Hlavní obsah

Sparta si upevnila pozici lídra! Kometa zhasla v prodloužení, Plzeň ztroskotala na Hufovi

mm, likSport.cz
Aktualizováno

Hokejisté pražské Sparty zdolali v utkání 37. kola Tipsport extraligy poslední tým tabulky z Českých Budějovic 6:2 díky čtyřem gólům v závěrečné třetině a upevnili si pozici lídra. Na druhý Třinec, který má ale odehráno o tři utkání méně a duel v Litvínově sehraje až ve středu, mají Pražané šestibodový náskok. Oceláře mohla ze druhého místa sesadit v případě výhry Mladá Boleslav, ale v Hradci Králové prohrála 2:3 po samostatných nájezdech. I v dalších úterních zápasech se dařilo domácím týmům: Olomouc zvítězila nad Kometou Brno 2:1 v prodloužení, Zlín porazil Plzeň 2:0, Liberec udolal Karlovy Vary 4:3 a Pardubice slaví další tři body po výhře 3:0 nad Vítkovicemi.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Brankář Sparty Jakub Neužil.

Článek
Fotogalerie

Sparťané vyhráli oba předchozí vzájemné zápasy v sezoně a vzhledem k postavení obou týmů v tabulce byli velkým favoritem i tentokrát. Jenomže Jihočeši v čele se zkušeným brankářem Čiliakem dlouho odolávali a nerozhodný stav 2:2 zlomila Sparta až v závěrečné třetině, kdy se v rozmezí 70 sekund střelecky prosadili Říčka a Rousek. Pak už nováček odpadl, Pražané přidali další góly a doma slavili osmou výhru z posledních devíti zápasů. Naopak České Budějovice prohrály venku už podesáté za sebou.

Mladá Boleslav chtěla zaútočit na druhou příčku Třince a v Hradci Králové si i díky trefě a asistenci nejlepšího střelce týmu Davida Šťastného vybudovala rychle dvougólový náskok. Za stavu 1:2 ale neproměnil Oscar Flynn trestné střílení a hosté za to zaplatili. Jergl v závěrečné třetině vyrovnal a bonusový bod navíc vystřelil Mountfieldu v samostatných nájezdech kapitán týmu Radek Smoleňák.

Plzeň v posledním vzájemném měření sil nasázela Beranům sedm gólů, ale tentokrát si na mladém strážci zlínské branky vylámala zuby. Jednadvacetiletý Daniel Huf pochytal všech 32 střeleckých pokusů hostí a připsal si druhé čisté konto v extraligové kariéře. Domácí vstřelili oba góly už v úvodní třetině a posledním Českým Budějovicím se vzdálili na osm bodů.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Brankář Karlových Varů Patrik Hamrla inkasuje druhý gól, druhý zleva je jeho autor Radan Lenc z Liberce.

Liberec táhnou vzhůru střelci Lenc a Vlach, oba se prosadili i v utkání s Karlovými Vary. Bílí Tygři vedli 2:0 a 3:1, ale Západočeši dokázali v poslední dvacetiminutovce vyrovnat. Rozhodl až v čase 53:25 Ronald Knot. Liberec bodoval osmkrát za sebou z toho šestkrát vyhrál a v tabulce si vyměnil čtvrté místo s Plzní.

Vzhůru tabulkou se tlačí Pardubice, po sérii čtyř výher už jsou sedmé. Východočeši doma bodovali desetkrát v řadě, z toho osmkrát vyhráli. Tentokrát to odnesly Vítkovice, které nenašly recept na brankáře Pavla Kantora a odjely s prázdnou po prohře 0:3. Domácí se dvakrát trefili okolo poloviny zápasu a vítězství pečetil Kousal v závěru zápasu střelou do prázdné branky.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Brankář Pardubic Pavel Kantor.

Brněnská Kometa vyhrála nad Olomoucí první dva vzájemné zápasy 4:1 a 5:1 a také tentokrát začala lépe. Na Valského trefu ale odpověděl ve druhé třetině Nahodil a utkání dospělo až do prodloužení, které po 80 sekundách rozhodl Jan Káňa. Olomoucký útočník Vilém Burian oslavil výhrou jubilejní 500. utkání v extralize.

Hokejová Tipsport extraliga - 37. kolo:
Sparta - České Budějovice 6:2
Branky: 26. Buchtele, 32. R. Horák, 45. Říčka, 46. Rousek, 53. Němeček, 55. Sobotka - 6. Kubíček, 33. Pýcha
Olomouc - Brno 2:1 v prodloužení
Branky: 34. Nahodil, 62. J. Káňa II - 10. Valský
Hradec Králové - Mladá Boleslav 3:2 po sam. nájezdech
Branky: 22. Orsava, 46. Jergl, rozhodující sam. nájezd Smoleňák - 16. Jääskeläinen, 20. D. Šťastný
Zlín - Plzeň 2:0
Branky: 7. D. Řezníček, 18. Kubiš
Liberec - Karlovy Vary 4:3
Branky: 7. a 10. Lenc, 36. J. Vlach, 54. Knot - 32. Weinhold, 40. Koblasa, 42. Černoch
Pardubice - Vítkovice 3:0
Branky: 26. Poulíček, 31. Paulovič, 59. Kousal

Reklama