Hlavní obsah

Play-off startuje v Pardubicích a Zlíně

PRAHA

Hokejová extraliga nabírá zběsilé tempo a sotva doznělo napětí 52 kol základní části, rozjíždí se v pondělí na dvou stadiónech playoff. Na ledě Pardubic nastoupí Plzeň, do Zlína dorazí Třinec. Ačkoliv jasnými favority jsou lídři základní části Pardubice a Zlín, jejich soupeři se rozhodně nehodlají lehce vzdát.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Suveréna základní části z Pardubic čeká nabuzená Plzeň

Článek

Pardubická Duhová Aréna je vyprodaná a na boj o titul se těší i v domácí kabině. "Konečně se začne o něco hrát. Mužstvo soupeře je nyní v ohromné euforii, ale určitě porazitelné," usoudil trenér Miloš Říha, jehož asistent Seidl sledoval Plzeň v pátečním přímém souboji o playoff s Kladnem.

Sázejí na Málka

Pardubice v této sezóně uhráli proti Plzni 7 z 12 možných bodů, ale v play-off extraligy se oba týmy potkávají poprvé. To ale není případ plzeňského brankáře Romana Málka, který ještě v barvách Slavie dvakrát za sebou Pardubice v play-off zastavil. "Nebylo by špatné zkusit to i potřetí," usmál se gólman.

"Málek je bezesporu vynikající, ale pokud využijeme těch chybiček, o kterých u plzeňského mužstva víme, a budeme důslední a důrazní v koncovce, tak se ho nemusíme bát," prohlásil Říha.

Suverénní vítěz základní části nemá strach ani z toho, že protivník skvělým finišem zvládl cestu do elitní osmičky. Lze očekávát, že Plzeň zřejmě vyrukuje s tvrdou a důraznou hru, kterou se bude snažit rozbíjet kombinace favorita, a dá se tušit i speciální střežení východočeských opor. Našim hráčům se z toho nesmějí rozklepat kolena," usoudil Říha.

Hosté jsou bez nervů

Zatímco Pardubice jsou v plné síle a po prvním utkání znovu chystají přesun na tajené místo za městem, kde chtějí sbírat síly, Plzeň má starosti se zraněnými. Útočník Andrašovský si stěžoval na problémy s kolenem, bolavá třísla trápí obránce Nedomu a Prorok zřejmě musí na operaci menisku.

"Přesto nastoupíme se čtyřmi útoky. Musíme vycházet ze zajištěné obrany a pokud možno se vyvarovat chyb. Pasivita by se nám vymstila, ale chceme hrát bez nervů a favorita potrápit," uvažoval trenér Jiří Kučera s tím, že mužstvo v Pardubicích přespí a domů pojede až po úterním druhém měření sil.

Síla Leškova útoku

Zlín v letošním ročníku vyhrál tři ze čtyř vzájemných utkání s Třincem. "Rádi bychom úspěšnou bilanci se soupeřem prodloužili, byť playoff je úplně něco jiného. Chtěl bych, aby mužstvo prodalo sebevědomí, přitom hrálo zodpovědně z obrany. Hodně důležité budou i přesilovky," tvrdil trenér Ernest Bokroš s tím, že výhody domácího prostředí by chtěl využit k vybudování náskoku.

Zlín bojoval s Třincem ve vyřazovací části již dvakrát. Před osmi lety postoupil ze čtvrtfinále po vítězství 3:0 na zápasy a o tři roky později uspěl v dramatické semifinálové bitvě po triumfu 3:2 na utkání. V této sezóně nabral zdravé herní sebevědomí, víc než polovinu jeho gólů zařizuje Leškův útok a má vynikající přesilovky.

Nastoupí Král a zřejmě Lakosil

Oceláři přesto už předem naznačovali, že mužstvo Hamé berou jako nejpřijatelnějšího protivníka z první čtyřky. "V play off si už nevyberete a určitě do série nejdeme z pozice favorita, tím je soupeř," tvrdil však kouč Pavel Marek.

Třinec zase zdobí přímočarý hokej, umí hrát na brejky a určitě se pokusí eliminovat útočnou sílu soupeře. "Samozřejmě máme určité představy, jak Zlín potrápit, ale není to zase tak jednoduché, má na všech postech výrazné individuality. Budeme bojovat a popereme se o postup," uvedl Marek.

Jeho tým zahájí čtvrtfinálovou bitvu v kompletní sestavě i s uzdraveným Králem a pravděpodobně Lakosilem v roli brankářské jedničky.

Reklama

  4 : 1 Kladno - Vsetín 4 : 1 dohráno
20240417T17 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín
  6 : 3 Pardubice - Třinec 6 : 3 dohráno
20240417T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec
  Kladno - Vsetín dnes 18 : 00
20240418T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín