Hlavní obsah

Sbíral plakáty bitkařů, přitom mohl být sparťanský válečník Kočí krasobruslařem

PRAHA

Nemožné. Urostlý hokejový obránce David Kočí a krasobruslení? Před lety toto nebezpečí hrozilo. Ale naštěstí ne příliš dlouho. Téměř dvoumetrový a stodesetikilový pořez a piruety? Ne. Vyhrál hokej, který nyní třicetiletý zadák předvádí ve Spartě. „Začínal jsem na Štvanici s krasobruslením. To mě ovšem nebavilo, dělal jsem to pár měsíců, než jsem přešel k hokeji,“ přiznává Kočí v rozhovoru pro klubové stránky.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vyhlášený bitkař David Kočí na tréninku Sparty.

Článek
Fotogalerie

Kočí se před touto sezónou neprosadil v žádném týmu z NHL, a tak se po letech rozhodl pro návrat. Cesta vedla do Sparty, odkud do zámoří odešel. Zatím v 36 zápasech získal čtyři asistence, na kontě má i 122 trestných minut. Nejvíce z týmu. Není divu. To on řeší problémy protihráčů. S pověstí bitkaře také do české extraligy přišel. I když dlouho trvalo, než se pobil. První se s ním pustil do křížku liberecký David Štich. Nevyhrál, ale sklidil uznání.

„Byl férový, klobouk dolů, zachoval se jako profík,“ řekl po utkání 42. kola Kočí, kterého vyprovodil potlesk fanoušků. Na tento okamžik čekali od doby, co se v Holešovicích dohodl na kontraktu. Přitom stačilo jiné rozhodnutí a byl krasobruslařem.

„Na Štvanici byly dvě kluziště. Na tom menším se dělalo krasobruslení a to větší sloužilo hokejistům. Já jsem při trénincích vůbec nedával pozor, protože jsem pořád koukal po hokejistech na vedlejším kluzišti. Poté mě děda přivedl k hokeji,“ vzpomíná sparťan, který měl patrně předurčeno stát se v hokeji ochráncem spoluhráčů.

„Neměl jsem hráče, kterého bych vyloženě hltal, ale hodně se mi líbili právě bitkaři z NHL. Sbíral jsem jejich plakáty a hodně jsem o nich četl. Líbí se mi, protože v mých očích to byli takoví válečníci. Bojovníci týmu. Líbilo se mi, co dělají,“ vysvětluje Kočí. Když přišel do Kanady, zařadil se k nim. Stal se bitkařem, šel si za svým.

„To je taková moje priorita. Když něco chci a cítím k tomu nějaké nadšení, tak se postavím a jdu si za tím. Jsem schopný zabrat a dotáhnout věci do úspěšného konce. Samozřejmě nejdu přes mrtvoly, ale chci si své cíle splnit a dotáhnout je do úspěšného konce,“ razí své přesvědčení Kočí.

Jedno nyní má před sebou. A tím je play-off v extralize. „Čeká nás nejzábavnější období a já se těším."

Snad i protihráči...

Reklama

Související témata: