Hlavní obsah

Budějovice hledají posily, které pomohou k záchraně

PRAHA

S cílem vyhnout se baráži a zachránit jihočeský klub v hokejové extralize bez rizik prolínací soutěže převzal trenérskou funkci v Českých Budějovicích 37letý kouč Radek Ťoupal. "Udělám vše pro to, abych dostal tým z poslední příčky tabulky. Místo nereálných snů o play-off musíme nahlas přemýšlet o záchraně," přiznal v nejvyšší soutěži debutující trenér.

Článek

Ťoupal před necelými dvěma roky končil hráčskou kariéru v rakouském Kapfenbergu a od té doby se věnoval podnikání i budějovickému hokejovému potěru.

"Mezi trénováním malých kluků a extraligového celku dospělých je určitě velký rozdíl, navíc mladší syn to obrečel, že už nebudu jejich třídu trénovat. Určitě i pro mne existují i lepší trenérská angažmá než u mužstva, které po více než polovině základní části ztrácí na předposledního osm bodů, ale změna trenérů by mohla přinést nový impuls. Neříkám ale, že za špatné výsledky může můj předchůdce Pouzar," tvrdil Ťoupal.

Pragmatický výběr

Ještě než budějovické mužstvo převzal, vyslovil přání získat za trenérského partnera Ladislava Koldu z Třebíče. "Dlouho jsme spolu hráli a jsme stejně naladěni. Kdybychom poté spadli do baráže, pomohly by nám jeho znalosti o hráčích a týmech," přiznal prozaický důvod Ťoupal.

Od prvního tréninku se snaží zlepšit psychiku mužstva. "Hráčům chybí sebedůvěra, musí být v útoku odvážnější a prosadit se v situacích jeden na jednoho. S alibistickým hokejovým projevem zůstaneme poslední. Nezbytné je i posílení mužstva na každém postu," tvrdil Ťoupal. Podle něj musí do 31. ledna, kdy končí přestupní termín, přijít brankář se stabilní výkonností, důrazný obránce a konstruktivní útočník.

První posilou jihočeského celku by měl být 32letý zadák Roman Čech, bratr reprezentačního beka Martina, jenž opouští ruský Nižnyj Novgorod, kde mu dlužili peníze. Původně se měl vrátit do Zvolena, tam se ale nedohodl, takže zřejmě po čtyřech letech znovu oblékne dres Budějovic.

Reklama

Související témata: