Hlavní obsah

Nebyly výsledky, a tak jsem musel skončit, říká exlitvínovský kouč Kučera

LITVÍNOV

Bezmála tři sezóny v řadě působil u litvínovských hokejistů trenér Jiří Kučera. Na střídačce severočeského extraligového týmu si vyzkoušel práci asistenta i hlavního kouče a právě v této pozici ho zastihlo úterní odvolání z funkce. „Když nejsou výsledky, musí se s předčasným loučením počítat,“ řekl Kučera smířeně pro Sport.cz.

Foto: Josef Pešout, Právo

Jiří Kučera v Litvínově skončil

Článek

Kučera nastoupil do Litvínova v létě roku 2009 nejprve jako asistent Jaroslava Hübla staršího. Po jeho odvolání se posunul na trenérský post a doplnil jej hrající asistent Jiří Šlégr. V dubnu 2010 se Kučera vrátil na asistentské místo k nově nastoupivšímu trenérovi Robertu Reichlovi, který se ujal týmu bezprostředně po ukončení hráčské kariéry.

V lednu 2011 vystřídal Reichla trenér Vladimír Kýhos, zatímco Kučera dál pokračoval jako asistent. Další trenérské rošády následovaly už v probíhající sezóně. V listopadu byl Kýhos odvolán a Kučera se stal znovu hlavním trenérem, přičemž Šlégr byl jmenován vedoucím realizačního týmu a Viktor Lukeš novým asistentem. A po 47. kole přišel radikální řez v podobě odvolání Kučery a příchodu Vladimíra Jeřábka.

Kdy Kučera začal tušit, že je s ním zle? „Po domácím zápase s Mladou Boleslaví, kdy jsme neproměnili jedenáct přesilovek. Měli jsme vyhrát za tři body, ale padli jsme po samostatných nájezdech. A pak jsme v Třinci rychle prohrávali 0:4 a ani zlepšený závěr už neodvrátil další ztrátu,“ líčil exlitvínovský trenér.

Chyběly opory

A Kučera se zamyslel se nad příčinami herního útlumu, který měl za následek i propad v tabulce na dvanácté místo. Litvínov má před poslední Slavií jen dvoubodový náskok. „Extraliga je nesmírně vyrovnaná, a když tým potká nějaká černá série, těžko se to pak dohání. My jsme v nedávné době doplatili na absenci nejlepších hráčů. Franta Lukeš s Viktorem Hüblem figurovali jeden čas asi na třetím a čtvrtém místě produktivity celé soutěže. A najednou se nám rozpadla první lajna. Lukeš marodil s kolenem a souběžně chyběl i nemocný Hübl.

Do toho dostal Martin Ručinský disciplinární trest na šest zápasů. A koncem ledna musel skončit po vypršení hostování z Ústí Robin Hanzl, který tvořil sehranou dvojici s Ručinským. To byla další ztráta, protože Hanzl je komplexním hokejistou,“ rozebíral Kučera.

Odvolání trenéra týmu, jemuž se nedaří, bere jako součást hokeje. „Bohužel nebyly výsledky, od toho se všechno odvíjí. Četl jsem vysvětlení generálního manažera klubu pana Hojera, že trenérská změna má být impulsem. Prostě jsem skončil. Tak to je a myslím, že všechno proběhlo korektně,“ konstatoval trenér, který se s Litvínovem rozloučil.

„V Litvínově jsem bydlel v hotelu přímo na zimním stadiónu, a když jsme měli volno, jezdil jsem domů do Plzně. Teď jsem tedy doma a to moje odvolání je pořád ještě čerstvé. Tím, co bude následovat, se ještě nezabývám. Na Litvínov a hokej jako takový jsem nezanevřel,“ tvrdil Kučera.

Už bez něj nastoupí litvínovští hokejisté ve středu proti Kladnu. „Zápas budu sledovat na dálku,“ dodal ještě bývalý kouč Severočechů.

Reklama

Související témata: