Hlavní obsah

Místo Hořavy povede Karlovy Vary Farda

PRAHA/KARLOVY VARY

Série devíti zápasů bez vítězství nakonec podle očekávání připravila o místo trenéra hokejistů Karlových Varů Miloslava Hořavu. Vedení desátého klubu extraligy jej po pondělním jednání odvolalo z funkce a ještě týž den večer angažovalo bývalého kouče Havířova Richarda Fardu. Asistent Radim Rulík u mužstva zůstává.

Foto: www.hokejkv.cz

Miloslav Hořava

Článek

O Hořavově odvolání se mluvilo už několik dnů, především kvůli neuspokojivým výsledkům mužstva. To se naposledy radovalo z vítězství 26. října, když doma porazilo Vsetín 3:1. Následovalo devět utkání, ve kterých Západočeši získali pouze dva body za remízu s tehdy posledním Libercem a za prohru v prodloužení s Plzní.

Hořava měl dlouho důvěru od vedení klubu, po reprezentační pauze pro turnaj Karjala ale trpělivost s předváděnými výkony postupně vyprchávala a od minulého týdne měl kouč takzvaně "nůž na krku". "Výsledkový propad už začínal být velmi znepokojivý, takže jsme se nakonec rozhodli k odvolání trenéra," řekl pro Sport.cz prezident karlovarského klubu Ing. Ladislav Trubač.

Sehnat kvalitního trenéra je potíž

K už tak nepříznivé atmosféře v momentálně desátém týmu extraligové tabulky rovněž nepřispěly nepotvrzené spekulace o sázení některých hokejistů na vlastní zápasy či údajné rozpory mezi Hořavou a některými hráči. "To jsou jen spekulace. Samozřejmě, že pokud nejsou výsledky, tak atmosféra v týmu se vyhrocuje a přetrhávají se některé vazby. Ale nikdo z hráčů si na trenéra oficiálně nestěžoval," dodal Trubač.

Zprávám, že v kabině asi nebylo vše úplně v pořádku, ale nahrává fakt, že zatímco Hořava odchází, asistent Radim Rulík v týmu zůstává. "Radim Rulík má naši stoprocentní podporu a v týmu bude působit dál. Sehnat dneska u nás kvalitního trenéra je stejně obtížné, jako hledat kvalitního obránce," vysvětlil Trubač.

Farda byl informován

Jméno nového nástupce karlovarské střídačky mělo být původně oznámeno do pátku, nicméně vedení klubu potvrdilo jednání s Richardem Fardou. "Víceméně se rozhodujeme, ale na 95 % jsme s Fardou domluveni. Pokud vše dobře dopadne, povede již v úterý trénink mužstva," dodal Trubač pro Sport.cz.

Trenér Farda o zájmu západočeského klubu věděl již dopředu. "Volali mně z Varů už před pár dny, že to v týmu neklape, ale že ještě dávají Hořavovi šanci do neděle. Jenže se dvakrát prohrálo, tak jsem byl vybrán za nástupce. Moc se na to těším, mají tu dobré mužstvo, jen se musí dostat z krize," řekl pro Českou televizi nový kouč, jenž byl nedávno propuštěn z prvoligového Havířova.

Po českobudějovickém Janu Nelibovi, libereckém Josefu Jandačovi a Rostislavu Čadovi z Plzně je Hořava čtvrtým odvolaným koučem v této extraligové sezóně.

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Pardubice - Třinec 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec