Hlavní obsah

Malér pro Pardubice! Reprezentační útočník měl pozitivní dopingový test

Praha

V hokejových Pardubicích snad nemůže být ani chvíli klid. Pětadvacetiletý útočník Dynama Jan Mandát měl 13. prosince po zápase v Liberci při dopingové kontrole pozitivní nález zakázané látky. Na základě oznámení Antidopingového výboru ČR rozhodl předseda disciplinární komise extraligy Viktor Ujčík o předběžném opatření – hráči, jenž v prosinci na Channel One Cupu debutoval v seniorském národním týmu, byla pozastavena činnost v soutěžích řízených Českým svazem ledního hokeje (ČSLH).

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Jan Mandát z Pardubic má problém.

Článek

Mandát se podrobil dopingové kontrole 13. prosince loňského roku po extraligovém duelu v Liberci, který Východočeši vyhráli 2:1. Výsledek kontroly A vzorku byl pozitivní na přítomnost zakázané látky. O jakou látku šlo, není specifikováno.

„Po obdržení rozhodnutí jsme se sešli Janem Mandátem, který užití zakázané látky popřel. Na jeho požadavek bude ve specializované laboratoři v Německu přezkoumán kontrolní vzorek B. Do doby, než bude výsledek přezkoumání znám a celá situace vyřešena, se nebudeme k této věci dále vyjadřovat,“ uvedl člen představenstva HC Dynamo Pardubice Dušan Salfický.

Předběžné opatření v podobě zastavení činnosti v soutěžích řízených ČSLH zůstává v platnosti do doby, než bude šetření Antidopingového výboru uzavřeno.

Postup Ujčíka vyplývá ze Směrnice pro kontrolu a postih dopingu ve sportu v České republice, která ukládá svazům povinnost, aby po oznámení Antidopigového výboru České republiky o pozitivním výsledku kontroly sportovci s okamžitou platností pozastavily činnost.

Jihlavský odchovanec Mandát je jedním z hráčů, na kterých hodlají Pardubice v nejbližších letech stavět. I proto s ním Dynamo na začátku ledna podepsalo nový tříletý kontrakt. V aktuálním ročníku zaznamenal ve 30 zápasech devět gólů a pět asistencí, což z něj dělá sedmého nejproduktivnějšího hráče mužstva.

Není to první nepříjemnost, kterou Pardubice kvůli zakázaným látkám u svých hráčů musely v této sezoně řešit. V listopadu byl vyřazen z kádru útočník Robert Kousal, u něj se ale nakonec podezření z řízení vozidla pod vlivem omamných látek nepotvrdilo, takže účastník MS 2016 a 2018 je dál členem týmu.

V červnu 2018 policisté při kontrole odhalili kokain v těle tehdejšího obránce Dynama Petra Čáslavy. Mistr světa z roku 2010 a extraligový šampion s Pardubicemi z roku 2005 později užití kokainu přiznal a svůj čin nazval hloupostí, za kterou se omluvil.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Reklama

Související témata:
  Kladno - Vsetín dnes 18 : 00
20240418T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín