Hlavní obsah

Orct odchází, vzdalo Kladno play-off?

PRAHA

Vábení peněz bývá zpravidla silnější než sportovní cíle. Potvrdili to znovu hokejisté Kladna. Celou sezónu se rvou o postup do play-off, aby nakonec těsně před dosažením účast mezi nejlepší osmičkou vzdali. V úterý totiž vedení klubu rozhodlo o tom, že pustí do ruské Kazaně brankáře Zdeňka Orcta, největšího strůjce kladenských úspěchů v tomto ročníku.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Zdeněk Orct už v letošní sezóně Kladnu nepomůže

Článek

Kladno se dobrovolně oslabilo o klíčového hráče a fanoušci nyní podezírají vedení klubu, že nemá zájem o účast v play-off, neboť hráči mají mít za postup vypsané vysoké prémie. "Zvažovali jsme řadu věcí kolem a došli k tomu, že Orcta do Ruska pustíme. Lukrativní nabídka Kazaně se dala těžko odmítnout, už i proto že peníze na hokej se neshánějí v regionu jednoduše. Zprávy o tom, že nechceme do play-off, jsou spekulace," řekl kladenský manažer Otakar Černý.

Orct: Kladno si poradí i beze mne

"Ještě jsem nepodepsal smlouvu, ale všechno je domluvené. Jenom chybí, aby si kluby vyměnily potvrzení prostřednictvím faxů," líčil Zdeněk Orct. Do Ruska odletí zřejmě i s přítelkyní v pátek. "Ujistili mě, že dostanu k dispozici byt," říkal Orct, který se nijak netají obavami z nového angažmá. "Mám strach. Z hokeje, i z prostředí kolem. Nejsem žádný hrdina, po zkušenostech při odchodu z Litvínova do Kladna jsem v tomto směru pesimisticky naladěn."

S kladenskými spoluhráči se potká až dnes při tréninku. "Někteří kluci mi volali, ale berou to v klidu," prohlásil Orct. Nikdo mu nevyčítal, že odchází v době, kdy tým, jehož byl oporou, čekají rozhodující bitvy o play-off. "Odcházím po vzájemné dohodě. Berou to jinak než veřejnost. Navíc jsem přesvědčený, že Kladno uhraje play-off i bez mé pomoci. Trošku mě mrzí, že u toho nebudu," dodával kladenským borcům sebevědomí.

Protože v české extralize už skončilo přestupní období, Kladno nyní nemůže angažovat na brankářský post náhradu. Bude se tak muset spolehnout na dvojici mladíčků Jiří Pospíšil, Miroslav Kopřiva, kteří mají z chytání v extralize jen minimální zkušenosti. V závěrečných bojích o play-off tak Kladno čekají nemilé chvíle, a ačkoliv nyní drží osmou příčku s náskokem čtyř bodů, jejich postup by se rovnal zázraku.

.:ANKETA:
Dostane se Kladno bez Orcta do play-off? Hlasujte na konci článku

Chování kladenských funkcionářů silně kontrastuje s chováním hokejové Plzně. Západočeši jsou momentálně jedenáctí a na osmé Kladno ztrácejí sedm bodů, přesto se chtějí ještě o postup poprat. I proto získali brankáře Romana Málka, o kterého mimojiné Kazaň rovněž projevila zájem. To, že by jej ale Plzeň pustila, podle místních funkcionářů nepřicházelo vůbec v úvahu.

V Kazani se Orct setká nejen s trenérem Vůjtkem ale i dalšími krajany. V mužstvu v současné době působí ještě obránce Robert Kántor a útočník Radek Duda. Navíc je tu i německý reprezentant českého původu Jan Benda.

Reklama

Související témata:
  1 : 2 Pardubice - Třinec 1 : 2 dohráno
20240416T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec
  Kladno - Vsetín zítra 17 : 00
20240417T17 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín
  Pardubice - Třinec zítra 18 : 00
20240417T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec