Hlavní obsah

Návrat do extraligy? Jsem skeptický, asi bych byl pro smích, říká Šlégr

LITVÍNOV

Nezdolný hokejový obránce Jiří Šlégr znovu na ledě. Takový obrázek je k vidění při tréninku hokejistů Litvínova, kteří se chystají na závěr základní části extraligy. „Ale s tím, že bych v krátké době nastoupil i do zápasů, nepočítám. Přece jen jsem dva roky nic nedělal a v otázce návratu jsem spíše skeptický,“ řekl pro Sport.cz poslanec a hokejový srdcař, který je v mateřském klubu členem představenstva a zároveň šéfem realizačního týmu u A-mužstva.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Šlégr se loučí s hokejovou kariérou. Návratu na led nyní příliš nevěří.

Článek

Jak se zrodila vaše myšlenka pokusit se o comeback?

Nikdo mě nepřemlouval, prostě mě to napadlo. Myslím, že se z toho zbytečně dělá víc, než co to je. Víceméně jsem se napsal na soupisku jen pro případ, kdyby se nám někdo zranil a dostali jsme se do nesnází se sestavou. Nedovedu si představit, že bych jen stál na střídačce a nedal si šanci něco pro tým udělat a třeba se zkusit vrátit. Je to i z psychologického hlediska, aby kluci měli pocit, že se něco děje pro navození pozitivního ducha. Poznávám ale denní realitu a můj věk mluví proti mně. Vím, že náš kapitán Martin Ručinský je ještě starší, než já, ale ta moje dlouhá herní pauza je neskutečně znát.

Máte za sebou dva tréninky. Co vám naznačily?

První den jsem byl na ledě pětadvacet minut, v pátek čtvrthodinku. Pak jsem šel šlapat na kolo. Hráči jsou ale kondičně někde jinde, v plném zápřahu. Hodinový trénink s nimi bych nevydržel a totálně bych se oddělal.

Takže ve středu proti Kladnu se na ledové ploše neobjevíte?

V žádném případě. To bych považoval za naprostý nesmysl. Asi bych byl všem pro smích. A to nechci. Extraliga je příliš vážná záležitost na nějaké kousky a experimenty. Spíš bych škodil, než pomáhal. Záda mě pořád bolí a šel bych do obrovského rizika.

Chystá se Litvínov na skupinu play-out?

Především v ní ještě nejsme a přál bych si, abychom se jí vyhnuli. Ale nebezpečí hrozí, to si musíme přiznat.

Pokusíte se ještě o předkolo play-off?

Určitě. Musíme jít do zbývajících pěti zápasů s cílem všechny vyhrát. Končíme sice třikrát v řadě venku, ale to nás nesmí deprimovat.

Litvínov a trenérské změny. To je také žhavé téma. Od září 2009 do počátku letošního února se na postu hlavního kouče vystřídali Jaroslav Hübl starší, Jiří Kučera, Robert Reichel, Vladimír Kýhos, znovu Kučera a nově tým převzal Vladimír Jeřábek. Byly všechny rošády nutné?

To se ve sportu a hokeji děje. Nemůžeme v představenstvu sedět a nečinně přihlížet propadům v tabulce. Museli jsme něco udělat. Současné mužstvo potřebuje impuls poté, co na něj spadla nějaká deka.

Paradoxní je, že ve třech klubech ze spodku tabulky extraligy působí momentálně na trenérských postech sedm bývalých dlouholetých hráčů Litvínova - Růžička, Weisssman, Beránek ve Slavii, Kýhos ve Varech, Jeřábek, vy a Viktor Lukeš v Litvínově. Co na to říkáte?

Je dobře, že se nás tolik Litvínováků věnuje trenéřině, další jsou ještě v první lize nebo u mládeže. Ale přiznám se, že bych se raději s těmi jmenovanými trenéry setkával v bojích o medaile, než v bitvách o holou extraligovou existenci.

Jak je možné, že Ondřej Weissmann je současně trenérem juniorů Litvínova a asistentem u áčka ve Slavii?

Myslím si, že je to špatně. Od začátku jsem s tím nesouhlasil. Kdyby z Litvínova úplně odešel a přijal pražskou nabídku, bylo by to normální jako v případě Kýhosova přesunu po skončení práce v Litvínově do Varů. Pravdou je, že souhlas k působení na dvou střídačkách dalo Weissmannovi občanské sdružení Litvínova, které řídí mládež, a ne my jako extraligový klub.

Reklama

Související témata: