Hlavní obsah

Novák: Snažil jsem se hlavně trefit branku

Martin KézrSport.czPrávo

Obránce hokejistů Slavie Praha Jan Novák patří k nejlepším hráčům letošního play-off české extraligy. V patnácti zápasech vyřazovací části nasbíral už třináct bodů. Ve finále proti Zlínu navíc potvrdil, že se mu proti moravskému celku daří a v prodloužení prvního utkání rozhodl o vítězství Slavie. O svých pocitech mluvil Novák v rozhovoru s deníkem Právo.

Foto: PRÁVO

Jan Novák

Článek

Cítil jste, že přesilovka v prodloužení je ideální šancí, jak rozhodnout vyrovnaný první díl finálové série? Šli jsme na led s tím, že dáme gól. V prodloužení se hraje čtyři na tři, to je ta lepší varianta početní výhody. Důležité pak bylo Beránkovo vyhrané vhazování, chvíli jsme si to dávali obránci na modré mezi sebou a skoro půl minuty čekali, až se jednomu z nás naskytne pozice ke střele. Kadlec mi v té chvíli perfektně přihrál a já se trefil.

Šlo o nacvičený signal? Snažíme se o takovou souhru i na tréninku a často jsme ji uplatnili v zápase, ono se to asi ani jinak hrát nedá. Důležitá úloha připadá i útočníkům clonícím před brankou. Od střelce se vyžaduje pohotovost a razance.

Stihl jste mířit? Snažil jsem se střílet prudce a trefit především branku, naštěstí puk spadl za záda gólmana Murína. Trenér Růžička po mně chce, abych střílel co nejčastěji, snad jsem mu udělal radost.

Věnujete se i na tréninku nácviku střelby? Baví mě to, střelbu piluji hodně často, odhadem tak sto ran od modré každý trénink. Brankáři mají se mnou dost práce.

Poslední semifinálové střetnutí se Spartou jste hrál s teplotou, potom dokonce místo pondělního tréninku ležel v posteli, jak se cítíte? Pomohly mi prášky, vypotil jsem se. Jsem unavený, ale nemocný se necítím. Play-off se ale hraje za každého zdravotního stavu.

Zůstávali jste během utkání dostatečně trpěliví, i když jste ještě sedm minut před koncem třetí třetiny prohrávali? Zlín dobře bránil, my se obtížně probíjeli dopředu a kdyby nám nevyšlo Graňákovo zatažení puku a Tomicova parádní trefa, mohl být ten závěr ještě náročnější. Nervózní jsme z toho ale nebyli, snažili jsme se držet své hry a neměnit styl ani za nepříznivého stavu. Do prodloužení jsme šli s vědomím, že srovnání skóre těsně před koncem nám dává psychickou výhodu.

Nepřekvapil vás počet vyloučených, jen po dvou na každé straně? Tušil jsem, že první finálový zápas bude hodně opatrný. Oba celky se jen tak oťukávaly, z přesilovek soupeře panoval na obou stranách respekt.

Je vedení ve finálové sérii pro Slavii velkou výhodou? Jsme jen o krok napřed, ve čtvrtek můžeme hrát klidněji než domácí, ale chceme ve Zlíně vyhrát obě utkání a ve finále už bychom si klidně odpustili sedm zápasů, tedy jedině za podmínky vítězného konce.

Reklama

Související témata: