Hlavní obsah

Slávisté si věřili, sedmé zápasy umí

PRAHA

Potřetí za sebou dotáhli hokejisté Slavie sérii play-off do sedmého zápasu a potřetí dokázali uspět. "Za stavu 1:3 na zápasy nám nikdo nevěřil, ale já doma manželce říkal, že to není ztracené a že postoupíme," říkal brankář Petr Franěk po rozhodující bitvě, v níž tým z Edenu dokázal zvítězit na ledě Sparty 3:0.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Sparta vedla v sérii se Slavií už 3:1 na zápasy, ani jeden mečbol ale neproměnila.

Článek

"Nepochybovali jsme, že to tady uhrajeme, Slavii prostě vyhovuje, když je odepisována a týmový duch jí mohou soupeři závidět," prohlásil autor vítězné branky posledního duelu David Hruška.

"Mužstvo znovu prokázalo velkou vnitřní sílu a jsem na něj hodně pyšný. Zdobila nás psychická odolnost, lepší fyzická kondice i zodpovědná hra všech," radoval se kouč Vladimír Růžička, o nějž se pokouší chřipka, takže den před zápasem raději zůstal v posteli a nešel na slavnostní otevření Sazka Areny. "Jsem dost nakřáplý, v pondělí asi musím k lékaři, ale postup do finále je pro mne tou nejlepší medicínou," usmál se.

Na oslavu sekanou

Za rozhodující moment závěrečného dílu pražské bitvy o finále považovali aktéři nevyužitou dvojnásobnou přesilovku domácích a následný únik slávisty Michala Vondrky v oslabení, který zakončil střelou pod Břízovy betony. "Věděl jsem, že je za mnou sparťanský bek, takže jsem ani neměl čas puk zvednout. Možná že střela po zemi Břízu překvapila," popisoval útočník, který do Edenu přišel v průběhu sezóny z Budějovic.

"Jako hrdina se necítím, tím byl celý tým," dodal skromně. "V šatně voní sekaná, ale samotná finálová účast ještě není důvod větších oslav," přiblížil atmosféru v kabině vítězů. Hruškovo otevření skóre bylo hodně šťastné, provázené dvojitou tečí domácích.

"I takové góly padají, prostě se puk svezl od bruslí protihráčů. Štěstí ale většinou přeje lepšímu. Moc nás to povzbudilo, říkal jsem si, že vše je na dobré cestě, a ke konci bylo znát, že máme více sil."

Definitivu slávistickému postupu dal Patrik Martinec, který si loňské semifinále prožil v opačném dresu. "Když jsem viděl, že ta série se vyvíjí zrcadlově jako v minulé sezóně, už jsem myslel, že zase vypadnu. Naštěstí to bylo jiné," tvrdil autor poslední branky série.

Promarněná šance bolí

Ze sparťanské kabiny se hráči trousili dlouho po utkání a nebylo jim příliš do řeči. "Jsme hodně zklamaní, promarnit tři možnosti na ukončení série, to bolí," říkal útočník Jan Marek. "Měli jsme vyhrát šestý zápas na Slavii, měli jsme je na lopatě a oni nám utekli. Ten zápas nezvládli rozhodčí, vyloučení v závěru byla přísná," zlobil se Martin Chabada.

I on mohl sérii ukončit, už o zápas dříve měl na holi vítězný gól několik málo vteřin před koncem normální hrací doby. "Ta šance mě nestraší, příležitostí rozhodnout jsme měli mnohem víc. Můžeme se zlobit jen na sebe," tvrdil sparťanský útočník a zatipoval si, jak by mohla finálová série vypadat. "Jestli bude hrát Slavie jako proti nám, tak Zlín nemá šanci. Já na zápasy ale koukat nebudu, co bych tam viděl," hořce se usmál.

Reklama

Související témata: