Hlavní obsah

Ve finále nejsou, pro Plzeň jsou ale hrdinové

PLZEŇ

Stovky fanoušků si ve čtvrtek odpoledne přišly na plzeňskou radnici pro podpis několika hvězd zdejšího hokeje. Na autogram brankáře Romana Málka, útočníka Josefa Straky, kouče Jiřího Kučery a veterána Bohuslava Ebermanna lidé čekali desítky minut. Popularitu si před časem odepisovaný tým vydobyl v play-off, v němž přešel přes Pardubice do semifinále.

Článek

Nic na obdivu fanoušků nezměnila ani středeční porážka ve Zlíně, která hráčům Lasselsbergeru definitivně uzavřela cestu do finále. "Nebuďte smutní. Stejně jste byli super," utěšovala při autogramiádě hráče jedna z fanynek. Nebylo to zapotřebí. Ke smutku je v Plzni daleko. I když... "Ještě jsme nechtěli skončit," shrnul názor hokejistů útočník Michal Dvořák.

Otázka vůle

Po zápase se Zlínem se mančaft zastavil na oslavách v Plzni U Maxima, pak se šel pobavit na diskotéku. "Byly to ale takové oslavy neoslavy," řekl Právu trenér Jiří Kučera. "Ukončili jsme nesmírně namáhavou pouť v play-off a nehráli jsme špatně. V posledním duelu nebyli sudí úplně fér, všechno mohlo dopadnout jinak," podotkl na adresu některých sporných verdiktů, které v několika momentech odsoudily klíčové hráče k sezení na trestné lavici. "Nemohli jsme se pak vrhnout do útočení a vyrovnat, případně soupeře přečíslit," dodal.

S výkonem rozhodčích nebyl spokojený ani ředitel klubu Tomáš Král. Na hráče je ale pyšný. "Díky jejich hře máme zajištěnou přízeň největších sponzorů i v další sezóně," sdělil.

Na plzeňský tým je hrdý i primátor města a velký hokejový fanda Jiří Šneberger. "Chci se domluvit s ředitelem Králem na nějaké slavnostní večeři, recepci či něčem takovém. Prostě chci hráčům poděkovat. Za ty heroické výkony si to zaslouží," prohlásil primátor.

Málek nebo Duba?

Hokejové áčko se v následujících dnech ještě sejde na stadionu. "Nejde jen tak ukončit sezónu, posedíme, párkrát si zabruslíme, zahrajeme si," naznačil Kučera. I v příští sezóně by chtěl působit na plzeňské střídačce jako trenér.

Rozřešení doposud nemá nejžhavější otázka uplynulých týdnů - kdo bude stát v plzeňské brance v příští sezóně? Podle dobře informovaných zdrojů má klub v hledáčku sparťanského brankáře Dubu, který je momentálně na hostování ve Znojmě. "Žádná smlouva neexistuje, je předčasné zmiňovat jakákoliv jména," prohlásil ve čtvrtek Tomáš Král. Prioritou je podle něj získání Málka, pak teprve přijdou na pořad dne další osobnosti.

Podle neoficiálních informací by Slavia mohla za svého brankáře chtít osm miliónů korun odstupného. Plzeň je ochotná zaplatit. Jenže Málek dostal nabídku také od ruské Kazaně. Sice na ní ještě nekývl, ale západočeskému klubu je jasné, že mu nemůže bránit v odchodu. "Plzeň je ochotná zaplatit za Romana a platit jeho plat. Není ale schopna platit tolik, kolik platí Rusko," konstatoval Král.

Pokud jde o hráče, je situace ještě nejasnější. Pokud bude v NHL stávka, není teoreticky vyloučen příchod Martina Straky, Milana Krafta, Petra Sýkory, Jaroslava Špačka, Pavla Trnky. "Co se týče startů zahraničních hráčů, mohou se v extralize objevit. Důležitou úlohu však jistě budou hrát peníze," uznal ředitel klubu. Padá také jméno Radka Dudy, který hraje v Kazani a papírově je plzeňským hráčem.

Reklama

Související témata:
  Třinec - Pardubice zítra 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice