? Má jasný postoj od začátku, nesouhlasí, nepřeje si to.

Jak vidíte další vývoj, nyní určitě probíhají zákulisní jednání, ne? V této chvíli se určitě vedou, ale je před námi play-off a vyvrcholení sezóny, toto kluby nyní řeší. Není teď důvod neustále vést otevřená jednání, nyní tahle záležitost ustoupila trochu do pozadí. Toto téma se intenzivně samo přihlásí.

Jaký je podle vás poměr extraligových klubů - ano/ne - pro uzavření nejvyšší soutěže?

Existuje materiál, který novináři dostali k dispozici, ten poměr byl 12:2. Nevím, kdo zůstává na svém stanovisku, kdo pod vlivem událostí v poslední době nějak změnil názor. Teď ani není potřeba tohle zjišťovat. Nyní probíhá legitimní diskuze, strany se přesvědčují.

Cítíte tlak na Spartu, svoji osobu?

Ne, proč? Já jsem přesvědčený, že se jedná o špatný krok a svůj názor netajím a budu ho obhajovat. Jsem bytostně přesvědčený, že by byl produkt jako takový zdevalvován. Jsem přesvědčen, že bychom si ho měli více hýčkat, více ho prodávat. Český hokej je vystaven absolutně nelehké situaci, je ve velmi a velmi našponované finanční situaci. My nejsme schopni přes vstupenky generovat zisky, které bychom si představovali, přesto musíme hokejisty platit stejnými penězi, jaké mohou vydělávat někde jinde, jinak by nám utekli. Je zde vícero pohledů, ale jsem bytostně přesvědčený, že cesta uzavření extraligy by nás zahubila, to je můj osobní názor, ten je podpořen unisono všemi lidmi, kteří ve Spartě pracují.

David Volek (vpravo) a Petr Břízafoto: Právo/Michaela Říhová

Asociace profesionálních klubů (APK) chce najít silného marketingového partnera, který nabídne částku minimálně 160 miliónů korun na sezónu, nyní dává BPA okolo 95 miliónů, je navýšená suma reálná? Tohle nechci v této chvíli komentovat, mám nějaký názor. Skupina APK vypsala výběrové řízení, které v této chvíli probíhá, počkejme si na výsledek, 5. března je konec výběrového řízení.

Reakce fanoušků na možné uzavření nejvyšší české hokejové soutěže jsou jasné  - drtivá většina nechce toto řešení, nejdou majitelé proti sobě? Nemůžu a ani nebudu mluvit za APK a ani za majitele. Můžu hovořit za klub, který vedu. Za nás říkám. Každý klub by na to měl koukat z pohledu hokeje, co to přinese dlouhodobě, protože tady jde opravdu o komplexní problém, který ovlivní celé hokejové hnutí. Z našeho pohledu se jedná o naprosto katastrofální variantu. Když srovnáte třeba Lev Poprad, který rozprodával mužstvo (poté co ztratil reálnou šanci na play-off v KHL). K tomuto docházelo i ve Finsku a tohle výrazně ovlivnilo kvalitu konce soutěže, sportovně byla ovlivněna síla mužstev, která kupovala hráče ze slabších týmů. To dále sebou nese reakci fanoušků a hlavně sponzorů. My jsme z pětaosmdesáti procent odkázaní na sponzory. I když skupina fanoušků nepřináší tolik peněz, tak oni dokáží ovlivnit sponzory a jejich náladu. Chápeme, že v některých městech nejsou peníze, ale ve chvíli, když oni postaví tým, na který se nikdo nebude chodit koukat, tak nám to brutálně ovlivní hospodaření.

Jak výrazně?

Mluvím dneska za sebe, bráním svoji společnost, my nebudeme mít šanci na prknech našeho divadla prezentovat ty dobré divadelní hry, to znamená, lidé nebudou chodit. Budou říkat, že ten produkt stojí za prd, tady o nic nejde. A toto my cítíme jako nebezpečí. To, že si někdo slibuje jednostrannou výhodu snížení nákladů na platy hráčů, sebou přinese také snížení příjmů, takže se dostanete do stejného poměru, ale budeme mít produkt, který nebude tolik zábavný a navíc ještě napadaný. My jsme v evropském potravinovém sportovním řetězci někde níže. Po Slovácích jsme jako druzí na tom talíři, ztrácíme strašně moc hráčů. Je těžké je udržet. Sport je jakýsi virtuální produkt, který musíte budovat. Wimbledon, Flushing Meadow mají nějaký kredit, to je zařazuje do Grand Slamů. Když to poruší, tak ztratí náboj. A my musíme jednoznačně budovat kredit extraligy a vysvětlovat, že to je těžké. Je zde spousta nevyřešených problémů - první liga, druhá liga.

Informace o možném uzavření se dostala na veřejnost v prosinci, ale nikdo se k tomu nechtěl moc vyjadřovat. Byla chyba, že nebylo vše více promyšleno směrem k fanouškům, veřejnosti? Nechci mluvit za APK. V této chvíli máme rozdílné názory, je to citlivé téma. Za APK ať mluví její vrcholní představitelé. Podle mého pohledu bychom měli více a konkrétněji definovat mantinely uvnitř fungování APK, abychom vyvíjeli ligu profesionálním směrem, protože jakýkoli skandál, nebo negativní ohlas vyvolává negativní pohled zvenčí. To je pro mě to budování profesionality soutěže. Můj názor je, že bychom si měli dát tvrdší podmínky, abychom hlídali sami sebe. Tlak médií a fanoušků na úspěch je tak enormní, že se kluby dostávají do finančních problémů, protože to nemohou ufinancovat, nebo jsou závislé na majitelích. Je potom přirozené, že oni nechtějí dotovat ze svých peněz neustále chod klubů. Měli bychom jít cestou zpřísnění licenčních podmínek.

Hokejisté Sparty mohou být v této sezóně zatím spokojení, jsou první.foto: ČTK/Radek Petrášek

Jak vidíte možný výsledek v červnovém hlasování na konferenci Českého hokejového svazu, kde je ve hře šedesát hlasů. Získají zástupci extraligy, kterých je čtrnáct, většinu? Nechci nějak předjímat. Každý z delegátů se má rozhodnout podle svého svědomí a vědomí, ne pod vlivem nějakých tlaků. Neberu nějaké výmluvy o nějaké závislosti a nezávislosti. Když už mám hlas, tak budu hlasovat. Ale myslím si, že nedojde k nějakému fatálnímu vyhrocení a zákulisním bojům. Myslím, že máme ještě dost času. Jsou názory rozdílné a trochu to vře, ale to je přirozené. V Německu novou smlouvu mezi svazem a ligou řešili měsíce, tato debata probíhá ve Švédsku, ve Finsku. Hokej je dneska velmi silné ekonomické odvětví. Extraliga má obrat přibližně 1,5 miliardy korun, přes 200 miliónů má svaz. Je zde široká skupina lidí a hodně názorů.

Co by bylo ideálním výsledkem na konci? Přál bych si, aby se nám povedlo na příští rok zvyšovat profesionalitu ligy, máme před sebou hodně práce, abychom zvýšili kredit tohoto produktu.

Vzkázal byste něco fanouškům, kteří se asi někdy nestačí divit? Ne. Cítím povinnost, aby se každý postavil za svůj názor a snažil se najít pro něj argumenty, ale necítím se v pozici, že bych měl něco vzkazovat.

Reklama

Související témata: