Hlavní obsah

Růžička po Málkově výměně: Ať lidi pískají, jsem zvyklý

PRAHA

Hokejový brankář Roman Málek patřil vždy k nejoslavovanějším hráčům slavistických tribun. Fanoušci se ale nyní musejí vzpamatovat ze šoku, který jim připravilo vedení Slavie. Málka totiž vyměnilo do konce sezóny do Plzně. "Pokud budou lidi řvát a pískat, nic nenadělám," tvrdil po pondělní výměně trenér a generální manažer Slavie Vladimír Růžička.

Článek

Růžička stále opakuje, že má s Málkem výborné vztahy a rozhodování pro něj bylo nesmírně obtížné. "Nedá se ani popsat, jak těžké to bylo. Určitě těžší než před časem s Viktorem Ujčíkem," připomněl loňskou výměnu křídelního útočníka, jehož tehdy nahradili plzeňští útočníci Radek Duda a Aleš Krátoška. Právě Krátoška s gólmanem Zdeňkem Šmídem byl i součástí této výměny.

Po Ujčíkově odchodu to mezi fanoušky pořádně vřelo. Oblíbený forvard byl již ikonou v červenobílém dresu a příznivci dokonce veřejně protestovali proti jeho odchodu. Jenže karta se brzy obrátila. Když přijel Ujčík již v barvách Sparty do Edenu, fanoušci jej zahrnuli nadávkami. I proto Růžička nepředpokládá, že by se dělo něco převratného.

Zklamaný Málek

Samotný Málek byl výměnou pochopitelně zklamán. Na čas odchází z klubu, jemuž vychytal premiérový extraligový titul a byl doslova modlou. Loni si připsal jedenáct čistých kont, o prázdninách pak odmítal nabídky z NHL a Ruska. "Všichni mě přemlouvali, ať zůstanu aspoň rok. Netuším, kde byl skutečný zlom, proč jsem ztratil důvěru," přemítal Málek.

Ale nová sezóna mu příliš nevycházela, jeho výkony nebyly přesvědčivé. Odchytal 23 utkání s průměrem 2,31 branky na zápas (loni fantastických 1,8) a s úspěšností zásahů lehce převyšující 92 procent (loni 93,08).

V reprezentaci nastoupil letos Málek ke čtyřem duelům na turnajích v Pardubicích a Helsinkách. Má solidní bilanci - 1,33 branky na zápas a úspěšnost zásahů 95,28 procenta. "Věřím, že je pro mne reprezentace stále otevřená záležitost. Nechci brát nové angažmá jako krok zpět," byl přesvědčen nový gólman Plzně, že se mu nevzdálilo mistrovství světa v Praze a Ostravě.

Reklama

Související témata: