Hlavní obsah

Zlín na nohou, boj o hokejový titul začíná

Martin KézrPrávo

Bitva o hokejový titul mezi Zlínem a Slavií vypukne ve středu v 17 hodin. Úspěšnější bude ten, kdo ve finále čtyřikrát zvítězí. Na první duel vrcholu extraligového play-off se těší 7,5 tisíce diváků, kteří získali lístek na stadión Luďka Čajky.

Článek

Hymna v podání houslového virtuosa Pavla Šporcla obstará předehru série o titul, fanoušci Hamé se zase mohou těšit na dárek v podobě žlutých šál.

"Týden jsme měli volno, což pomohlo doléčit šrámy a hráče správně nažhavit. Doma se nám daří, od Vánoc jsme na svém ledě prohráli jediný ze sedmnácti zápasů, takže je jasné, jak chceme finálovou bitvu zahájit," říká trenér Ernest Bokroš, jemuž dělá radost uzdravení útočníků Barinky i Vlacha, i když toho ještě pobolívá krční páteř.

Umístění v základní části, kdy Zlín skončil druhý a jeho soupeř z Prahy pátý, favorizuje mužstvo Hamé. "Slavia však předvedla v dosavadním průběhu play-off velkou soudržnost a odolnost. Série bude určitě hodně vyrovnaná, rozhodnou maličkosti," uvažuje Bokroš, podle nějž je finálová účast pro Zlín překročením předsezónních plánů.

Bokroš: Letos vychází titul na Hamé

"Kdo by se ale nechtěl dotknout poháru pro mistra? Zlín na titul stále čeká a já slibuji, že po něm půjdeme. V pravidelných tříletých intervalech získávám s týmy, které vedu, zlaté medaile. Nejprve s juniory Trenčína, pak ve slovenské extralize s bratislavským Slovanem a naposledy ve Zvolenu. No a letos to vychází na Hamé," usmívá se slovenský trenér.

Poslední účast Zlína ve finále před pěti lety zažilo šest hráčů aktuálního kádru, mezi nimi i útočník Ondřej Veselý. "Věříme si daleko víc než tehdy proti Vsetínu. Finále je mimořádná záležitost, cítíme se hodně silní. Soupeř umí hrát dotěrně, my proto musíme za každého stavu zůstat maximálně koncentrovaní," líčí křídlo elitní řady. "Většina kluků v kabině si přála slávisty, mně to ale bylo jedno," přiznává brankář Igor Murín.

Hokej v podání Slavie musí bolet

Pražský celek se vydal na cestu už v úterý v poledne a ubytoval se patnáct kilometrů od Zlína v hotelu Tuskulum. Manželka trenéra Růžičky jim na cestu přibalila oblíbené perníčky. "Peče už tradičně, na finále jsou to zvláště vybrané lahůdky," usmívá se kouč, jemuž od horeček a nachlazení pomáhají antibiotika.

Ve čtvrtfinále proti Znojmu i v semifinále se Spartou podstoupili slávisté sedmizápasové bitvy, ale únavy se nebojí. "Sil mají kluci dost. Už skoro měsíc jsme v pravidelném zápasovém rytmu, deset dnů už to vydržíme. Je třeba hrát stále nadoraz, hokej v našem podání musí soupeře bolet," říká Růžička.

Pozor nejen na Leškovu řadu

"Během play-off nám už v pěti zápasech hrozilo, že sezóna skončí předčasně. A vidíte, stále jsme ve hře o titul," připomíná Růžička a potvrzuje, že slávisté si dají zvláštní pozor na Leškův útok, který rozhoduje zápasy. "Mají silné celé mužstvo, ne pouze jednu pětku. Vedle výborné elitní řady patří mezi přednosti Zlína také dobrá obrana, skvěle nacvičené přesilovky a slušný brankář," vypočítává slávistický kouč.

Loňský titul zažilo ve Slavii 16 hráčů, kteří jdou do bitvy o zlato i letos. To brankář mistrovského celku Petr Franěk mezi pamětníky historického triumfu nepatří, jeho finálová zkušenost je osm let stará z litvínovského dresu. "To už je dávno pryč. Rozhodně věřím týmovému duchu Slavie, i když Zlín má výborné přesilovky i skvělé hráče, já chci ale vyhrát," prohlašuje gólman.

Také útočník Patrik Martinec, jenž dal v základní části Zlínu tři branky, tvrdí, že největší zbraní soupeře je hra v početní výhodě: "Na oslabení si musíme dát pozor. Jinak si myslím, že ve hře pět na pět jsme schopni je předčít."

Play-off - finále (17h, ČT2)
ZLÍN
Nasadí i čtvrtý útok, chybí obránce Macholda s naraženou klíční kostí.
SLAVIA
Dává si pozor hlavně na přesilovky soupeře, chce znovu vyjít z obrany.

Reklama

Související témata: