Hlavní obsah

Jelínek senzačním hrdinou hokejové Plzně

PLZEŇ

Čtyřiadvacetiletý obránce Jiří Jelínek strávil celou sezónu na hostování v Berouně. Při marodce zadních řad ale byl plzeňským klubem povolán jako výpomoc na play-off a v neděli se stal nečekanou hvězdou třetího semifinálového duelu, neboť dal vítěznou branku.

Článek

"Za ten gól vděčím Výbornému, který mi šanci perfektně připravil. Ani ve snu mě nenapadlo, že by mohlo jít o rozhodující trefu, myslel jsem, že ještě branky budou padat. Málek to však perfektně zavřel," liboval si Jelínek.

"Vsadili jsme na něj, že bude odpočinutý a plný chuti do hokeje a vyšlo to," těšilo trenéra Miroslava Přerosta, který ale obránce dlouho nemohl sehnat. "Když jsme v Berouně slavili konec úspěšné sezóny, ztratil jsem telefon a byl tři dny pro všechny nedostupný," vysvětlil hokejista, který hrál v extralize naposledy před pěti lety v dresu mateřského Kladna.

Jelínka za první trefu v plzeňském dresu čeká drahé zápisné. "Vůbec netuším kolik, hlavně já v mužstvu nejsem od toho, abych dával branky," plaše se usmíval.

"Otevřel se mi prostor v útočném pásmu, tak jsem prolétl kolem Lešky, rukou si odtlačil i Hamrlíka a ještě stihl přihrát Jelínkovi," přiblížil Martin Výborný svou asistenci u vítězného gólu. "Podle mne té rozhodující brance předcházel faul plzeňského hráče, nedovoleně mě srazil a já zůstal otřesen na ledě," namítal zlínský centr Petr Leška.

"Já šel jen tvrdě za pukem, v kabině pak spoluhráči říkali, že Leška na ledě simuloval," trval na svém Výborný, jenž posléze perfektním obranným zásahem překazil zlínskému štírkovi i šanci při přečíslení.

"Leška propásnul vhodný čas ke střele, a pak trefil jen moji hůl," tvrdil Výborný. "Bylo škoda, že jsme ani v jednom případě neudrželi delší dobu vedení, Plzeň se rychlým srovnáním dvakrát vrátila do hry, a pak dala šťastný gól navrch," přemítal útočník. "Ani jsem moc nevnímal, že prohráváme. Na soupeře jsme si věřili," říkal však Výborný.

Tradiční oporou vítězů byl i brankář Roman Málek, jenž předvedl 25 úspěšných zásahů. "Za stavu 1:2 jsem byl trochu pesimistický, ale když se to povedlo během sedmi minut otočit, už jsme to pak nechtěli pustit," říkal gólman, jehož těšil otevřený aplaus publika: "Slyšel jsem bouřící tribuny, až se mi z toho trochu roztřásly nohy. Při některých zákrocích ale prostě musíte mít štěstí, snažil jsem se však číst hru Zlína."

Reklama

Související témata: