Hlavní obsah

Vítkovice proklouzly do čtvrtfinále. Spartě pokazila korunovaci Slavia

PRAHA
Aktualizováno

Dohráno! Základní část hokejové extraligy skončila a v posledním kole se povedlo Vítkovicím proklouznout mezi elitní šestku a tudíž přímo do play-off, kde se utkají s Pardubicemi. Do předkola naopak spadl Zlín, který prohrál v Brně 1:4. Korunovaci již jistému vítězi základní části, pražské Spartě, pokazila Slavia vítězstvím v Holešovicích 3:2 po samostatných nájezdech. Nejlepším kanonýrem se nakonec stal karlovarský Petr Kumstát s 27 góly. Kanadské bodování vyhrál Petr Nedvěd z Liberce.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kapitán Sparty Michal Broš převzal po zápase Prezidentský pohár pro vítěze základní části extraligy.

Článek
Fotogalerie

V předkole play-off se utká Zlín s obhájcem titulu z Třince, brněnská Kometa pak vyzve Kladno. Vítěz základní části a druhá Plzeň se utkají s postupujícími z předkola. Další čtvrtfinálové dvojice vytvoří Pardubice s Vítkovicemi a Liberec s Českými Budějovicemi.

Hlavní tajenkou, kterou zbývalo v posledním kole rozluštit, bylo poslední místo v elitní šestce, které zajistilo přímý postup do čtvrtfinále. O ní bojovalo na dálku Kladno, Vítkovice a Zlín.

Dvojice pro předkolo play-off
PSG Zlín - HC Oceláři Třinec
HC Kometa Brno - Rytíři Kladno
Dvojice pro 1. kolo play-off
HC ČSOB Pojišťovna Pardubice - HC Vítkovice Steel
Bílí Tygři Liberec - HC Mountfield České Budějovice
HC Sparta Praha - vítěz předkola
HC Plzeň 1929 - vítěz předkola

Brno poslalo Zlín do předkola

Zlínští Berani měli nejlepší výchozí pozici. K jistotě jim stačilo urvat v Brně dva body. Kometa však v euforii z postupu do vyřazovacích bojů po 25 letech mohla ještě vybojovat výhodu startu předkola na vlastním ledě. A tu si také po jasné výhře 4:1 pojistila a zároveň poslala Zlín do předkola.

Tím svitla naděje na elitní šestku Vítkovicím. Ty se oklepaly z pátečního výprasku od Slavie a po velkém boji před svou nejvyšší návštěvou sezóny porazily Třinec 5:3. Hosté zdramatizovali duel před koncem druhé části, když dvěma góly srovnali z 1:3 na 3:3. Vítězný gól nakonec trefil v závěrečné části Viktor Ujčík.

Kladno na chvíli podpořilo své naděje na přímý postup do play-off v polovině zápasu v Českých Budějovicích, když po Hovorkově trestném střílení vedli hosté 1:0. Jihočeši se však ještě rvali o šanci začínat čtvrtfinále na domácím ledě a na začátku třetí třetiny zápas otočili. Vítězství 2:1 jim ale nakonec k posunu z páté příčky nepomohlo.

Nedvěd vyhrál souboj s Dudou

Liberec si totiž čtvrtou příčku pohlídal domácí výhrou nad Plzní 5:3. Zápas byl zároveň přímým soubojem o nejproduktivnějšího hráče extraligy, který si nakonec jednou asistencí pojistil před Radkem Dudou liberecký kapitán Petr Nedvěd. Liberec tak začne čtvrtfinálovou sérii s Budějovicemi na svém ledě.

Pražská Sparta chtěla před jedenácti tisíci fanoušky oslavit již jisté vítězství v základní části vítězstvím v derby se Slavií, která bude bojovat v play-out. A po polovině zápasu vše nasvědčovalo, že se vyplní sparťanský scénář do puntíku. Domácí vedli 2:0 po brankách Sesena a Tenkráta, jenže slávistům skvěle vyšly závěry druhé a třetí části, v obou skórovali a zápas nakonec dospěl až do penaltového dramatu, které rozhodl Antonín Dušek.

Důležitý souboj dvou týmů, které se ještě čtyřikrát střetnou v play-out, otočily Karlovy Vary proti Mladé Boleslavi na konečných 4:2. Proměněným nájezdem si navíc pojistil korunu krále střelců domácí Petr Kumstát.

Souboj o nejlepšího střelce nakonec nečekaně zdramatizoval Jan Kolář I, který hattrickem pomohl Pardubicím k demolici Litvínova 8:2. Chemici přitom drželi naději na úspěch dvě třetiny, ale závěrečnou část zcela ovládli domácí. Kolář nakonec skončil základní část s 26 góly.

Hokejová Tipsport extraliga, 52.kolo (začátky v 18:10)
Kometa Brno - Zlín 4:1
Branky: 4. Petrovický, 8. Čermák, 33. Bičánek, 38. Vašíček - 27. Holík
Karlovy Vary - Mladá Boleslav 4:2
Branky: 30. Prošek, 33. Dej, 53. Gawryletz, 55. Kumstát - 13. Tomas, 47. Balaštík
Sparta Praha - Slavia Praha 2:3 SN
Branky: 7. Sersen, 30. Tenkrát - 40. Vondrka, 60. Hertl, Dušek rozhodující nájezd
Vítkovice - Třinec 5:3
Branky: 1. Burger, 6. Húževka, 25. Strapáč, 49. Ujčík, 60. Burger - 6. Orsava, 37. Květoň, 39. Peterek
České Budějovice - Kladno 2:1
Branky: 45. Kašpařík, 48. Květoň - 31. Hovorka
Pardubice - Litvínov 8:2
Branky: 28., 46., 58. Kolář I, 33. Zohorna, 39. Buchtele, 41. Píša, 43. Starý, 49. Koukal - 20. Hübl, 35. Ručínský
Liberec - Plzeň 5:3
Branky: 3., 7.  Klimenta, 22. Bárta, 27. Krejčík, 43. Vak - 7. Kovář, 27., 49. Havlíček

Reklama

  7 : 2 Kladno - Vsetín 7 : 2 dohráno
20240418T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín