Hlavní obsah

Málek: Trenér Růžička? Sundal jsem růžové brýle

Martin KézrSport.czPrávo

Dokonalou pomstu připravil Slavii v sobotním utkání hokejové extraligy brankář Plzně Roman Málek. Chytal skvěle, za svá záda nepustil ani jednu střelu bývalých spoluhráčů. "Na Slavii jsem nezanevřel, bylo to rozhodnutí jen některých lidí. Já jsem chtěl ukázat, že udělali chybu," řekl spokojený gólman, který vypsal za skalp mistra tučnou odměnu.

Článek

Berete výhru nad Slavií jako satisfakci za překvapivou a pro vás nepochopitelnou výměnu do Plzně?

Nechci mluvit o nějakém zadostiučinění. Na Slavii jsem nezanevřel, můj odchod byl rozhodnutím jen některých lidí. V každém zápase ale chci chytat co nejlépe a ukázat, že Slavia udělala chybu. Dělám maximum pro úspěch Plzně, všichni jsme chtěli mistra porazit a jsem moc rád, že se to povedlo. Kluci dali do zápasu všechno, skvěle napadali a donutili slávisty k chybám. Bylo taky moc důležité, že jsme stále vedli.

Nebyl jste přece jen nervózní, že nastupujete proti Slavii, kde jste působil nepřetržitě přes dvanáct let a loni jí pomohl získat titul?

Bylo to pro mne trochu zvláštní, mírné obavy jsem z toho měl. Věděl jsem, že duel nesmím brát osobně, to bych také mohl po pěti minutách skončit na střídačce. Při rozbruslení mě trochu mrazilo, když jsem proti sobě viděl kluky v červených dresech, ale zápas se mi povedl a mám báječný pocit, že máme tři body.

Plzeňští spoluhráči se bezprostředně po zápase těšili na vámi vypsanou odměnu za sklap Slavie...

Bude to pro mne drahé, do plzeňské kasy už dlužím dost. Ještě jsem nezaplatil ani zápisné. Výše prémií je ale tajná.

Kdy jste začal věřit, že vedle vítězství udržíte i čisté konto?

Hlavní je vítězství, které nás nechává ve hře o play-off, a nula je něco pěkného navrch. Když jsme čtyři minuty před koncem přidali čtvrtý gól, už jsem si říkal, že by se to mohlo povést. Během čtyř týdnů, co chytám za Plzeň, se mi podařilo podruhé v zápase neinkasovat a při děkovačce na ledě, kdy tribuny skandovaly mé jméno, jsem měl báječný pocit. Ve zbývajících sedmi kolech se chceme o osmičku rvát, bylo by pěkné si to o play-off rozdat v posledním duelu s Kladnem.

Jaké bylo podání ruky se slávisty po zápase?

Přáli jsme si štěstí. Já se na ně usmíval, oni říkali maximálně ahoj. Snad jen Novák na mě při zápase křiknul, že mi dá gól. Jenže on ví, že mi ho nedal ani na tréninku. Ani před zápasem hecování nebylo, snažil jsem se soustředit na vlastní výkon. S trenérem Růžičkou jsme se minuli, ani nevím, o čem bychom mluvili. Vděčím mu za rozjezd kariéry, ale trochu jsem si poopravil příliš růžovou představu o něm.

Do Edenu přichází z Karlových Varů brankář Franěk, přemýšlíte o vaší situaci po skončení sezóny?

Věděl jsem, že Slavia narychlo shání brankáře, ale netušil, že tam Franěk přestupuje. Mám v Edenu ještě tříletou smlouvu, ale zdá se, že ta krásná hokejová kapitola je pro mne již uzavřena. Těžko se vrátím, nemá smysl hrát tam, kde o mě nestojí. Když se lidé ptají, jak se mi změnil život přechodem ze Slavie do Plzně, tak říkám, že při nájezdu na dálnici v Berouně, kde bydlím, prostě zahnu doprava a ne doleva. Pro příští sezónu je pro mne ve hře angažmá v extralize, tak v cizině. Pokud by záleželo na mně, zůstal bych i kvůli rodině doma.

Nyní jste nominován do reprezentace na Švédské hokejové hry, uvažujete i o MS?

Účast na loňském šampionátu ve Finsku považuji spolu s titulem ve Slavii za největší hokejový zážitek a hrát mistrovství před domácím publikem, to by bylo něco úžasného. Jsem rád, že dostávám šanci v národním týmu, ale vím, že pokud by Plzeň nepronikla do play-off, ocitl bych se od konce února vlastně mimo hru. Když účast na MS nevyjde, pojedu s rodinou v květnu na dovolenou.

Reklama

Související témata: