Hlavní obsah

Faul na Lakatoše? Vitásek vyvázl bez trestu. Olomoucký Ondrušek si naopak nezahraje dva zápasy

Praha

Hokejový obránce Olomouce Jiří Ondrušek obdržel za faul v nedělním zápase s Plzní na Jaroslava Kracíka trest na dvě soutěžní utkání a přijde tak o začátek předkola play off. Předseda disciplinární komise extraligy Viktor Ujčík naopak zastavil řízení s bekem Liberce Ondřejem Vitáskem za jeho nedovolený zákrok na Dominika Lakatoše z Vítkovic.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Ondřej Vitásek z Liberce se sklání ke zraněnému útočníkovi Vítkovic Dominiku Lakatošovi.

Článek

Ondruškovi byl v zápase za faul kolenem udělen menší dvouminutový trest. „Zákrok byl veden čelně na protihráče, který byl v držení kotouče. Na jeho úhybný manévr reagoval hráč tím, že přenesl váhu na pravé koleno, které aktivně vystrčil proti směru jízdy protihráče a tímto způsobem ho zasáhl do stehenního svalu," shledal Ujčík po prostudování videozáznamu.

Při stanovení nepodmíněného dvouzápasového trestu, který je v polovině základní sazby, přihlédl předseda disciplinárky k tomu, že Ondrušek nebyl v uplynulých dvou letech disciplinárně trestán a že Kracík utkání dokončil. Ondrušek tak vynechá středeční a čtvrteční úvodní zápasy předkola play off své Olomouce právě proti Plzni.

Dvě minuty za faul kolenem na nejlepšího střelce Vítkovic Lakatoše obdržel v neděli i Ondřej Vitásek, ten ale narozdíl od Ondruška dodatečnému trestu uniknul.

„Zákrok byl veden čelně na protihráče, který byl v držení kotouče. Na jeho úhybný manévr reagoval hráč tím, že vystoupil proti směru jeho jízdy a zasáhl ho do pravé nohy, přičemž protihráč utkání v důsledku střetu nedokončil," prohlásil Ujčík.

Za zásadní pro rozhodování nicméně označil skutečnost, že Vitásek nevedl svůj zákrok tak, že by přenesl váhu na stojnou nohu, kterou by následně vystrčil proti směru jízdy Lakatoše, ale naopak, že bezprostředně před střetem ve snaze jeho razanci snížit pravou nohu odlehčil.

„Protože se jedná o přestupky se stejnou kvalifikací, ale rozdílnými závěry, chci připomenout, že posuzování podobných zákroků probíhá ve dvou krocích. Předseda (v případě odvolání komise) nejdříve posuzují, zda se jednalo o nedovolený zákrok a zda vzhledem ke způsobu provedení vyžaduje dodatečný disciplinární trest nad rámec pravomocí rozhodčích. Až potom se při stanovení výše trestu přihlíží k případným následkům zákroku," vysvětlil v tiskové zprávě mluvčí Českého hokeje Zdeněk Zikmund.

Reklama

Související témata:
  Třinec - Pardubice dnes 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice